Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wysoką miskę
- robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
- bawełnianą ściereczkę lub folię spożywczą
- łyżkę cedzakową
- stolnicę (opcjonalnie)
- kratkę do studzenia ciasta
- blender
- rękaw cukierniczy z tylką (końcówką) do szprycowania
- sitko o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Tofu mocno odsącz z płynu, umieszczając je pomiędzy ręcznikami papierowymi i lekko dociskając.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W wysokiej misce łączymy lekko podgrzane, ciepłe mleczko kokosowe (ważne, aby mleko nie było gorące, gdyż wtedy drożdże nie zaczną pracować), 1 łyżkę mąki, drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy, z wierzchu oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI
Masło orzechowe roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta: roztopionym masłem orzechowym, wódką i solą. Całość wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą robota wielofunkcyjnego z hakiem – końcówką do wyrabiania ciasta) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrabianie powinno zająć nam ok. 20 minut.
WSKAZÓWKA! Jeżeli ciasto się lepi i nie chce odkleić od dłoni, podsypujemy je odrobiną mąki i wyrabiamy dalej. Staramy się jednak nie dodawać zbyt dużej ilości mąki, by ciasto nie stało się za twarde.
Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 90 minut.
KROK 3: FORMUJEMY PĄCZKI
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości mandarynki. Uformowane pączki odkładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką na ok. 20-25 minut, by wyrosły.
KROK 4: SMAŻYMY PĄCZKI
W rondelku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte pączki smażymy partiami na złoty kolor ok. 3-4 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pączki studzimy na kratce.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z TOFU
Odciśnięte tofu łączymy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i solą w naczyniu blendera, a następnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką – końcówką do szprycowania.
KROK 6: NADZIEWAMY I DEKORUJEMY PĄCZKI
Wystudzone pączki nadziewamy kremem czekoladowym. Połowę pączków polewamy rozpuszczonym lukrem, a drugą połowę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Na pączkach z lukrem układamy suszone róże.
Zobacz podobne
przepisy
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.
Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!
Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kutia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)