Wegańskie pączki z kremem czekoladowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • wysoką miskę
  • robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
  • bawełnianą ściereczkę lub folię spożywczą
  • łyżkę cedzakową
  • stolnicę (opcjonalnie)
  • kratkę do studzenia ciasta
  • blender
  • rękaw cukierniczy z tylką (końcówką) do szprycowania
  • sitko o drobnych oczkach

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Tofu mocno odsącz z płynu, umieszczając je pomiędzy ręcznikami papierowymi i lekko dociskając.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W wysokiej misce łączymy lekko podgrzane, ciepłe mleczko kokosowe (ważne, aby mleko nie było gorące, gdyż wtedy drożdże nie zaczną pracować), 1 łyżkę mąki, drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy, z wierzchu oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI

Masło orzechowe roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta: roztopionym masłem orzechowym, wódką i solą. Całość wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą robota wielofunkcyjnego z hakiem – końcówką do wyrabiania ciasta) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrabianie powinno zająć nam ok. 20 minut.

WSKAZÓWKA! Jeżeli ciasto się lepi i nie chce odkleić od dłoni, podsypujemy je odrobiną mąki i wyrabiamy dalej. Staramy się jednak nie dodawać zbyt dużej ilości mąki, by ciasto nie stało się za twarde.

Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 90 minut.

KROK 3: FORMUJEMY PĄCZKI

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości mandarynki. Uformowane pączki odkładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką na ok. 20-25 minut, by wyrosły.

KROK 4: SMAŻYMY PĄCZKI

W rondelku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte pączki smażymy partiami na złoty kolor ok. 3-4 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pączki studzimy na kratce.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z TOFU

Odciśnięte tofu łączymy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i solą w naczyniu blendera, a następnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką – końcówką do szprycowania.

KROK 6: NADZIEWAMY I DEKORUJEMY PĄCZKI

Wystudzone pączki nadziewamy kremem czekoladowym. Połowę pączków polewamy rozpuszczonym lukrem, a drugą połowę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Na pączkach z lukrem układamy suszone róże.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!