
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- płaską łopatkę do wygładzania kremu i polewy
- kratkę do studzenia i polewania ciast
- papier do pieczenia
- kornet z papieru do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (ok. 2-3 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania torcika), by zmiękło i osiągnęło temperaturę pokojową.
Krok 1: NAPOWIETRZAMY MASŁO
Miękkie masło napowietrzamy, ubijając je na wysokich obrotach w naczyniu robota. W trakcie ubijania co jakiś czas zatrzymujemy robot i zdejmujemy nadmiar masła z trzepaczki oraz z boków naczynia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do napowietrzonego masła dodajemy krem czekoladowo-orzechowy. Ponownie ubijamy całość, aż składniki się połączą, tworząc jednolity, gładki krem.
Krok 3: KROIMY WAFLE
Jeśli wykorzystujemy duże, kwadratowe wafle tortowe, przekrawamy je wzdłuż na pół, by uzyskać prostokątne płaty.
Krok 4: SKŁADAMY TORT
Pierwszy wafel układamy na drewnianej desce. Dla większej stabilności tortu możemy przesmarować go od spodu pojedynczą warstwą przygotowanego wcześniej kremu.
Na każdy wafel przekładamy porcję kremu i rozsmarowujemy go równo po całej powierzchni. Warstwę kremu przykrywamy kolejnym waflem i powtarzamy czynność aż do wykorzystania wszystkich przygotowanych wafli.
Nadmiar kremu, który wydostanie się spomiędzy wafli, rozprowadzamy po bokach tortu, a jeśli wciąż będzie go za dużo, ściągamy łopatką i wykorzystujemy przy smarowaniu kolejnej warstwy.
Złożony tort smarujemy z każdej strony pozostałym kremem. Krem wyrównujemy za pomocą łopatki.
Krok 5: SCHŁADZAMY TORT
Tort przekładamy do lodówki na ok. 25-30 minut, by krem stężał.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W rondelku, na małym ogniu, zagotowujemy śmietankę. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Podgrzewamy, mieszając, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.
Docelowo powinniśmy uzyskać gładką, jednolitą polewę o ładnym połysku. Polewę odstawiamy do częściowego wystudzenia.
Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT
Zestalony tort przekładamy na kratkę do polewania ciast. Możemy wykorzystać do tego celu kratkę z piekarnika. Pod kratką umieszczamy arkusze papieru do pieczenia.
Tort oblewamy przestudzoną polewą, zaczynając od brzegów – tak, by polewa spływała po bokach, pokrywając je. Niewielką ilość polewy zostawiamy do dekoracji. Tort wkładamy do lodówki, by polewa się zestaliła.
Z papieru do pieczenia formujemy kornet i wypełniamy go pozostałą polewą. Polewę szprycujemy na wierzch tortu, rysując dowolne wzory. Całość dekorujemy orzechami laskowymi i orzechami pekan.
WSKAZÓWKA! Tort pischinger najlepiej smakuje po ok. 2 dniach od przygotowania, gdy wafle delikatnie zmiękną od kremu.
Zobacz podobne
przepisy
Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Komentarze (0)