zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • formę o średnicy 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (termoobieg)

KROK 1: Roztapiamy kuwerturę czekoladową

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową i miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.

KROK 2: Przygotowujemy ciasto na biszkopt

Jajka ubijamy w mikserze, stopniowo dodając cukier. Masa ma być puszysta. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami. Następnie dodajemy przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy krem

Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do miksera wlewamy śmietankę i lekko ją ubijamy. 500 g kajmaku łączymy z serkiem mascarpone. Dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny – mieszamy dokładnie i całość dodajemy do masy. Rózgą mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Partiami dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Krem odstawiamy do lodówki.

KROK 4: Składamy torcik

Biszkopt wyrównujemy z góry. Przekrawamy go na 3 blaty. Pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego. Na dnie formy kładziemy biszkopt, szprycujemy część kajmaku. Nakładamy warstwę kremu, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Dociskamy. Szprycujemy kajmak, nakładamy krem i przykrywamy biszkoptem. Dociskamy i nakładamy warstwę kremu. Tort wkładamy do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy z formy i resztą kremu obkładamy boki. Wkładamy do lodówki. Krem zachowujemy do zdobień.

KROK 5: Przygotowujemy polewę

Na suchą i delikatnie rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Karmelizujemy na złoty kolor. Dodajemy masło. Delikatnie mieszamy, by uzyskać gładką kremową konsystencję. Polewę studzimy.

KROK 6: Dekorujemy torcik

Przestudzoną polewą polewamy tort. Resztą kremu robimy zdobienia w postaci rozetek różnej wielkości. Tort ozdabiamy cukierniczymi dekoracjami

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Szymon Szymon
    270 dni temu
    Jak dla mnie brakuje tu przełamania jakimś owocem. Ja spróbuję to zrobić ze śliwką badź porzeczką!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    270 dni temu
    Takiego połączenia również chętnie byśmy spróbowali!
  • Gość Gość
    280 dni temu
    Gdzie można kupić kuwerture czekoladową lub czym ją zastąpić. Nie jest to dostępny produkt.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    277 dni temu
    Możesz ją zamienić na gorzką/mleczną czekoladę.
  • Diana Diana
    288 dni temu
    Serniczek, zawsze i wszędzie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram