Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę o średnicy 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (termoobieg)
KROK 1: Roztapiamy kuwerturę czekoladową
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową i miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.
KROK 2: Przygotowujemy ciasto na biszkopt
Jajka ubijamy w mikserze, stopniowo dodając cukier. Masa ma być puszysta. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami. Następnie dodajemy przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy krem
Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do miksera wlewamy śmietankę i lekko ją ubijamy. 500 g kajmaku łączymy z serkiem mascarpone. Dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny – mieszamy dokładnie i całość dodajemy do masy. Rózgą mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Partiami dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Krem odstawiamy do lodówki.
KROK 4: Składamy torcik
Biszkopt wyrównujemy z góry. Przekrawamy go na 3 blaty. Pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego. Na dnie formy kładziemy biszkopt, szprycujemy część kajmaku. Nakładamy warstwę kremu, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Dociskamy. Szprycujemy kajmak, nakładamy krem i przykrywamy biszkoptem. Dociskamy i nakładamy warstwę kremu. Tort wkładamy do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy z formy i resztą kremu obkładamy boki. Wkładamy do lodówki. Krem zachowujemy do zdobień.
KROK 5: Przygotowujemy polewę
Na suchą i delikatnie rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Karmelizujemy na złoty kolor. Dodajemy masło. Delikatnie mieszamy, by uzyskać gładką kremową konsystencję. Polewę studzimy.
KROK 6: Dekorujemy torcik
Przestudzoną polewą polewamy tort. Resztą kremu robimy zdobienia w postaci rozetek różnej wielkości. Tort ozdabiamy cukierniczymi dekoracjami
Zobacz podobne
przepisy
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!
Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1488 dni temu
Czy takie dekoracje są dostępne w Lidlu?
odpowiedz
1488 dni temu
Tak, dekoracje z masy cukrowej pojawiają się w naszych sklepach akcyjnie, więc na pewno warto wypatrywać ich w okresie przedświątecznym :)
1812 dni temu
Jak dla mnie brakuje tu przełamania jakimś owocem. Ja spróbuję to zrobić ze śliwką badź porzeczką!
odpowiedz
1812 dni temu
Takiego połączenia również chętnie byśmy spróbowali!
1821 dni temu
Gdzie można kupić kuwerture czekoladową lub czym ją zastąpić. Nie jest to dostępny produkt.
odpowiedz
1819 dni temu
Możesz ją zamienić na gorzką/mleczną czekoladę.
1829 dni temu
Serniczek, zawsze i wszędzie :)
odpowiedz