zobacz film Tort marcinek z konfiturą żurawinową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
  • robot wielofunkcyjny z końcówką do ubijania i hakiem do wyrabiania ciasta
  • tarkę o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • folię spożywczą
  • wałek
  • tortownicę o średnicy 22-24 cm (z odpinanym dnem)
  • deskę
  • worek cukierniczy
  • paterę
  • sitko

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką i kwaśną śmietaną) wyjmij z lodówki ok. 30-40 minut przed rozpoczęciem przygotowywania tortu, by nabrały temperatury pokojowej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: WYRABIAMY CIASTO

Kwaśną śmietanę łączymy w miseczce z sodą. Dokładnie mieszamy, aż się połączą. Odstawiamy.

Bardzo miękkie masło łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii. Ucieramy.

Gdy masło się napowietrzy (stanie się puszyste), wymieniamy końcówkę do ubijania na hak. Dodajemy żółtka jaj, śmietanę wymieszaną z sodą, sól i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiamy na wolnych obrotach, stopniowo dodając mąkę, aż składniki się połączą, tworząc gładkie, jednolite ciasto.

Krok 2: UGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto ugniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ

Żurawiny prażymy na patelni z cukrem, aż owoce oddadzą sok i lekko się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstej konfitury.

Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO

Ze schłodzonego ciasta odcinamy kolejno mniejsze kawałki. Docelowo powinniśmy uzyskać ok. 15 kawałków ciasta, z których powstanie 15 blatów marcinka. Każdy kawałek rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką. Do rozwałkowanego placka przykładamy dno tortownicy i wycinamy okrągły blat, odcinając nadmiar ciasta.

Krok 5: PIECZEMY BLATY TORTU

Placki przekładamy kolejno na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy z wierzchu za pomocą widelca. Każdy blat pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy w misce z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Mieszamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy na wolnych obrotach, aż śmietana ubije się i zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę.

Krok 7: SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT

Na desce układamy pierwszy upieczony blat i smarujemy go obficie kremem śmietanowym. Warstwę kremu nakrywamy kolejnym blatem, dociskamy i powtarzamy czynność, aż użyjemy 14 blatów. Jeden blat odkładamy do późniejszego wykorzystania – posłuży do udekorowania tortu.

Boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Część kremu zostawiamy do dekoracji. Tort obciążamy deską i umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 8: DEKORUJEMY TORT

Odłożony wcześniej blat ciasta kruszymy do miski. Boki schłodzonego tortu obkładamy okruszkami ciasta. Na wierzch tortu nakładamy konfiturę żurawinową, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca przy brzegu.

Odłożony wcześniej krem przekładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką (tylką) i szprycujemy, tworząc dekoracyjne formy (jopki) na brzegu tortu. Krem oprószamy kakao przesianym przez sitko. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!