Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- robot wielofunkcyjny z końcówką do ubijania i hakiem do wyrabiania ciasta
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- folię spożywczą
- wałek
- tortownicę o średnicy 22-24 cm (z odpinanym dnem)
- deskę
- worek cukierniczy
- paterę
- sitko
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką i kwaśną śmietaną) wyjmij z lodówki ok. 30-40 minut przed rozpoczęciem przygotowywania tortu, by nabrały temperatury pokojowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: WYRABIAMY CIASTO
Kwaśną śmietanę łączymy w miseczce z sodą. Dokładnie mieszamy, aż się połączą. Odstawiamy.
Bardzo miękkie masło łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii. Ucieramy.
Gdy masło się napowietrzy (stanie się puszyste), wymieniamy końcówkę do ubijania na hak. Dodajemy żółtka jaj, śmietanę wymieszaną z sodą, sól i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiamy na wolnych obrotach, stopniowo dodając mąkę, aż składniki się połączą, tworząc gładkie, jednolite ciasto.
Krok 2: UGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto ugniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ
Żurawiny prażymy na patelni z cukrem, aż owoce oddadzą sok i lekko się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstej konfitury.
Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO
Ze schłodzonego ciasta odcinamy kolejno mniejsze kawałki. Docelowo powinniśmy uzyskać ok. 15 kawałków ciasta, z których powstanie 15 blatów marcinka. Każdy kawałek rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką. Do rozwałkowanego placka przykładamy dno tortownicy i wycinamy okrągły blat, odcinając nadmiar ciasta.
Krok 5: PIECZEMY BLATY TORTU
Placki przekładamy kolejno na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy z wierzchu za pomocą widelca. Każdy blat pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy w misce z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Mieszamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy na wolnych obrotach, aż śmietana ubije się i zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę.
Krok 7: SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT
Na desce układamy pierwszy upieczony blat i smarujemy go obficie kremem śmietanowym. Warstwę kremu nakrywamy kolejnym blatem, dociskamy i powtarzamy czynność, aż użyjemy 14 blatów. Jeden blat odkładamy do późniejszego wykorzystania – posłuży do udekorowania tortu.
Boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Część kremu zostawiamy do dekoracji. Tort obciążamy deską i umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 8: DEKORUJEMY TORT
Odłożony wcześniej blat ciasta kruszymy do miski. Boki schłodzonego tortu obkładamy okruszkami ciasta. Na wierzch tortu nakładamy konfiturę żurawinową, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca przy brzegu.
Odłożony wcześniej krem przekładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką (tylką) i szprycujemy, tworząc dekoracyjne formy (jopki) na brzegu tortu. Krem oprószamy kakao przesianym przez sitko. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!
Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik bezowy z owocami
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Tort z babeczek
- Tort naleśnikowy z kremem i owocami
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
- Mleko gdańskie
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Strucla makowo-orzechowa
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
- Nuggetsy z halloumi
- Tort lodowy
- Koreczki ze schabem w boczku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
113 dni temu
Dzień dobry, jajko w cieście ma być jedno czy dwa? Bo w składnikach na ciasto jest podane: "(...) jajko - 1 szt. jajko - 2 szt. (...)"?
odpowiedz
113 dni temu
Dzień dobry! Bardzo dziękujemy za uważne czytanie listy składników. W przepisie wykorzystujemy 1 całe jajko i 2 żółtka.