Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek
- patelnie
- dużą miskę
- wałek
- mniejsza miskę
- foremkę lub szklankę do wycinania kółek
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i podsmaż na patelni. Odstaw do wystygnięcia.
KROK 2: DODAJEMY MIĘSO
Cebulę i czosnek przełóż do miski, następnie dodaj mięso i wymieszaj.
KROK 3: DOPRAWIAMY FARSZ
Mięsny farsz dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.
CIASTO:
KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, wrzącą wodą i olejem oraz solą.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody; jeśli zbyt mokre, dodaj więcej mąki. Powinno przypominać swoją strukturą nasze ciasto pierogowe, ale być nieco bardziej elastyczne.
KROK 3: WAŁKUJEMY I WYCINAMY
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie wytnij z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki.
KROK 4: NADZIEWAMY PIELMIENI
Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu, a potem zlep brzegi, tworząc kształt podobny do pierogów (półksiężyca). Złap za jeden brzeg półksiężyca i przyklej go do drugiego brzegu, aby utworzyć pielmieni (kształt ten będzie przypominał uszka).
KROK 5: GOTUJEMY PIELMIENI
Do garnka wlej wodę, posól ją, a następnie ugotuj w niej pielmieni. Czas gotowania powinien wynosić mniej więcej 8-9 minut. Pielmieni podaj jeszcze gorące, dobrze odcedzone z ulubionym sosem, dodatkiem kwaśnej śmietany lub masła ziołowego, albo wrzuć je do rosołu, tak jak robi się to na Wschodzie. Smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.
Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.
Pierogi ukraińskie – klasyczny przepis
Kuchnia ukraińska jest niezwykle ciekawa i mocno zakorzeniona w historii tego kraju. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych i kochanych przez społeczność ukraińską są vareniki, czyli pierogi ukraińskie z bogatym i dość różnorodnym nadzieniem. Jak zrobić pyszne, aromatyczne pierogi ukraińskie? Poznaj przepis na klasyczne vareniki!
Pielmieni — przepis na przysmak kuchni udmurckiej i syberyjskiej, który skradł serce wszystkich Słowian
W Udmurcji, regionie położonym w zachodniej części Rosji, pielmieni są jednym z najbardziej popularnych dań. Równie sporą popularnością pierogi pielmieni cieszą się na Syberii, a także w innych obszarach Rosji i w Ukrainie. Te małe pierogi, przypominające nasze polskie uszka, są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Podobnie jak pierogi, oryginalny przepis na pielmieni jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, dlatego nadaje się zarówno dla doświadczonych gospodyń domowych, jak i miłośników dobrej kuchni bez zbytniego doświadczenia w przygotowywaniu potraw.
Nasz przepis na pielmieni jest najbardziej tradycyjną formą tego dania (z nadzieniem mięsnym) jednakże do nadziewania pierożków równie dobrze można użyć ziemniaków, pieczarek, sera czy soczewicy. Niezależnie od wyboru nadzienia, te własnoręcznie przygotowane pierożki pielmieni to sama przyjemność dla podniebienia. Te małe smaczne pierożki można przygotować zarówno jako przekąskę, jak i danie główne lub element większego posiłku, co czyni je idealnym wyborem na różne okazje kulinarne. Wypróbuj sam!
Pielmieni — składniki na ciasto i farsz
Jak zrobić pielmieni? W tej prostej potrawie najważniejsze są odpowiednio dobrane, świeże składniki na ciasto i farsz. Tradycyjne ciasto na pielmieni przygotowuje się z prostego, elastycznego ciasta, które po ugotowaniu staje się bardzo delikatne i lekko transparentne.
Klasyczny przepis na pielmienie to receptura na ciasto zrobione z mąki, jajek, wody i soli, a czasem także odrobiny oleju. Ciasto na te pyszne pierożki jest wyrabiane do momentu uzyskania elastycznej konsystencji, która pozwala na swobodne ich formowanie i zamykanie. Dzięki odrobinie oleju pielmieni zachowują swój kształt i strukturę podczas gotowania. Postaraj się, aby wszystkie używane do ciasta składniki były najlepszej jakości, a co najważniejsze – świeże.
A co z farszem do pielmieni? Farsz do malutkich pierożków pielmieni według tradycji przyrządza się z mięsa mielonego (wieprzowiny, jagnięciny, wołowiny i innych mięs, a w chłodniejszych regionach także z dziczyzny lub ryby). W niektórych rejonach Rosji spotkać można także wersje z grzybami. Tradycja udmurcka ma jasno określony przepis na pielmieni z mięsem — w środku musi znaleźć się 45% wołowiny, 35% baraniny i 20% wieprzowiny oraz przyprawy. Czasem farsz wzbogacany jest o kapustę, pomidora, a nawet chrzan.
Jak zrobić pielmieni?
Jak przyrządzić idealne pierogi pielmieni? Aby zrobić pielmieni, konieczne jest przygotowanie ciasta o odpowiedniej elastyczności. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, by zyskało właściwą elastyczność, inaczej pierogi zaczną się rozpadać podczas gotowania. Następnie przygotowuje się nadzienie z mięsa i innych składników. Nie można zapomnieć także o przyprawach oraz ziołach, które nadadzą pierożkom odpowiedni smak i aromat.
Kiedy ciasto i nadzienie są gotowe, przychodzi czas na formowanie pielmieni. Niewielkie porcje nadzienia połóż na cienko rozwałkowane ciasto, a potem zawiń je w charakterystyczny kształt. Pamiętaj o tym, aby dokładnie zalepić krawędzie ciasta - w ten sposób unikniesz wycieku nadzienia podczas gotowania.
Jak długo gotować pielmieni? To, ile gotować pielmieni jest mocno zależne od ich wielkości. Im większe pierożki, tym więcej czasu powinny spędzić w garnku z gorącą wodą lub bulionem. Gotowe pielmieni gotuje się w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię i staną się miękkie — zazwyczaj trwa to od 6 do 12 minut.
Jak podawać pielmieni? Sposobów na to, z czym podawać pielmieni jest sporo - można je podać zarówno same, polane roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną, jak i jako dodatek do zup. W niektórych rejonach Rosji do pielmieni podaje się musztardę, chrzan, sos pomidorowy, ketchup lub ocet, a im bliżej Dalekiego Wschodu, tym częściej można spotkać sposób podania pielmieni z dodatkiem sosu sojowego. Jeśli natomiast będziesz miećokazję zjeść pielmieni tatarskie, na pewno zachwycisz się smakiem zanurzonych w bulionie pierożków z dużą ilością świeżych ziół.
Pielmieni – historia potrawy
Po lekturze powyższego tekstu mniej więcej wiesz już, co to są pielmienie, warto jednak przybliżyć Ci trochę ich historię. Pielmieni, chociaż znane są głównie jako tradycyjna potrawa kuchni udmurckiej, mają swoje korzenie także w kuchni syberyjskiej oraz kuchni Dalekiego Wschodu. W źródłach historycznych można znaleźć informację o tym, że pielmieni związane są z ludnością rdzenną Syberii, ale istnieje teoria sugerująca, że pielmieni mogą być uproszczoną adaptacją chińskich pierożków “jiaozi”.
Sama nazwa "pielmieni" pochodzi od słowa "pel'n'an'", co dosłownie oznaczało "chleb do uszu". Nie jest jednak jasne, kiedy dokładnie pielmieni stało się narodowym rosyjskim daniem. Wiadomo jednak, że pierożki początkowo popularne były wśród syberyjskich myśliwych, którzy zabierali je ze sobą w formie zamrożonej na polowania i tak dotarły na tereny całej Rosji oraz innych słowiańskich krajów.
Proste w przygotowaniu, odporne na mrozy pielmieni stało się hitem na całym świecie. Jak jeść pielmieni? Można przygotować je z dodatkiem aromatycznego sosu, zupy albo podać z dodatkiem kwaśnej śmietany i koperku, ale najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest stwierdzenie “tak jak lubisz”. Baw się, eksperymentuj, postaw na klasyczny sposób podania - najważniejsze, żeby pielmieni smakowały Tobie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Kompot z suszu z cytryną
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)