Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- łyżkę cedzakową
- tłuczek do ziemniaków
- praskę do czosnku
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Zagotuj wodę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: MIESZAMY BAZĘ
Do miski dodaj olej, gorącą wodę i dokładni zamieszaj.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ
Powoli zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając zawartość miski. Ciasto po kilku minutach powinno stać się gęste i elastyczne.
KROK 3: ODKŁADAM CIASTO DO ODPOCZĘCIA
Wyrobioną kulkę z ciasta przykryj folią aluminiową i odłóż na bok. Odpoczynek powinien trwać mniej więcej 30 minut. W tym czasie możesz przejść do przygotowywania farszu.
FARSZ:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą, a następnie osól i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i włóż do miski.
KROK 2: DODAJEMY TWARÓG
Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, a potem utrzyj całość na gładką, jednolitą masę tłuczkiem do ziemniaków Dodaj miód i ponownie wymieszaj całość.
KROK 3: PODSMAŻAMY SŁONINĘ
Słoninę pokrój na drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni.
KROK 4: DODAJEMY CEBULĘ
Cebulę obierz i pokrój drobno. Wrzuć cebulę do smażącej się słoniny i zamieszaj.
KROK 5: DODAJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię. Zamieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Gdy składniki się zarumienią, odłóż je na bok do wystygnięcia.
KROK 6: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA FARSZ
Do masy twarogowo-ziemniaczanej dodaj zawartość patelni, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je cienko na blacie podsypanym mąką. Wytnij z ciasta kółka wykorzystując do tego dno od szklanki.
KROK 8: NADZIEWAMY PIEROGI
Na każdy wycięty okrąg wyłóż łyżeczkę farszu, a potem złóż pieroga na pół i zaklej brzegi. Jeśli ciasto nie chce się skleić, możesz delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Czynność powtarzaj, aż nadziejesz wszystkie pierogi.
KROK 9: GOTUJEMY PIEROGI
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją solidnie, a następnie wrzuć do niej kilka pierogów. Wyciągnij partię zaraz po tym, jak wypłynie na wierzch, a potem wrzuć kolejną.
KROK 10: PODAJEMY PIEROGI
Gotowe pierogi wyłóż na talerz. Możesz przyozdobić je podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami lub innym wybranym przez siebie dodatkiem. W każdej wersji będą smakować wybornie!
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Pierogi ukraińskie – smaczne i sycące
Pierogi ukraińskie to niezwykle smaczne i sycące danie, które charakteryzuje intensywny smak ziemniaków z cebulą i słoniną przełamany kremowym twarogiem i kapką miodu. Lekko słodkie ukraińskie pierogi to nieodłączny element kuchni tego kraju, który doczekał się wielu fanów na całym świecie. Pierogi po ukraińsku, zwane też varenikami mają długą i ciekawą historię, sięgającą czasów średniowiecznych.
Pierwotnie vareniki były przygotowywane w Ukrainie w wersji wegetariańskiej jako danie postne, jednak z biegiem czasu pierożki ukraińskie zaczęto nadziewać wszystkim, co zalegało w spiżarniach — mięsem, grzybami, kapustą, warzywami z zupy, chociaż to wersja z ziemniakami i twarogiem stała się tą najbardziej znaną.
Z czym są pierogi ukraińskie? Jaki farsz znajduje się w tych pysznych pierogach?
Z czym są pierogi ukraińskie? Pierogi ukraińskie to bardzo pojemne określenie, które odnosi się do wszystkich rodzajów vareników, jednakże u nas kojarzą się tylko z wersją z twarogiem, ziemniakami, mięsem i miodem. Pierogi ukraińskie przyrządza się z ciasta na bazie mąki pszenicznej, gorącej wody oraz odrobiny soli, a jako farsz stosuje się różne składniki.
W pierogach tych znajdziemy zatem farsz z samego twarogu zmieszany z solą lub cukrem i rodzynkami, a także wersję z nadzieniem zrobionym z ziemniaków, cebuli i przypraw. W niektórych rejonach Ukrainy pierogi serwuje się z nadzieniem z kapusty duszonej z cebulą. Niezwykle popularne (chociaż nie w Polsce) są pierogi z nadzieniem z grzybów, cebuli, czosnku i różnych przypraw, a także wersje mięsne.
Wareniki występują także w bardziej nowoczesnych wersjach serwowanych przez najlepszych szefów kuchni — z kawiorem, rybą, homarem, szpinakiem, długo dojrzewającym serem i innymi pysznymi składnikami. Niektórzy przyrządzają je także na słodko z dodatkiem świeżych owoców czy bakalii.
Tradycyjny przepis na pierogi ukraińskie
Jak wygląda przepis na tradycyjne pierogi ukraińskie? By przyrządzić pyszne pierogi ukraińskie według klasycznego przepisu, należy przygotować ciasto z wody, mąki i soli, a potem rozwałkować je i nadziać nadzieniem. Jakie nadzienie zawiera przepis na klasyczne pierogi ukraińskie?
Najbardziej klasyczne i popularne nadzienie do vareników zawiera biały ser (często podwędzany), ziemniaki, cebulkę, miód i słoninę. Ziemniaki gotuje się, a potem ugniata się wraz z serem oraz miodem i podsmażonymi składnikami. Gotowe nadzienie zawija się w lekkie, elastyczne ciasto i gotuje w wodzie z solą lub smaży na patelni.
Klasyczny przepis zawiera bardzo minimalistyczną formę serwowania pierogów — podaje się je z kwaśną śmietaną lub masłem, czasem z cebulką. W bardziej modernistycznej odsłonie do vareników dodaje się słoninę, boczek, chipsy z prażonej cebulki, a także świeżą pietruszkę lub szczypiorek. Klasyczny kształt półksiężyca także zmienił się z czasem — dziś wareniki zwija się w kieszonki, kulki, kwiatki i różne inne, fantazyjne kształty. Jedyne co pozostało niezmienne to ich wyśmienity smak.
Pierogi ukraińskie a ruskie – wyjaśniamy różnice
Pierogi ukraińskie a ruskie — jaka jest między nimi różnica? Zarówno pierogi ukraińskie, jak i te nazywane ruskimi pochodzą z ziemi niegdyś nazywanej Rusią Kijowską, a dziś Ukrainą. Wbrew pozorom nazwa „ruskie” odnosi się do Rusi, a nie Rosji.
Pierogi te różnią się również składem. Pierogi ruskie przyrządza się z ziemniaków i twarogu oraz cebuli, a do farszu nie dodaje się miodu ani słoniny lub innych dodatków (jak w przypadku pierogów ukraińskich). Zatem pierogi ukraińskie różnią się od tych ruskich nie tylko nazwą, ale także smakiem, choć rodowód mają ten sam.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynata grillowa do ryby
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Grillowany stek z jelenia
- Sos aioli
- Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
- Kalarepa faszerowana grochem
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- Zielona pasta jajeczna
- Muffiny z nasionami konopi
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Koreczki z boczkiem
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Sok pomidorowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
13 dni temu
Ruskie a nie ukraińskie.
odpowiedz
129 dni temu
Ruskie aha
odpowiedz