Pierogi ukraińskie – klasyczny przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • łyżkę cedzakową
  • tłuczek do ziemniaków
  • praskę do czosnku

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Zagotuj wodę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: MIESZAMY BAZĘ

Do miski dodaj olej, gorącą wodę i dokładni zamieszaj.

KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ

Powoli zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając zawartość miski. Ciasto po kilku minutach powinno stać się gęste i elastyczne.

KROK 3: ODKŁADAM CIASTO DO ODPOCZĘCIA

Wyrobioną kulkę z ciasta przykryj folią aluminiową i odłóż na bok. Odpoczynek powinien trwać mniej więcej 30 minut. W tym czasie możesz przejść do przygotowywania farszu.

FARSZ:

KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą, a następnie osól i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i włóż do miski.

KROK 2: DODAJEMY TWARÓG

Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, a potem utrzyj całość na gładką, jednolitą masę tłuczkiem do ziemniaków Dodaj miód i ponownie wymieszaj całość.

KROK 3: PODSMAŻAMY SŁONINĘ

Słoninę pokrój na drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni.

KROK 4: DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obierz i pokrój drobno. Wrzuć cebulę do smażącej się słoniny i zamieszaj.

KROK 5: DODAJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię. Zamieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Gdy składniki się zarumienią, odłóż je na bok do wystygnięcia.

KROK 6: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA FARSZ

Do masy twarogowo-ziemniaczanej dodaj zawartość patelni, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je cienko na blacie podsypanym mąką. Wytnij z ciasta kółka wykorzystując do tego dno od szklanki.

KROK 8: NADZIEWAMY PIEROGI

Na każdy wycięty okrąg wyłóż łyżeczkę farszu, a potem złóż pieroga na pół i zaklej brzegi. Jeśli ciasto nie chce się skleić, możesz delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Czynność powtarzaj, aż nadziejesz wszystkie pierogi.

KROK 9: GOTUJEMY PIEROGI

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją solidnie, a następnie wrzuć do niej kilka pierogów. Wyciągnij partię zaraz po tym, jak wypłynie na wierzch, a potem wrzuć kolejną.

KROK 10: PODAJEMY PIEROGI

Gotowe pierogi wyłóż na talerz. Możesz przyozdobić je podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami lub innym wybranym przez siebie dodatkiem. W każdej wersji będą smakować wybornie!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    88 dni temu
    Ruskie aha

    odpowiedz


Pierogi ukraińskie – smaczne i sycące

Pierogi ukraińskie to niezwykle smaczne i sycące danie, które charakteryzuje intensywny smak ziemniaków z cebulą i słoniną przełamany kremowym twarogiem i kapką miodu. Lekko słodkie ukraińskie pierogi to nieodłączny element kuchni tego kraju, który doczekał się wielu fanów na całym świecie. Pierogi po ukraińsku, zwane też varenikami mają długą i ciekawą historię, sięgającą czasów średniowiecznych.

Pierwotnie vareniki były przygotowywane w Ukrainie w wersji wegetariańskiej jako danie postne, jednak z biegiem czasu pierożki ukraińskie zaczęto nadziewać wszystkim, co zalegało w spiżarniach — mięsem, grzybami, kapustą, warzywami z zupy, chociaż to wersja z ziemniakami i twarogiem stała się tą najbardziej znaną.

Z czym są pierogi ukraińskie? Jaki farsz znajduje się w tych pysznych pierogach?

Z czym są pierogi ukraińskie? Pierogi ukraińskie to bardzo pojemne określenie, które odnosi się do wszystkich rodzajów vareników, jednakże u nas kojarzą się tylko z wersją z twarogiem, ziemniakami, mięsem i miodem. Pierogi ukraińskie przyrządza się z ciasta na bazie mąki pszenicznej, gorącej wody oraz odrobiny soli, a jako farsz stosuje się różne składniki.

W pierogach tych znajdziemy zatem farsz z samego twarogu zmieszany z solą lub cukrem i rodzynkami, a także wersję z nadzieniem zrobionym z ziemniaków, cebuli i przypraw. W niektórych rejonach Ukrainy pierogi serwuje się z nadzieniem z kapusty duszonej z cebulą. Niezwykle popularne (chociaż nie w Polsce) są pierogi z nadzieniem z grzybów, cebuli, czosnku i różnych przypraw, a także wersje mięsne.

Wareniki występują także w bardziej nowoczesnych wersjach serwowanych przez najlepszych szefów kuchni — z kawiorem, rybą, homarem, szpinakiem, długo dojrzewającym serem i innymi pysznymi składnikami. Niektórzy przyrządzają je także na słodko z dodatkiem świeżych owoców czy bakalii.

Tradycyjny przepis na pierogi ukraińskie

Jak wygląda przepis na tradycyjne pierogi ukraińskie? By przyrządzić pyszne pierogi ukraińskie według klasycznego przepisu, należy przygotować ciasto z wody, mąki i soli, a potem rozwałkować je i nadziać nadzieniem. Jakie nadzienie zawiera przepis na klasyczne pierogi ukraińskie?

Najbardziej klasyczne i popularne nadzienie do vareników zawiera biały ser (często podwędzany), ziemniaki, cebulkę, miód i słoninę. Ziemniaki gotuje się, a potem ugniata się wraz z serem oraz miodem i podsmażonymi składnikami. Gotowe nadzienie zawija się w lekkie, elastyczne ciasto i gotuje w wodzie z solą lub smaży na patelni.

Klasyczny przepis zawiera bardzo minimalistyczną formę serwowania pierogów — podaje się je z kwaśną śmietaną lub masłem, czasem z cebulką. W bardziej modernistycznej odsłonie do vareników dodaje się słoninę, boczek, chipsy z prażonej cebulki, a także świeżą pietruszkę lub szczypiorek. Klasyczny kształt półksiężyca także zmienił się z czasem — dziś wareniki zwija się w kieszonki, kulki, kwiatki i różne inne, fantazyjne kształty. Jedyne co pozostało niezmienne to ich wyśmienity smak.

Pierogi ukraińskie a ruskie – wyjaśniamy różnice

Pierogi ukraińskie a ruskie — jaka jest między nimi różnica? Zarówno pierogi ukraińskie, jak i te nazywane ruskimi pochodzą z ziemi niegdyś nazywanej Rusią Kijowską, a dziś Ukrainą. Wbrew pozorom nazwa „ruskie” odnosi się do Rusi, a nie Rosji.

Pierogi te różnią się również składem. Pierogi ruskie przyrządza się z ziemniaków i twarogu oraz cebuli, a do farszu nie dodaje się miodu ani słoniny lub innych dodatków (jak w przypadku pierogów ukraińskich). Zatem pierogi ukraińskie różnią się od tych ruskich nie tylko nazwą, ale także smakiem, choć rodowód mają ten sam.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!