
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- łyżkę cedzakową
- tłuczek do ziemniaków
- praskę do czosnku
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Zagotuj wodę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: MIESZAMY BAZĘ
Do miski dodaj olej, gorącą wodę i dokładni zamieszaj.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ
Powoli zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając zawartość miski. Ciasto po kilku minutach powinno stać się gęste i elastyczne.
KROK 3: ODKŁADAM CIASTO DO ODPOCZĘCIA
Wyrobioną kulkę z ciasta przykryj folią aluminiową i odłóż na bok. Odpoczynek powinien trwać mniej więcej 30 minut. W tym czasie możesz przejść do przygotowywania farszu.
FARSZ:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą, a następnie osól i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i włóż do miski.
KROK 2: DODAJEMY TWARÓG
Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, a potem utrzyj całość na gładką, jednolitą masę tłuczkiem do ziemniaków Dodaj miód i ponownie wymieszaj całość.
KROK 3: PODSMAŻAMY SŁONINĘ
Słoninę pokrój na drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni.
KROK 4: DODAJEMY CEBULĘ
Cebulę obierz i pokrój drobno. Wrzuć cebulę do smażącej się słoniny i zamieszaj.
KROK 5: DODAJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię. Zamieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Gdy składniki się zarumienią, odłóż je na bok do wystygnięcia.
KROK 6: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA FARSZ
Do masy twarogowo-ziemniaczanej dodaj zawartość patelni, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je cienko na blacie podsypanym mąką. Wytnij z ciasta kółka wykorzystując do tego dno od szklanki.
KROK 8: NADZIEWAMY PIEROGI
Na każdy wycięty okrąg wyłóż łyżeczkę farszu, a potem złóż pieroga na pół i zaklej brzegi. Jeśli ciasto nie chce się skleić, możesz delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Czynność powtarzaj, aż nadziejesz wszystkie pierogi.
KROK 9: GOTUJEMY PIEROGI
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją solidnie, a następnie wrzuć do niej kilka pierogów. Wyciągnij partię zaraz po tym, jak wypłynie na wierzch, a potem wrzuć kolejną.
KROK 10: PODAJEMY PIEROGI
Gotowe pierogi wyłóż na talerz. Możesz przyozdobić je podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami lub innym wybranym przez siebie dodatkiem. W każdej wersji będą smakować wybornie!
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Pierogi ukraińskie – smaczne i sycące
Pierogi ukraińskie to niezwykle smaczne i sycące danie, które charakteryzuje intensywny smak ziemniaków z cebulą i słoniną przełamany kremowym twarogiem i kapką miodu. Lekko słodkie ukraińskie pierogi to nieodłączny element kuchni tego kraju, który doczekał się wielu fanów na całym świecie. Pierogi po ukraińsku, zwane też varenikami mają długą i ciekawą historię, sięgającą czasów średniowiecznych.
Pierwotnie vareniki były przygotowywane w Ukrainie w wersji wegetariańskiej jako danie postne, jednak z biegiem czasu pierożki ukraińskie zaczęto nadziewać wszystkim, co zalegało w spiżarniach — mięsem, grzybami, kapustą, warzywami z zupy, chociaż to wersja z ziemniakami i twarogiem stała się tą najbardziej znaną.
Z czym są pierogi ukraińskie? Jaki farsz znajduje się w tych pysznych pierogach?
Z czym są pierogi ukraińskie? Pierogi ukraińskie to bardzo pojemne określenie, które odnosi się do wszystkich rodzajów vareników, jednakże u nas kojarzą się tylko z wersją z twarogiem, ziemniakami, mięsem i miodem. Pierogi ukraińskie przyrządza się z ciasta na bazie mąki pszenicznej, gorącej wody oraz odrobiny soli, a jako farsz stosuje się różne składniki.
W pierogach tych znajdziemy zatem farsz z samego twarogu zmieszany z solą lub cukrem i rodzynkami, a także wersję z nadzieniem zrobionym z ziemniaków, cebuli i przypraw. W niektórych rejonach Ukrainy pierogi serwuje się z nadzieniem z kapusty duszonej z cebulą. Niezwykle popularne (chociaż nie w Polsce) są pierogi z nadzieniem z grzybów, cebuli, czosnku i różnych przypraw, a także wersje mięsne.
Wareniki występują także w bardziej nowoczesnych wersjach serwowanych przez najlepszych szefów kuchni — z kawiorem, rybą, homarem, szpinakiem, długo dojrzewającym serem i innymi pysznymi składnikami. Niektórzy przyrządzają je także na słodko z dodatkiem świeżych owoców czy bakalii.
Tradycyjny przepis na pierogi ukraińskie
Jak wygląda przepis na tradycyjne pierogi ukraińskie? By przyrządzić pyszne pierogi ukraińskie według klasycznego przepisu, należy przygotować ciasto z wody, mąki i soli, a potem rozwałkować je i nadziać nadzieniem. Jakie nadzienie zawiera przepis na klasyczne pierogi ukraińskie?
Najbardziej klasyczne i popularne nadzienie do vareników zawiera biały ser (często podwędzany), ziemniaki, cebulkę, miód i słoninę. Ziemniaki gotuje się, a potem ugniata się wraz z serem oraz miodem i podsmażonymi składnikami. Gotowe nadzienie zawija się w lekkie, elastyczne ciasto i gotuje w wodzie z solą lub smaży na patelni.
Klasyczny przepis zawiera bardzo minimalistyczną formę serwowania pierogów — podaje się je z kwaśną śmietaną lub masłem, czasem z cebulką. W bardziej modernistycznej odsłonie do vareników dodaje się słoninę, boczek, chipsy z prażonej cebulki, a także świeżą pietruszkę lub szczypiorek. Klasyczny kształt półksiężyca także zmienił się z czasem — dziś wareniki zwija się w kieszonki, kulki, kwiatki i różne inne, fantazyjne kształty. Jedyne co pozostało niezmienne to ich wyśmienity smak.
Pierogi ukraińskie a ruskie – wyjaśniamy różnice
Pierogi ukraińskie a ruskie — jaka jest między nimi różnica? Zarówno pierogi ukraińskie, jak i te nazywane ruskimi pochodzą z ziemi niegdyś nazywanej Rusią Kijowską, a dziś Ukrainą. Wbrew pozorom nazwa „ruskie” odnosi się do Rusi, a nie Rosji.
Pierogi te różnią się również składem. Pierogi ruskie przyrządza się z ziemniaków i twarogu oraz cebuli, a do farszu nie dodaje się miodu ani słoniny lub innych dodatków (jak w przypadku pierogów ukraińskich). Zatem pierogi ukraińskie różnią się od tych ruskich nie tylko nazwą, ale także smakiem, choć rodowód mają ten sam.
Zobacz przepisy
na święta
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
31 dni temu
Proszę NIE WPROWADZAĆ LUDZI W BŁĄD!! Jest to przepis na pierogi RUSKIE! Farsz tradycyjnych pierogów ukraińskich jest na bazie surowego mięsa… Proszę zredagować przepis (a dokładnie nazwę dania) Ludzie kochani… ręce opadają
odpowiedz
43 dni temu
Gdyby autorzy tego przepisu zajrzeli do historycznych map, to by (zapewne, a może i nie) zauważyli, że Ruś Kijowska to nie tylko dzisiejsza Ukraina, ale także Białoruś i Rosja, a nawet kawałeczek Polski. Tak więc zamiast być poprawnym politycznie wolę, żeby redakcja była poprawna kulinarnie i historycznie, gdyż pierogi są naszą wspólną słowiańską tradycją i nas łączą a nie dzielą!
odpowiedz
95 dni temu
Ruskie a nie ukraińskie.
odpowiedz
211 dni temu
Ruskie aha
odpowiedz