
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
KROK 1:
W termorobocie podgrzewamy 1 l wody z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przekładamy do koszyka do gotowania na parze. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy z wykorzystaniem programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 25 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Koszyk z ugotowanymi ziemniakami wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy wodę z pojemnika miksującego.
KROK 2: ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI
Ugotowane ziemniaki przekładamy do czystego pojemnika miksującego i rozdrabniamy za pomocą programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO NA KNEDLE
Do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy obie mąki, żółtka i dodatkową 1 szczyptę soli. Całość wyrabiamy, używając programu ugniatanie / ciasto twarde / czas 30 sekund.
KROK 4: FASZERUJEMY ŚLIWKI
Każdą śliwkę nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej pestkę. Następnie faszerujemy śliwki kremem proteinowym o smaku białej czekolady.
KROK 5: FORMUJEMY KNEDLE
Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy z niego wałek. Następnie dzielimy go na tyle części, ile mamy faszerowanych śliwek (ok. 8-9 kawałków). Ze wszystkich części ciasta formujemy placuszki, nakładamy na ich środek po śliwce i zawijamy ją w ciasto, formując kulkę.
KROK 6: GOTUJEMY KNEDLE
Knedle gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
KROK 7: ZASMAŻAMY BUŁKĘ TARTĄ
Do pojemnika miksującego przekładamy masło i roztapiamy je, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 110°C / obroty 1. Następnie do roztopionego masła dodajemy bułkę tartą i podsmażamy ją z użyciem programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / temperatura 110°C / obroty 1. Na koniec do bułki wsypujemy cukier i cynamon i całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.
KROK 8: PODAJEMY KNEDLE
Gotowe knedle podajemy jeszcze gorące, z cynamonową zasmażaną bułką tartą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)