Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- folię spożywczą
- ubijak do ziemniaków
- wałek do ciasta
- foremki do wyciskania pierogów o średnicy ok 8-9 cm
- garnek do gotowania na parze lub sitko
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę przesypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko, olej i delikatnie podgrzane (nie gorące) mleko. Wyrabiamy ok. 7-10 minut.
Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na czas przygotowywania nadzienia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy żółtka, cukier i nasionka z laski wanilii (laskę przecinamy nożem wzdłuż i jego ostrzem wyjmujemy ze środka nasionka). Całość mieszamy i ubijamy ubijakiem do ziemniaków.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Ciasto na manty wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy w dłoniach i rozwałkowujemy na desce oprószonej mąką. Powinniśmy uzyskać okrąg ciasta o grubości ok. 0,5 cm. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie lepić się do wałka, oprószamy je niewielką ilością mąki.
Przy użyciu foremek wycinamy z ciasta owalne placuszki o średnicy ok. 8-9 cm.
KROK 4: FASZERUJEMY I FORMUJEMY MANTY
Na środek każdego placuszka wykładamy porcję nadzienia za pomocą łyżki. Możemy również skorzystać z metody nakładania nadzienia, w której dla ułatwienia wykorzystujemy 2 łyżki.
Dookoła nadzienia formujemy kilka falbanek z ciasta (ciasto chwytamy między dwa palce i dociskamy do siebie). Falbanki sklejamy ze sobą, tworząc sakiewkę, w której zamykamy nadzienie.
KROK 5: GOTUJEMY MANTY NA PARZE
Spód każdej manty delikatnie zanurzamy w miseczce z olejem. Manty parujemy ok. 10 minut w garnku do gotowania na parze, nad wrzącą, lekkoosoloną wodą. Możemy również użyć sitka, które umieścimy w zwykłym garnku.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mrożone maliny wrzucamy na patelnię na średni ogień. Dodajemy cukier, wino (opcjonalnie) i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu, w którym maliny się rozpadną i stworzą gęsty sos.
KROK 7: PODAJEMY MANTY
Talerze dekorujemy kleksami sosu malinowego. Na nich układamy manty i porcje jogurtu greckiego. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
368 dni temu
Są świetne nie trzeba nic w nich zmieniać, ale trzeba jeść je od razu po ugotowaniu bo szybko wysychają.
odpowiedz