Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- folię spożywczą
- ubijak do ziemniaków
- wałek do ciasta
- foremki do wyciskania pierogów o średnicy ok 8-9 cm
- garnek do gotowania na parze lub sitko
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę przesypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko, olej i delikatnie podgrzane (nie gorące) mleko. Wyrabiamy ok. 7-10 minut.
Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na czas przygotowywania nadzienia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy żółtka, cukier i nasionka z laski wanilii (laskę przecinamy nożem wzdłuż i jego ostrzem wyjmujemy ze środka nasionka). Całość mieszamy i ubijamy ubijakiem do ziemniaków.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Ciasto na manty wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy w dłoniach i rozwałkowujemy na desce oprószonej mąką. Powinniśmy uzyskać okrąg ciasta o grubości ok. 0,5 cm. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie lepić się do wałka, oprószamy je niewielką ilością mąki.
Przy użyciu foremek wycinamy z ciasta owalne placuszki o średnicy ok. 8-9 cm.
KROK 4: FASZERUJEMY I FORMUJEMY MANTY
Na środek każdego placuszka wykładamy porcję nadzienia za pomocą łyżki. Możemy również skorzystać z metody nakładania nadzienia, w której dla ułatwienia wykorzystujemy 2 łyżki.
Dookoła nadzienia formujemy kilka falbanek z ciasta (ciasto chwytamy między dwa palce i dociskamy do siebie). Falbanki sklejamy ze sobą, tworząc sakiewkę, w której zamykamy nadzienie.
KROK 5: GOTUJEMY MANTY NA PARZE
Spód każdej manty delikatnie zanurzamy w miseczce z olejem. Manty parujemy ok. 10 minut w garnku do gotowania na parze, nad wrzącą, lekkoosoloną wodą. Możemy również użyć sitka, które umieścimy w zwykłym garnku.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mrożone maliny wrzucamy na patelnię na średni ogień. Dodajemy cukier, wino (opcjonalnie) i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu, w którym maliny się rozpadną i stworzą gęsty sos.
KROK 7: PODAJEMY MANTY
Talerze dekorujemy kleksami sosu malinowego. Na nich układamy manty i porcje jogurtu greckiego. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
- Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Kaszubski miodowy kuch
- Pudding chia z solonym karmelem
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Kawowe cinnamon rolls
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Bażant w limonkach
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Bulion drobiowy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Bitki z szynki z dzika
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Oliwa bazyliowa
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Wielkanocny mazurek bez cukru
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
300 dni temu
Są świetne nie trzeba nic w nich zmieniać, ale trzeba jeść je od razu po ugotowaniu bo szybko wysychają.
odpowiedz