zobacz film Tatarskie manty z twarogiem i malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z hakiem
  • folię spożywczą
  • ubijak do ziemniaków
  • wałek do ciasta
  • foremki do wyciskania pierogów o średnicy ok 8-9 cm
  • garnek do gotowania na parze lub sitko
  • łopatkę silikonową

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę przesypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko, olej i delikatnie podgrzane (nie gorące) mleko. Wyrabiamy ok. 7-10 minut.

Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na czas przygotowywania nadzienia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Twaróg rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy żółtka, cukier i nasionka z laski wanilii (laskę przecinamy nożem wzdłuż i jego ostrzem wyjmujemy ze środka nasionka). Całość mieszamy i ubijamy ubijakiem do ziemniaków.

KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO

Ciasto na manty wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy w dłoniach i rozwałkowujemy na desce oprószonej mąką. Powinniśmy uzyskać okrąg ciasta o grubości ok. 0,5 cm. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie lepić się do wałka, oprószamy je niewielką ilością mąki.

Przy użyciu foremek wycinamy z ciasta owalne placuszki o średnicy ok. 8-9 cm.

KROK 4: FASZERUJEMY I FORMUJEMY MANTY

Na środek każdego placuszka wykładamy porcję nadzienia za pomocą łyżki. Możemy również skorzystać z metody nakładania nadzienia, w której dla ułatwienia wykorzystujemy 2 łyżki.

Dookoła nadzienia formujemy kilka falbanek z ciasta (ciasto chwytamy między dwa palce i dociskamy do siebie). Falbanki sklejamy ze sobą, tworząc sakiewkę, w której zamykamy nadzienie.

KROK 5: GOTUJEMY MANTY NA PARZE

Spód każdej manty delikatnie zanurzamy w miseczce z olejem. Manty parujemy ok. 10 minut w garnku do gotowania na parze, nad wrzącą, lekkoosoloną wodą. Możemy również użyć sitka, które umieścimy w zwykłym garnku.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Mrożone maliny wrzucamy na patelnię na średni ogień. Dodajemy cukier, wino (opcjonalnie) i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu, w którym maliny się rozpadną i stworzą gęsty sos.

KROK 7: PODAJEMY MANTY

Talerze dekorujemy kleksami sosu malinowego. Na nich układamy manty i porcje jogurtu greckiego. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    135 dni temu
    Są świetne nie trzeba nic w nich zmieniać, ale trzeba jeść je od razu po ugotowaniu bo szybko wysychają.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!