Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- mikser
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mocno podgrzewamy, dodajemy do niej jagody i miksujemy. Przecedzamy przez sito. Do mąki dodajemy cukier puder, żółtko i ciepłą wodę ze zmiksowanymi jagodami. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
KROK 2: LEPIMY PIEROGI
Jagody dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie dodajemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki. Na środek każdego krążka łyżeczką nakładamy nadzienie. Dokładnie sklejamy i palcami robimy falbankę. Odkładamy na deskę oprószoną mąką, stawiając je na grzbiecie, falbanką do góry.
KROK 3: GOTUJEMY PIEROGI
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy na gorąco z jogurtem lub kwaśną śmietaną, obsypując je świeżymi owocami. Możemy posypać je cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Makowe ślimaczki
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Wigilijne pierogi
- Kluski leniwe z tofu
- Pierogi z kaczką
- Kalafior słodko-kwaśny
- Babka z herbatą matcha
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Marynowana cukinia słodko-kwaśna
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Makaron z truskawkami
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
- Bieszczadzkie fuczki
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Dżem bananowo-bazyliowy
- Sos beszamelowy
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
- Deser Ladies
- Konfitury borówkowe z czerwonym winem
- Ciasto o smaku coli
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Wiśniowe Sushi
- Zielone smoothie z dzikimi ziołami
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
308 dni temu
Pomylona kolejność w tym przepisie
odpowiedz
306 dni temu
Igorze, co dokładnie masz na myśli?
2737 dni temu
ciasto na pierogi z jajkiem???? a ja byłam przekonana, że jest pan świetnym kucharzem! :/
odpowiedz
2735 dni temu
Są różne przepisy, różne preferencje. Akurat w tym przepisie Paweł dodaje żółtko. Nietypowym dodatkiem jest też woda ze zmiksowanymi jagodami :)
2766 dni temu
fajne dania moje dzieci są zadowolone
odpowiedz
2592 dni temu
Mąka ziemniaczana do jagód hmm dlaczego ?
2592 dni temu
Mąka ziemniaczana zwiąże sok z jagód. Dzięki temu farsz będzie bardziej stabilny :)