
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- mikser
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mocno podgrzewamy, dodajemy do niej jagody i miksujemy. Przecedzamy przez sito. Do mąki dodajemy cukier puder, żółtko i ciepłą wodę ze zmiksowanymi jagodami. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
KROK 2: LEPIMY PIEROGI
Jagody dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie dodajemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki. Na środek każdego krążka łyżeczką nakładamy nadzienie. Dokładnie sklejamy i palcami robimy falbankę. Odkładamy na deskę oprószoną mąką, stawiając je na grzbiecie, falbanką do góry.
KROK 3: GOTUJEMY PIEROGI
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy na gorąco z jogurtem lub kwaśną śmietaną, obsypując je świeżymi owocami. Możemy posypać je cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.

Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Zobacz przepisy
na święta
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
461 dni temu
Pomylona kolejność w tym przepisie
odpowiedz
459 dni temu
Igorze, co dokładnie masz na myśli?
2889 dni temu
ciasto na pierogi z jajkiem???? a ja byłam przekonana, że jest pan świetnym kucharzem! :/
odpowiedz
2888 dni temu
Są różne przepisy, różne preferencje. Akurat w tym przepisie Paweł dodaje żółtko. Nietypowym dodatkiem jest też woda ze zmiksowanymi jagodami :)
2919 dni temu
fajne dania moje dzieci są zadowolone
odpowiedz
2745 dni temu
Mąka ziemniaczana do jagód hmm dlaczego ?
2745 dni temu
Mąka ziemniaczana zwiąże sok z jagód. Dzięki temu farsz będzie bardziej stabilny :)