Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- mikser
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mocno podgrzewamy, dodajemy do niej jagody i miksujemy. Przecedzamy przez sito. Do mąki dodajemy cukier puder, żółtko i ciepłą wodę ze zmiksowanymi jagodami. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
KROK 2: LEPIMY PIEROGI
Jagody dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie dodajemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki. Na środek każdego krążka łyżeczką nakładamy nadzienie. Dokładnie sklejamy i palcami robimy falbankę. Odkładamy na deskę oprószoną mąką, stawiając je na grzbiecie, falbanką do góry.
KROK 3: GOTUJEMY PIEROGI
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy na gorąco z jogurtem lub kwaśną śmietaną, obsypując je świeżymi owocami. Możemy posypać je cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Guacamole
- Piernik świąteczny
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Ciasto na pierogi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
131 dni temu
Przepis dobry ale ciasto za twarde wychodzi.
Odpowiedz
728 dni temu
Pomylona kolejność w tym przepisie
Odpowiedz
725 dni temu
Igorze, co dokładnie masz na myśli?
3156 dni temu
ciasto na pierogi z jajkiem???? a ja byłam przekonana, że jest pan świetnym kucharzem! :/
Odpowiedz
3154 dni temu
Są różne przepisy, różne preferencje. Akurat w tym przepisie Paweł dodaje żółtko. Nietypowym dodatkiem jest też woda ze zmiksowanymi jagodami :)
3186 dni temu
fajne dania moje dzieci są zadowolone
Odpowiedz
3012 dni temu
Mąka ziemniaczana do jagód hmm dlaczego ?
3011 dni temu
Mąka ziemniaczana zwiąże sok z jagód. Dzięki temu farsz będzie bardziej stabilny :)