Pierogi z jagodami

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • mikser

KROK 1:  WYRABIAMY CIASTO

Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mocno podgrzewamy, dodajemy do niej jagody i miksujemy. Przecedzamy przez sito. Do mąki dodajemy cukier puder, żółtko i ciepłą wodę ze zmiksowanymi jagodami. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

KROK 2: LEPIMY PIEROGI

Jagody dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie dodajemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki. Na środek każdego krążka łyżeczką nakładamy nadzienie. Dokładnie sklejamy i palcami robimy falbankę. Odkładamy na deskę oprószoną mąką, stawiając je na grzbiecie, falbanką do góry.

KROK 3: GOTUJEMY PIEROGI

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy na gorąco z jogurtem lub kwaśną śmietaną, obsypując je świeżymi owocami. Możemy posypać je cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Pierogi z truskawkami i śliwkami

Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Mięsno-serowe empanadas z warzywami

Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.

Mięsno-serowe empanadas z warzywami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pierogi z jagodami – przepis

Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Pierogi z jagodami – przepis

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • jane jane
    8 dni temu
    Przepis dobry ale ciasto za twarde wychodzi.

    odpowiedz

  • Igor Igor
    604 dni temu
    Pomylona kolejność w tym przepisie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    602 dni temu
    Igorze, co dokładnie masz na myśli?
  • Gość Gość
    3033 dni temu
    ciasto na pierogi z jajkiem???? a ja byłam przekonana, że jest pan świetnym kucharzem! :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3031 dni temu
    Są różne przepisy, różne preferencje. Akurat w tym przepisie Paweł dodaje żółtko. Nietypowym dodatkiem jest też woda ze zmiksowanymi jagodami :)
  • Błażej Piekoś Błażej Piekoś
    3063 dni temu
    fajne dania moje dzieci są zadowolone

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2888 dni temu
    Mąka ziemniaczana do jagód hmm dlaczego ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2888 dni temu
    Mąka ziemniaczana zwiąże sok z jagód. Dzięki temu farsz będzie bardziej stabilny :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!