Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • sito
  • mikser

KROK 1:  WYRABIAMY CIASTO

Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mocno podgrzewamy, dodajemy do niej jagody i miksujemy. Przecedzamy przez sito. Do mąki dodajemy cukier puder, żółtko i ciepłą wodę ze zmiksowanymi jagodami. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

KROK 2: LEPIMY PIEROGI

Jagody dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie dodajemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki. Na środek każdego krążka łyżeczką nakładamy nadzienie. Dokładnie sklejamy i palcami robimy falbankę. Odkładamy na deskę oprószoną mąką, stawiając je na grzbiecie, falbanką do góry.

KROK 3: GOTUJEMY PIEROGI

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy na gorąco z jogurtem lub kwaśną śmietaną, obsypując je świeżymi owocami. Możemy posypać je cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    522 dni temu
    ciasto na pierogi z jajkiem???? a ja byłam przekonana, że jest pan świetnym kucharzem! :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    521 dni temu
    Są różne przepisy, różne preferencje. Akurat w tym przepisie Paweł dodaje żółtko. Nietypowym dodatkiem jest też woda ze zmiksowanymi jagodami :)
  • Błażej Piekoś Błażej Piekoś
    552 dni temu
    fajne dania moje dzieci są zadowolone

    odpowiedz

  • Gość Gość
    378 dni temu
    Mąka ziemniaczana do jagód hmm dlaczego ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    378 dni temu
    Mąka ziemniaczana zwiąże sok z jagód. Dzięki temu farsz będzie bardziej stabilny :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram