zobacz film Wigilijne pierogi buraczane na słodko

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wałek
  • ring do wykrawania lub szklankę
  • tarkę o grubych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ

Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.

KROK 4: GOTUJEMY PIEROGI

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.

Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Czekamy 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.

KROK 5: PODAJEMY PIEROGI

Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!