
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- ring do wykrawania lub szklankę
- tarkę o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ
Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.
KROK 4: GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Czekamy 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
KROK 5: PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.
Komentarze (0)