Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- ring do wykrawania lub szklankę
- tarkę o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ
Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.
KROK 4: GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Czekamy 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
KROK 5: PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Krokiety z mięsem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Spaghetti carbonara
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)