zobacz film Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Sposób przygotowania:

FARSZ

KROK 1: PODMSAŻAMY CEBULĘ Z KAPUSTĄ

Kapustę bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Cebulę i kapustę dość krótko podsmażamy, pod koniec smażenia doprawiamy je solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Gotowe składniki przekładamy do miski.

KROK 2: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy doprawione solą i pieprzem surowe ziemniaki. Cały czas je mieszamy, aby nie powstał z nich placek ziemniaczany.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Podsmażone ziemniaki dodajemy do miski z kapustą i cebulą i dokładnie je ze sobą mieszamy. Kiedy delikatnie ostygną, dodajemy twaróg. Całość ucieramy, aby składniki dobrze się wymieszały.

CIASTO

KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy do niej dwa żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Całość mieszamy, aż zacznie formować się ciasto, i wlewamy ocet.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i energicznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.

KROK 3: WYCINAMY I FORMUJEMY PIEROGI

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy z niego okręgi o średnicy ok. 8 cm. Wnętrze każdego okręgu smarujemy wodą i nadziewamy łyżką nadzienia. Brzegi każdego pieroga sklejamy i tworzymy falbankę.

SMAŻONE PIEROGI

KROK 1: SMAŻYMY PIEROGI

Na głębokiej patelni lub w garnku bardzo mocno rozgrzewamy olej. Pierogi smażymy, aż nabiorą złotobrązowego koloru, po 3-4 na raz, aby nie studzić zbytnio oleju.

KROK 2: PODAJEMY PIEROGI

Na każdym talerzu układamy kilka pierogów i ozdabiamy je łyżką kwaśnej śmietany. Podajemy jeszcze gorące lub jako przekąskę na zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • modesta.rzepeckakozlowska@gmail.com [email protected]
    118 dni temu
    Myślę ,że Pana okrasę stać na coś więcej .To są świetne przepisy ale Lidl sprzedaje teraz mnóstwo warzyw i nie wszyscy wiedzą co z nimi zrobić . Np kartofle chińskie ,bakłażany ,karczochy itp Pozdrawiam Pana Okrasę.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!