Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Sposób przygotowania:
FARSZ
KROK 1: PODMSAŻAMY CEBULĘ Z KAPUSTĄ
Kapustę bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Cebulę i kapustę dość krótko podsmażamy, pod koniec smażenia doprawiamy je solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Gotowe składniki przekładamy do miski.
KROK 2: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI
Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy doprawione solą i pieprzem surowe ziemniaki. Cały czas je mieszamy, aby nie powstał z nich placek ziemniaczany.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Podsmażone ziemniaki dodajemy do miski z kapustą i cebulą i dokładnie je ze sobą mieszamy. Kiedy delikatnie ostygną, dodajemy twaróg. Całość ucieramy, aby składniki dobrze się wymieszały.
CIASTO
KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy do niej dwa żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Całość mieszamy, aż zacznie formować się ciasto, i wlewamy ocet.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i energicznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
KROK 3: WYCINAMY I FORMUJEMY PIEROGI
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy z niego okręgi o średnicy ok. 8 cm. Wnętrze każdego okręgu smarujemy wodą i nadziewamy łyżką nadzienia. Brzegi każdego pieroga sklejamy i tworzymy falbankę.
SMAŻONE PIEROGI
KROK 1: SMAŻYMY PIEROGI
Na głębokiej patelni lub w garnku bardzo mocno rozgrzewamy olej. Pierogi smażymy, aż nabiorą złotobrązowego koloru, po 3-4 na raz, aby nie studzić zbytnio oleju.
KROK 2: PODAJEMY PIEROGI
Na każdym talerzu układamy kilka pierogów i ozdabiamy je łyżką kwaśnej śmietany. Podajemy jeszcze gorące lub jako przekąskę na zimno.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Burek ze szpinakiem
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
513 dni temu
Myślę ,że Pana okrasę stać na coś więcej .To są świetne przepisy ale Lidl sprzedaje teraz mnóstwo warzyw i nie wszyscy wiedzą co z nimi zrobić . Np kartofle chińskie ,bakłażany ,karczochy itp Pozdrawiam Pana Okrasę.
Odpowiedz