![Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ad743f57dc74-1a2f3617adef-kw51-2023-karol-okrasa-smazone-pierogi-z-twarogiem-ziemniakami-i-kapusta-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Sposób przygotowania:
FARSZ
KROK 1: PODMSAŻAMY CEBULĘ Z KAPUSTĄ
Kapustę bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Cebulę i kapustę dość krótko podsmażamy, pod koniec smażenia doprawiamy je solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Gotowe składniki przekładamy do miski.
KROK 2: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI
Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy doprawione solą i pieprzem surowe ziemniaki. Cały czas je mieszamy, aby nie powstał z nich placek ziemniaczany.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Podsmażone ziemniaki dodajemy do miski z kapustą i cebulą i dokładnie je ze sobą mieszamy. Kiedy delikatnie ostygną, dodajemy twaróg. Całość ucieramy, aby składniki dobrze się wymieszały.
CIASTO
KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy do niej dwa żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Całość mieszamy, aż zacznie formować się ciasto, i wlewamy ocet.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i energicznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
KROK 3: WYCINAMY I FORMUJEMY PIEROGI
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy z niego okręgi o średnicy ok. 8 cm. Wnętrze każdego okręgu smarujemy wodą i nadziewamy łyżką nadzienia. Brzegi każdego pieroga sklejamy i tworzymy falbankę.
SMAŻONE PIEROGI
KROK 1: SMAŻYMY PIEROGI
Na głębokiej patelni lub w garnku bardzo mocno rozgrzewamy olej. Pierogi smażymy, aż nabiorą złotobrązowego koloru, po 3-4 na raz, aby nie studzić zbytnio oleju.
KROK 2: PODAJEMY PIEROGI
Na każdym talerzu układamy kilka pierogów i ozdabiamy je łyżką kwaśnej śmietany. Podajemy jeszcze gorące lub jako przekąskę na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
![Pierogi z jagodami – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7dccb74dcec7-8fabce67be-PIEROGI-Z-JAGODAMI_960x540.webp)
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
![Pierogi z kapustą i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/93d7e5821dce-c3b4fa2f21-Pierogi_z_kapusta_i_grzybami_PL_13454_KW_47_S151829_960x540.webp)
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
![Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/66f886ed3115-2b305d9c69-KW_51_Pierogi_z_karpiem_i_sosem_korzenno_pomaranczowym_18993_S_366650_RGB_ok_1250x700.webp)
Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!
![Pierogi ze szpinakiem i krewetkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0ece5b4de9eb-1d7ac5118d-KW_51_Pierogi_z_krewetkami_i-szpinakiem_18993_S_366518_RGB_ok_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Wegański awokado burger
- Ciasto tulipan
- Lodowe babeczki
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Odwrócone ciasto pomarańczowe
- Ogórki w stylu kozackim
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Różowy makaron z burakami
- Sos słodko-kwaśny
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
- Chia parfait z domową granolą
Komentarze (1)
48 dni temu
Myślę ,że Pana okrasę stać na coś więcej .To są świetne przepisy ale Lidl sprzedaje teraz mnóstwo warzyw i nie wszyscy wiedzą co z nimi zrobić . Np kartofle chińskie ,bakłażany ,karczochy itp Pozdrawiam Pana Okrasę.
odpowiedz