Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- ring do wykrawania lub szklankę
Przygotuj wcześniej:
8-12 godzin wcześniej namocz groch w wodzie, a następnie ugotuj go do miękkości w osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.
Podsmażamy na patelni, nie mieszając, przez ok. 5 minut. Do podgrzybków dodajemy groch. Część grochu rozgniatamy widelcem. Całość doprawiamy solą i smażymy ok. 5-7 minut z dodatkiem majeranku. Zdejmujemy z gazu i przekładamy na talerz. Zostawiamy 2 łyżki cebuli, a pozostałą część łączymy z grochem i podgrzybkami.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ
Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.
KROK 4: GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Czekamy 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
KROK 5: PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.
Zobacz podobne
przepisy
Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!
Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Domek z piernika
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)