zobacz film Wigilijne pierogi buraczane na słono

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wałek
  • ring do wykrawania lub szklankę

Przygotuj wcześniej:

8-12 godzin wcześniej namocz groch w wodzie, a następnie ugotuj go do miękkości w osolonej wodzie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.

Podsmażamy na patelni, nie mieszając, przez ok. 5 minut. Do podgrzybków dodajemy groch. Część grochu rozgniatamy widelcem. Całość doprawiamy solą i smażymy ok. 5-7 minut z dodatkiem majeranku. Zdejmujemy z gazu i przekładamy na talerz. Zostawiamy 2 łyżki cebuli, a pozostałą część łączymy z grochem i podgrzybkami.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ

Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.

KROK 4: GOTUJEMY PIEROGI

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.

Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Czekamy 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.

KROK 5: PODAJEMY PIEROGI

Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!