![Wigilijne pierogi buraczane na słono Wigilijne pierogi buraczane na słono](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a6803b66e624-6aa9ac7e3a1e-wigilijne-pierogi-buraczane-na-slodko-i-slono-karol-okrasa.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- ring do wykrawania lub szklankę
Przygotuj wcześniej:
8-12 godzin wcześniej namocz groch w wodzie, a następnie ugotuj go do miękkości w osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.
Podsmażamy na patelni, nie mieszając, przez ok. 5 minut. Do podgrzybków dodajemy groch. Część grochu rozgniatamy widelcem. Całość doprawiamy solą i smażymy ok. 5-7 minut z dodatkiem majeranku. Zdejmujemy z gazu i przekładamy na talerz. Zostawiamy 2 łyżki cebuli, a pozostałą część łączymy z grochem i podgrzybkami.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ
Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.
KROK 4: GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Czekamy 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
KROK 5: PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.
Zobacz podobne
przepisy
Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!
![Wigilijne pierogi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d048d2ef7efa-fe5bbc9bb8bb-shutterstock_749518549a.webp)
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!
![Gryczane pierogi z bobem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ce78dbb78002-89c6ac0b9934-KW25_KAROL_pierogi_29617_190612_MA_2042_1250x700.webp)
Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
![Pierogi z serem i kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/631d9565fb39-7b8ad6a55518-kw45-2020-pierogi_z_serem_i_kasza_1250x700.webp)
Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!
![Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/02177425e57f-cfedd7dcfcaf-kw51-2021-karol-okrasa-pierogi-z-soczewica-i-maslem-szalwiowym_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z grzybami i kapustą
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Ciasto z orzechami pekan
- Pierogi z jagodami
- Hummus czekoladowy
- Pierogi z kaczką
- Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Pierogi z mięsem
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Fasola z makrelą
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Komentarze (0)