Pierogi z serem i kaszą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • drewnianą łyżkę
  • łyżkę cedzakową
  • wałek

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w niedużą kostkę i smażymy, aż będzie rumiana. W misce mieszamy twaróg, kaszę, cebulę, jajko i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Zalewamy mąkę wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto ostygnie, dodajemy jajko, olej rzepakowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite.

Krok 3: FORMUJEMY PIEROGI

Wałkujemy cienko, wycinamy kółka szklanką lub małą miseczką, napełniamy farszem i zlepiamy dokładnie brzegi.

Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY PIEROGI

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją, wrzucamy pierogi partiami i gotujemy ok. 3-4 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz lub na durszlak.

WSKAZÓWKA: Pierogi możemy odsmażyć na drugi dzień. Najlepiej smakują podane z kubkiem zsiadłego mleka lub maślanki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1430 dni temu
    Czy te pierogi moźna zamrozić, jeśli tak to surowe czy ugotowane ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1430 dni temu
    Pierogi możesz zamrozić przed ugotowaniem: wówczas należy oprószyć je mąką i ułożyć na desce lub tacce, zachowując odstępy tak, by pierogi nie stykały się ze sobą. Gdy wstępnie się zmrożą, można przełożyć je do woreczków strunowych. Drugi sposób to krótkie i delikatne zblanszowanie pierogów we wrzątku przed mrożeniem. Zblanszowane pierogi również układamy, zachowując odstępy, na desce lub tacce (w tym wypadku skropionej olejem) i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygną, przekładamy do zamrażalnika, a po wstępnym zmrożeniu-do woreczków.

Pierogi z kaszą i serem

Czy jesteś miłośnikiem pierogów? Przepadasz za tymi słodkim, z serem i owocami? A może gustujesz raczej w wytrawnych ruskich, domowych pierogach z mięsem czy w świątecznych pierogach z kapustą i grzybami? Jeśli aktualnie poszukujesz raczej „konkretnych” wariantów tej występującej w niezliczonych wersjach potrawy, mamy wyśmienitą propozycję. Chodzi rzecz jasna o pierogi z kaszą gryczaną i serem!

Co czyni pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem tak łakomym kąskiem? Doskonałe połączenie starannie wyselekcjonowanych składników. Pierogi z kaszą zapewniają świetny efekt kulinarny dzięki zestawieniu lekkiego, a jednocześnie pożywnego farszu z delikatnym, pysznym ciastem o aksamitnej strukturze. To smak swojskich pierogów, który z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Ale nie tylko oni! Jesteśmy pewni, że polecane przez Kuchnię Lidla pierogi z kaszą gryczaną i serem przypadną do gustu wszystkim Twoim gościom lubującym się w kuchni wegetariańskiej. Możesz też spróbować zaskoczyć (oczywiście tylko pozytywnie!) znajomych przyzwyczajonych do mięsnych specjałów. Kto wie, może Twoje pierogi z kaszą i serem będą stanowiły dla nich zaproszenie do świata zielonej kuchni?

Co trzeba podkreślić z całą stanowczością – pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem z naszego przepisu to potrawa, którą przygotujesz w zaledwie godzinę. Zaliczamy ją również do grupy przepisów łatwych. Cały proces kulinarny nie powinien sprawić Ci najmniejszych problemów nawet wtedy, gdy w kuchni czujesz się raczej amatorem! Przedstawiliśmy już szczegółowo sposób przygotowania pierogów z kaszy gryczanej i sera. Poniżej pozwolimy sobie dodatkowo omówić kilka jego szczegółów. Wszystko po to, żebyś miał pewność, że przygotowujesz pierogi z kaszą i serem w najlepszym możliwym wydaniu!

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Powtarzamy – wystarczy godzina i odrobina dobrych chęci, żeby ugotować pyszne pierożki z kaszą gryczaną i serem. Zgodnie z naszym przepisem w pierwszej kolejności przygotuj przepyszny farsz z kaszy gryczanej. Wcześniej upewnij się, że masz pod ręką niezbędne przybory kuchenne – drewnianą łyżkę, wałek i łyżkę cedzakową, czyli specjalną łyżkę-sito! Później przyda się też coś do wycinania pierogów z ciasta.

Na samym początku na tapet weź farsz z kaszy gryczanej. Ugotuj kaszę zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Zazwyczaj potrzebuje ona około 15 min we wrzącej wodzie, oczywiście pod przykryciem. W tym czasie kasza powinna wchłonąć wodę. Pamiętaj o właściwych proporcjach – na jedną szklankę kaszy gryczanej przygotuj 2 szklanki wody, jedną łyżeczkę soli i trzy łyżki oleju. Całość delikatnie wymieszaj, aby upewnić się, że część kaszy nie przyklei się do garnka. Po upływie kwadransa wyłącz ogień i pozwól odpocząć kaszy kolejne 10 min w naczyniu. Następnie zdejmij pokrywę i poczekaj, aż kasza odparuje. A następnie nieco się ochłodzi.

Gotując kaszę, równolegle możesz zająć się cebulą do farszu z kaszy. Tak będzie szybciej! Najpierw pokrój ją w kostkę. Jak to zrobić? Już tłumaczymy. Obraną cebulę przetnij wzdłuż, a następnie połóż płaską częścią na desce. Pozbądź się czubka i potnij warzywo wzdłuż, a później wszerz. W ten sposób powinieneś otrzymać kostki o bardzo zbliżonej wielkości. Cebulę do pierogów z kaszą gryczaną musisz podsmażyć na oleju – uważaj jednak, by jej nie przypalić. To może znacząco zaburzyć smak pierożków z kaszą gryczaną i serem! Następnie posiekaj pietruszkę. Do farszu musisz wykorzystać również twaróg półtłusty i jajko, wszystko doprawić solą i pieprzem. Warto nadmienić, że do farszu z kaszy gryczanej niekiedy dodaje się także inne składniki. Czyli jakie? Dajmy na to pieczarki, tymianek… czy miętę! W niektórych miejscach możesz też natknąć się na wskazówkę związaną z zastąpieniem jajka siemieniem lnianym. Możliwości masz zatem całkiem sporo!

Przejdźmy do kolejnego etapu przygotowywania pierogów z kaszą gryczaną i serem – wyrabiania ciasta. Najpierw jednak musisz stworzyć masę. W naszym przepisie na pierogi z kaszy gryczanej i sera białego opisaliśmy uniwersalną, niezwykle prostą metodę. Wystarczy, że mąkę połączysz z wrzątkiem i dokładnie wymieszasz całość, a po ostygnięciu masy dodasz olej i sól. Teraz właśnie możesz zająć się wyrabianiem ciasta. Rób to przez około 15 minut, aż ciasto nabierze pożądanej elastyczności. Pamiętaj, że kluczem do stworzenia dobrego ciasta jest wykorzystanie właściwej mąki – wielokrotnie możesz spotkać się z informacją, że najlepsza do pierogów będzie mąka 450 lub 480.

Po wyrobieniu ciasta do pierożków z kaszą gryczaną i serem przejdź do formowania pierogów. Jedni czynność tę kochają, drudzy – nienawidzą. Nie zmienia to jednak faktu, że przygotowując polecane pierogi z kaszą, musisz włożyć w tę pracę całe serce! W naszym przepisie opisaliśmy najłatwiejszy możliwy sposób formowania ciasta na pierogi – rozwałkowanie go na płaskiej powierzchni i wycinanie za pomocą szklanki lub kubka. Okręgi składaj na pół, a do środka wkładaj farsz i sklejaj krawędzie, formując z nich falbanki. Gotowe pierogi odłóż z boku na stolnicy, przykryj je wilgotną ściereczką – w ten sposób zapobiegniesz ich wyschnięciu. Oczywiście ciasto do pierożków z kaszą gryczaną i serem możesz przygotować też na inne sposób. Np. z wykorzystaniem prostej maszynki do lepienia pierogów z plastiku lub stali nierdzewnej. Znane są one jako wycinarki do pierogów. Nie tylko wycinają ciasto, ale też sklejają brzegi pierogów wypełnionych farszem.

Teraz pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wymagają ugotowania. Dla przypomnienia – zagotuj wodę w dużym garnku (nie zapominaj o soli) i gotuje w niej po kilka sztuk pierogów za jednym razem. Czy mamy jakieś dodatkowe wskazówki związane z tą czynnością? Oczywiście. Jeśli chcesz uniknąć sklejania się pierogów w garnku, dodaj do wrzątku odrobinę oliwy z oliwek. Lub oleju. Kiedy natomiast możesz być pewien, że pierogi z kaszą gryczaną są już gotowe? Wtedy, gdy wypłyną na powierzchnię! Gotowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wyłów z garnka łyżką cedzakową i umieść na talerzu lub durszlaku. Są gotowe do spożycia! Oczywiście możesz zdecydować się na jeszcze jeden krok – podsmażenie ich z cebulką. Pięknie zarumienione pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem zyskają nowe cenne walory kulinarne! Jak już napisaliśmy w przepisie – pierogi z kaszą gryczaną możesz też podsmażyć dopiero następnego dnia. Pamiętaj, że będę smakować doskonale w towarzystwie różnych mlecznych napojów!

Sprawdzony przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem

Polecany przez Kuchnię Lidla przepis na pierogi z kaszą gryczaną to idealny pomysł dla wszystkich tych, którzy pragną poznać tajniki kuchni wegetariańskiej. A jednocześnie poszukują propozycji pożywnej, bogatej w białko i błonnik. Tak wychwalane pierogi z kaszy gryczanej i serem w jednej rekomendowanej porcji zawierają 476 kcal (2859 kcal znajduje się w całej potrawie), 22 g białka i 22 g błonnika.

A co, jeśli doskonale poznasz nasz sprawdzony przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem i będziesz poszukiwał dalszych inspiracji? W Kuchni Lidla znajdziesz ich mnóstwo! W pierwszej kolejności polecamy pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą według przepisu niezawodnego Karola Okrasy. Co dalej? Jeśli podobnie jak my jesteś wielkim miłośnikiem warzyw sezonowych, możesz pokochać też gryczane pierogi z bobem. Przy okazji – jeśli podczas planowania pierogów z kaszą gryczaną i serem chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o robieniu ciasta do pierogów, zajrzyj do artykułu Karola Okrasy poświęconego temu zagadnieniu. Trzymając się zawartych w nim porad, zyskasz pewność, że Twoje pierogi będą pulchne, elastyczne i maślane. Czyli najlepsze, jakie mogą być! Zajrzyj do tego poradnika nie tylko wtedy, gdy najdzie Cię ochota na pierogi z kaszą gryczaną, ale także wtedy, gdy wolisz opcje mięsne lub na słodko!

Skoro pokochałeś już nasze pierogi z kaszą gryczaną i serem, poznaj też inne polecane potrawy na bazie kaszy. Znajdziesz wśród nich tak wspaniałe inspiracje kulinarne jak np. gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami, czy też kaszotto z kurczakiem i warzywami. A to dopiero pierwsze z brzegu propozycje!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!