• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • drewnianą łyżkę
  • łyżkę cedzakową
  • wałek

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w niedużą kostkę i smażymy, aż będzie rumiana. W misce mieszamy twaróg, kaszę, cebulę, jajko i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Zalewamy mąkę wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto ostygnie, dodajemy jajko, olej rzepakowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite.

Krok 3: FORMUJEMY PIEROGI

Wałkujemy cienko, wycinamy kółka szklanką lub małą miseczką, napełniamy farszem i zlepiamy dokładnie brzegi.

Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY PIEROGI

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją, wrzucamy pierogi partiami i gotujemy ok. 3-4 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz lub na durszlak.

WSKAZÓWKA: Pierogi możemy odsmażyć na drugi dzień. Najlepiej smakują podane z kubkiem zsiadłego mleka lub maślanki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    74 dni temu
    Czy te pierogi moźna zamrozić, jeśli tak to surowe czy ugotowane ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    74 dni temu
    Pierogi możesz zamrozić przed ugotowaniem: wówczas należy oprószyć je mąką i ułożyć na desce lub tacce, zachowując odstępy tak, by pierogi nie stykały się ze sobą. Gdy wstępnie się zmrożą, można przełożyć je do woreczków strunowych. Drugi sposób to krótkie i delikatne zblanszowanie pierogów we wrzątku przed mrożeniem. Zblanszowane pierogi również układamy, zachowując odstępy, na desce lub tacce (w tym wypadku skropionej olejem) i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygną, przekładamy do zamrażalnika, a po wstępnym zmrożeniu-do woreczków.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram