zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • maszynkę do makaronu lub wałek

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, kakao, sól i nasionka wydrążone z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy jajka, olej, roztopioną czekoladę i odrobinę syropu klonowego. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy więcej syropu klonowego.

Krok 2: Wyrabiamy ciasto

Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut.

Krok 3: Gotujemy makaron 

Ciasto kroimy na mniejsze części. Oprószamy mąką i wałkujemy maszynką do makaronu lub wałkiem, aż będzie bardzo cienkie. Rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski, przypominające makaron tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Odcedzamy. Podajemy z jogurtem naturalnym i dużą ilością świeżych owoców.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    99 dni temu
    Czy zamiast mąki pełnoziarnistej można dać łącznie 300g mąki pszennej?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram