Knedle serowe z morelami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • łyżkę cedzakową

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE

Twaróg mielimy lub przeciskamy go przez praskę, dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut.

Krok 2: DRYLUJEMY MORELE

W tym czasie myjemy i osuszamy morele. Przekrawamy je do połowy i usuwamy pestki. W ich miejsce wkładamy po kostce cukru do każdej moreli lub wsypujemy łyżeczkę cukru.

Krok 3: FORMUJEMY KNEDLE

Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczając je na dłoni, układamy na cieście morelę i otaczamy owoc ciastem, zlepiając je dokładnie.

Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY KNEDLE

W dużym garnku zagrzewamy wodę, ulepione knedle wrzucamy na wrzącą wodę (w partiach po kilka sztuk), zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut, do wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Knedle idealnie pasują do kwaśnej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    860 dni temu
    Dałam maki nieco mniej niż w przepisie, a kluski wyszły i tak słabe. Przepis nie wart wypróbowania. Inne negatywne komentarze przeczytałam niestety już po czasie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    871 dni temu
    Chyba za dużo mąki, bo ciasto nie rozrabia się. Ja bym zaczęła rozrabiać ciasto z połowy ilości mąki, zawsze można po trochu dodawać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    996 dni temu
    coś nie tak z ilością mąki jest albo i jeszcze jej typem, może powinien być niższy, no i dodałabym do ciasta trochę cukru bo brakuje w tym cieście czegoś... słodkości, wogóle przepis do wyrzucenia albo do poprawy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    996 dni temu
    przepis jest do poprawy, sprawdzone . ja nie wiem czy takie przepisy się dodaje byleby tylko był??... zawsze jak korzystam z przepisów znanych osób np. Paweł Małecki (od słodkich potraw) czy Karol Okrasa (od różnych dań obiadowych) to wychodzą a jak jest jakiś przepis dodany z ladnym zdjeciem bez autora to różnie bywa, a często bywam rozczarowana takim przepisem, są złe proporcje, tak jakby przepis został dodany a wcale nie sprawdzony

    odpowiedz

  • Gość Gość
    996 dni temu
    robiłam dzisiaj, przepis na ciasto jest złe, nie wyszło, twarde, kluchowate... moim zdaniem złe proporcje, za dużo mąki. Może by mniejszą ilością mąki coś z tego wyszło, nie wiem bo talentu mi nie brakuje, dużo gotuje ale takie rzeczy w ciescie to robilam chyba pierwszy raz bo zwykle nie jem takich rzeczy, nie leżą w mych nawykach żywieniowych

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1230 dni temu
    A co z jajkami? :) Rozumiem, że w całości dodajemy do ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1230 dni temu
    Zgadza się, dodajemy je do ciasta. Dodaliśmy je już również w przepisie ;)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!