Knedle serowe z morelami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • łyżkę cedzakową

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE

Twaróg mielimy lub przeciskamy go przez praskę, dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut.

Krok 2: DRYLUJEMY MORELE

W tym czasie myjemy i osuszamy morele. Przekrawamy je do połowy i usuwamy pestki. W ich miejsce wkładamy po kostce cukru do każdej moreli lub wsypujemy łyżeczkę cukru.

Krok 3: FORMUJEMY KNEDLE

Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczając je na dłoni, układamy na cieście morelę i otaczamy owoc ciastem, zlepiając je dokładnie.

Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY KNEDLE

W dużym garnku zagrzewamy wodę, ulepione knedle wrzucamy na wrzącą wodę (w partiach po kilka sztuk), zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut, do wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Knedle idealnie pasują do kwaśnej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • eUTHYROX 25 eUTHYROX 25
    15 dni temu
    Ciasto w tym przepisie wygląda jakby powstało po konsultacjach z firmą produkującą cegły silikatowe. Miękkie? Nie. To jest masa bojowa. To jest coś, co mogłoby zatrzymać czołg, zatkać komin albo wybić szybę, gdy rzucisz. Po ugotowaniu niby miękkie, ale przy próbie zjedzenia – przeżuwasz to jak mokrą chustkę, która dostała w spadku właściwości gipsu.

    odpowiedz

  • NAJWIĘKSZY NAJWIĘKSZY
    15 dni temu
    To danie to zbrodnia przeciw lekkości, rozciągnięta na kilka etapów przygotowań. Masz delikatny twarożek? Morelki, lato, słońce, romantyzm smaków? No to zarżnij to wszystko… mąką. Wiadrem mąki. Cegłą mąki. Całą kulą ziemską mąki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1058 dni temu
    Dałam maki nieco mniej niż w przepisie, a kluski wyszły i tak słabe. Przepis nie wart wypróbowania. Inne negatywne komentarze przeczytałam niestety już po czasie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1068 dni temu
    Chyba za dużo mąki, bo ciasto nie rozrabia się. Ja bym zaczęła rozrabiać ciasto z połowy ilości mąki, zawsze można po trochu dodawać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1193 dni temu
    coś nie tak z ilością mąki jest albo i jeszcze jej typem, może powinien być niższy, no i dodałabym do ciasta trochę cukru bo brakuje w tym cieście czegoś... słodkości, wogóle przepis do wyrzucenia albo do poprawy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1193 dni temu
    przepis jest do poprawy, sprawdzone . ja nie wiem czy takie przepisy się dodaje byleby tylko był??... zawsze jak korzystam z przepisów znanych osób np. Paweł Małecki (od słodkich potraw) czy Karol Okrasa (od różnych dań obiadowych) to wychodzą a jak jest jakiś przepis dodany z ladnym zdjeciem bez autora to różnie bywa, a często bywam rozczarowana takim przepisem, są złe proporcje, tak jakby przepis został dodany a wcale nie sprawdzony

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1193 dni temu
    robiłam dzisiaj, przepis na ciasto jest złe, nie wyszło, twarde, kluchowate... moim zdaniem złe proporcje, za dużo mąki. Może by mniejszą ilością mąki coś z tego wyszło, nie wiem bo talentu mi nie brakuje, dużo gotuje ale takie rzeczy w ciescie to robilam chyba pierwszy raz bo zwykle nie jem takich rzeczy, nie leżą w mych nawykach żywieniowych

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1428 dni temu
    A co z jajkami? :) Rozumiem, że w całości dodajemy do ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1428 dni temu
    Zgadza się, dodajemy je do ciasta. Dodaliśmy je już również w przepisie ;)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!