Knedle serowe z morelami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • łyżkę cedzakową

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE

Twaróg mielimy lub przeciskamy go przez praskę, dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut.

Krok 2: DRYLUJEMY MORELE

W tym czasie myjemy i osuszamy morele. Przekrawamy je do połowy i usuwamy pestki. W ich miejsce wkładamy po kostce cukru do każdej moreli lub wsypujemy łyżeczkę cukru.

Krok 3: FORMUJEMY KNEDLE

Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczając je na dłoni, układamy na cieście morelę i otaczamy owoc ciastem, zlepiając je dokładnie.

Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY KNEDLE

W dużym garnku zagrzewamy wodę, ulepione knedle wrzucamy na wrzącą wodę (w partiach po kilka sztuk), zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut, do wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Knedle idealnie pasują do kwaśnej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    50 dni temu
    A co z jajkami? :) Rozumiem, że w całości dodajemy do ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    50 dni temu
    Zgadza się, dodajemy je do ciasta. Dodaliśmy je już również w przepisie ;)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!