Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
-
łyżkę cedzakową
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Twaróg mielimy lub przeciskamy go przez praskę, dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Krok 2: DRYLUJEMY MORELE
W tym czasie myjemy i osuszamy morele. Przekrawamy je do połowy i usuwamy pestki. W ich miejsce wkładamy po kostce cukru do każdej moreli lub wsypujemy łyżeczkę cukru.
Krok 3: FORMUJEMY KNEDLE
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczając je na dłoni, układamy na cieście morelę i otaczamy owoc ciastem, zlepiając je dokładnie.
Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY KNEDLE
W dużym garnku zagrzewamy wodę, ulepione knedle wrzucamy na wrzącą wodę (w partiach po kilka sztuk), zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut, do wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Knedle idealnie pasują do kwaśnej śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!
3 sposoby na ziemniaki
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.
Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!
Miodowe pancakes z owocami
Dobry start w nowy dzień ma smak miodowych pancakes na bazie mąki ryżowej z ulubionymi owocami. Koniecznie powiedz im dzień dobry!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
860 dni temu
Dałam maki nieco mniej niż w przepisie, a kluski wyszły i tak słabe. Przepis nie wart wypróbowania. Inne negatywne komentarze przeczytałam niestety już po czasie.
odpowiedz
871 dni temu
Chyba za dużo mąki, bo ciasto nie rozrabia się. Ja bym zaczęła rozrabiać ciasto z połowy ilości mąki, zawsze można po trochu dodawać.
odpowiedz
996 dni temu
coś nie tak z ilością mąki jest albo i jeszcze jej typem, może powinien być niższy, no i dodałabym do ciasta trochę cukru bo brakuje w tym cieście czegoś... słodkości, wogóle przepis do wyrzucenia albo do poprawy
odpowiedz
996 dni temu
przepis jest do poprawy, sprawdzone . ja nie wiem czy takie przepisy się dodaje byleby tylko był??... zawsze jak korzystam z przepisów znanych osób np. Paweł Małecki (od słodkich potraw) czy Karol Okrasa (od różnych dań obiadowych) to wychodzą a jak jest jakiś przepis dodany z ladnym zdjeciem bez autora to różnie bywa, a często bywam rozczarowana takim przepisem, są złe proporcje, tak jakby przepis został dodany a wcale nie sprawdzony
odpowiedz
996 dni temu
robiłam dzisiaj, przepis na ciasto jest złe, nie wyszło, twarde, kluchowate... moim zdaniem złe proporcje, za dużo mąki. Może by mniejszą ilością mąki coś z tego wyszło, nie wiem bo talentu mi nie brakuje, dużo gotuje ale takie rzeczy w ciescie to robilam chyba pierwszy raz bo zwykle nie jem takich rzeczy, nie leżą w mych nawykach żywieniowych
odpowiedz
1230 dni temu
A co z jajkami? :) Rozumiem, że w całości dodajemy do ciasta?
odpowiedz
1230 dni temu
Zgadza się, dodajemy je do ciasta. Dodaliśmy je już również w przepisie ;)