![Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e236a0fdf9a0-33bf7d6ae061-kw42-lidl-knedle-ze-sliwkami-w-polewie-miodowo-migdalowej.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- durszlak lub sitko
- praskę do ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i pozostawiamy na ok. 10 minut do odparowania. Przestudzone ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę. Dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę, ugniatając ciasto na jednolitą masę. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie lepić się do dłoni.
Krok 2: FORMUJEMY KNEDLE
Śliwki wyjmujemy ze słoika i osuszamy. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie porcje, formujemy w kulki, każdą delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku kulki umieszczamy połówkę śliwki, a brzegi ciasta zakładamy i zaklejamy, formując knedle wielkości pięści.
Krok 3: GOTUJEMY KNEDLE
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i masła. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane knedle pozostawiamy na kilka minut w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie wyjmujemy z garnka.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY KNEDLE
Migdały i bułkę tartą lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozostawiamy do roztopienia. Dosładzamy miodem.
Bezpośrednio przed podaniem przekładamy knedle na patelnię i starannie obtaczamy je w migdałach i bułce tartej. Knedle w sosie wykładamy na talerze i dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!
![Knedle z białym serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b72188239a08-12a073e93fb9-BS_KW37_KnedlezBialymSerem_17128_040917_MS_5625_rgb_ok.webp)
Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.
![Knedle serowe z morelami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7c042db6ea06-07b3f673fa62-Knedle_serowe_z_morelami_1250x700.webp)
Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!
![Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/80b964745db2-8fb6e682d2ba-kw08_Wegetariańskie_knedle_KAROL_1250X700.webp)
Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!
![Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/355ac54f0e31-75e2ed3479c3-kw37-kinga-paruzel-weganskie-knedle-ze-sliwkami-i-sosem-waniliowym-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z jagodami – przepis
- Kanapki według Karola Okrasy
- Muffiny o smaku pizzy
- Marchwiowe placuszki z sosem serowym
- Śliwkowe piersi gęsi
- Knedle z białym serem
- Ciabatta z indykiem
- Gofry z kokosową śmietanką
- Tarta kokosowa
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Serowe ziemniaki hasselback
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Bezglutenowe pancakes
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Czekoladowe fondue
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Sałatka „Zielona Bogini”
- Serduszka z musem z liczi i malin
Komentarze (0)