Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- durszlak lub sitko
- praskę do ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i pozostawiamy na ok. 10 minut do odparowania. Przestudzone ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę. Dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę, ugniatając ciasto na jednolitą masę. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie lepić się do dłoni.
Krok 2: FORMUJEMY KNEDLE
Śliwki wyjmujemy ze słoika i osuszamy. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie porcje, formujemy w kulki, każdą delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku kulki umieszczamy połówkę śliwki, a brzegi ciasta zakładamy i zaklejamy, formując knedle wielkości pięści.
Krok 3: GOTUJEMY KNEDLE
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i masła. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane knedle pozostawiamy na kilka minut w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie wyjmujemy z garnka.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY KNEDLE
Migdały i bułkę tartą lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozostawiamy do roztopienia. Dosładzamy miodem.
Bezpośrednio przed podaniem przekładamy knedle na patelnię i starannie obtaczamy je w migdałach i bułce tartej. Knedle w sosie wykładamy na talerze i dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!
Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.
Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!
Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z jagodami – przepis
- Kanapki według Karola Okrasy
- Muffiny o smaku pizzy
- Marchwiowe placuszki z sosem serowym
- Śliwkowe piersi gęsi
- Knedle z białym serem
- Ciabatta z indykiem
- Gofry z kokosową śmietanką
- Tarta kokosowa
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Serowe ziemniaki hasselback
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Bezglutenowe pancakes
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Czekoladowe fondue
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Sałatka „Zielona Bogini”
- Serduszka z musem z liczi i malin
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)