Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- durszlak lub sitko
- praskę do ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i pozostawiamy na ok. 10 minut do odparowania. Przestudzone ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę. Dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę, ugniatając ciasto na jednolitą masę. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie lepić się do dłoni.
Krok 2: FORMUJEMY KNEDLE
Śliwki wyjmujemy ze słoika i osuszamy. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie porcje, formujemy w kulki, każdą delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku kulki umieszczamy połówkę śliwki, a brzegi ciasta zakładamy i zaklejamy, formując knedle wielkości pięści.
Krok 3: GOTUJEMY KNEDLE
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i masła. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane knedle pozostawiamy na kilka minut w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie wyjmujemy z garnka.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY KNEDLE
Migdały i bułkę tartą lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozostawiamy do roztopienia. Dosładzamy miodem.
Bezpośrednio przed podaniem przekładamy knedle na patelnię i starannie obtaczamy je w migdałach i bułce tartej. Knedle w sosie wykładamy na talerze i dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Piernik świąteczny
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)