Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • durszlak lub sitko
  • praskę do ziemniaków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i pozostawiamy na ok. 10 minut do odparowania. Przestudzone ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę. Dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę, ugniatając ciasto na jednolitą masę. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie lepić się do dłoni.

Krok 2: FORMUJEMY KNEDLE

Śliwki wyjmujemy ze słoika i osuszamy. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie porcje, formujemy w kulki, każdą delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku kulki umieszczamy połówkę śliwki, a brzegi ciasta zakładamy i zaklejamy, formując knedle wielkości pięści.

Krok 3: GOTUJEMY KNEDLE

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i masła. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane knedle pozostawiamy na kilka minut w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie wyjmujemy z garnka.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY KNEDLE

Migdały i bułkę tartą lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozostawiamy do roztopienia. Dosładzamy miodem.

Bezpośrednio przed podaniem przekładamy knedle na patelnię i starannie obtaczamy je w migdałach i bułce tartej. Knedle w sosie wykładamy na talerze i dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!