![Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/f8098bd9e481-75e2ed3479c3-kw37-kinga-paruzel-weganskie-knedle-ze-sliwkami-i-sosem-waniliowym-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do ziemniaków
- sitko o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ziemniaki ugotuj ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania knedli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i oliwę. Całość wyrabiamy dłońmi na jednolite ciasto i formujemy z niego wałek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Cukier mieszamy z cynamonem w małej miseczce. Śliwki drylujemy, a następnie każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Krok 3: FORMUJEMY KNEDLE
Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy delikatnie spłaszczamy dłonią. W środek wkładamy śliwkę. Nadmiar ciasta zawijamy do góry, otaczając śliwkę tak, aby zamknąć ją szczelnie w kulce.
Krok 4: GOTUJEMY KNEDLE
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS WANILIOWY
100 ml napoju migdałowego mieszamy z mąką. Resztę napoju podgrzewamy w rondelku z dodatkiem laski wanilii i kurkumy.
Gdy napój się zagotuje, dolewamy napój wymieszany z mąką. Zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Wyjmujemy laskę wanilii.
Krok 6: PODAJEMY KNEDLE
Talerze polewamy sosem waniliowym, układamy knedle.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!
![Kluski leniwe z tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0553c69ebee4-0150d9a1e59d-16_Kluski_leniwe_z_tofu_104_WEGANIZM_D_1250x700.webp)
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
![Leniwe pierogi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d3aa965baa12-2b3746835b12-BS_ONLINE_KW1_Leniwe-pierogi_7943_kw1_2019_1250x700.webp)
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
![Szare kluski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b68a83d80883-37497bc03cc3-KW_06_Okrasa_szare_kluski_z_kapusta_32397_210120_AB_130947_1250x700.webp)
Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
![Kresowe kluski z makiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1d3b686162fc-f8af807542eb-KW50_Kinga_Paruzel-kresowe-kluski-z-makiem-1250x750.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Knedle ze śliwkami
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Stir-fry z kaszą
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Sałatka z makaronu soba
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Tyrolski gröstl
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Pulled pork z jackfruita
Komentarze (0)