Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do ziemniaków
  • sitko o drobnych oczkach

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ziemniaki ugotuj ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania knedli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE

Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i oliwę. Całość wyrabiamy dłońmi na jednolite ciasto i formujemy z niego wałek.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI

Cukier mieszamy z cynamonem w małej miseczce. Śliwki drylujemy, a następnie każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.

Krok 3: FORMUJEMY KNEDLE

Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy delikatnie spłaszczamy dłonią. W środek wkładamy śliwkę. Nadmiar ciasta zawijamy do góry, otaczając śliwkę tak, aby zamknąć ją szczelnie w kulce.

Krok 4: GOTUJEMY KNEDLE

Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS WANILIOWY

100 ml napoju migdałowego mieszamy z mąką. Resztę napoju podgrzewamy w rondelku z dodatkiem laski wanilii i kurkumy.

Gdy napój się zagotuje, dolewamy napój wymieszany z mąką. Zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Wyjmujemy laskę wanilii.

Krok 6: PODAJEMY KNEDLE

Talerze polewamy sosem waniliowym, układamy knedle.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!