Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do ziemniaków
- sitko o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ziemniaki ugotuj ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania knedli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i oliwę. Całość wyrabiamy dłońmi na jednolite ciasto i formujemy z niego wałek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Cukier mieszamy z cynamonem w małej miseczce. Śliwki drylujemy, a następnie każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Krok 3: FORMUJEMY KNEDLE
Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy delikatnie spłaszczamy dłonią. W środek wkładamy śliwkę. Nadmiar ciasta zawijamy do góry, otaczając śliwkę tak, aby zamknąć ją szczelnie w kulce.
Krok 4: GOTUJEMY KNEDLE
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS WANILIOWY
100 ml napoju migdałowego mieszamy z mąką. Resztę napoju podgrzewamy w rondelku z dodatkiem laski wanilii i kurkumy.
Gdy napój się zagotuje, dolewamy napój wymieszany z mąką. Zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Wyjmujemy laskę wanilii.
Krok 6: PODAJEMY KNEDLE
Talerze polewamy sosem waniliowym, układamy knedle.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Knedle ze śliwkami
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Stir-fry z kaszą
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Sałatka z makaronu soba
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Tyrolski gröstl
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Pulled pork z jackfruita
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)