Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do ziemniaków
- sitko o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ziemniaki ugotuj ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania knedli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i oliwę. Całość wyrabiamy dłońmi na jednolite ciasto i formujemy z niego wałek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Cukier mieszamy z cynamonem w małej miseczce. Śliwki drylujemy, a następnie każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Krok 3: FORMUJEMY KNEDLE
Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy delikatnie spłaszczamy dłonią. W środek wkładamy śliwkę. Nadmiar ciasta zawijamy do góry, otaczając śliwkę tak, aby zamknąć ją szczelnie w kulce.
Krok 4: GOTUJEMY KNEDLE
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS WANILIOWY
100 ml napoju migdałowego mieszamy z mąką. Resztę napoju podgrzewamy w rondelku z dodatkiem laski wanilii i kurkumy.
Gdy napój się zagotuje, dolewamy napój wymieszany z mąką. Zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Wyjmujemy laskę wanilii.
Krok 6: PODAJEMY KNEDLE
Talerze polewamy sosem waniliowym, układamy knedle.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Domek z piernika
- Pierniki
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)