Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Dodatkowo:
- praska do ziemniaków
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj i odstaw do ostygnięcia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SPARZAMY MAK
Mak wsypujemy do garnka. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 20 minut, a następnie odstawiamy do przestygnięcia
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mak, cukier puder, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Całość wyrabiamy na jednolita masę.
KROK 3: FORMUJEMY KLUSKI
Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy w wałki o grubości ok 5 cm. Kluski kroimy pod kątem i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
KROK 4: PODPRAŻAMY ORZECHY
Posiekane orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy ok 3 minuty.
KROK 5: PODAJEMY KLUSKI
Na talerz wylewamy śmietanę, układamy kluski. Wierzch posypujemy orzechami oraz skórkę startą z pomarańczy. Całość polewamy syropem klonowym.
Zobacz podobne
przepisy
Figa z makiem i pampuchem
Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!
Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.
Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!
Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Krewetki w cieście
- Kluski z makiem
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Muffinki jednorożce
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Pancakesy faszerowane jabłkiem
- Placuszki z tuńczykiem
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Spanakopita
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Pizza capricciosa
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Sernik na jogurcie sojowym
- Domowe lody szparagowe
- Gulasz jagnięcy
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Stek z jelenia
- Perliczka w czerwonym winie
- Szparagi w boczku
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Kurczak w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1047 dni temu
mniam pyszne są <3 :)
odpowiedz