
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Dodatkowo:
- praska do ziemniaków
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj i odstaw do ostygnięcia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SPARZAMY MAK
Mak wsypujemy do garnka. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 20 minut, a następnie odstawiamy do przestygnięcia
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mak, cukier puder, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Całość wyrabiamy na jednolita masę.
KROK 3: FORMUJEMY KLUSKI
Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy w wałki o grubości ok 5 cm. Kluski kroimy pod kątem i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
KROK 4: PODPRAŻAMY ORZECHY
Posiekane orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy ok 3 minuty.
KROK 5: PODAJEMY KLUSKI
Na talerz wylewamy śmietanę, układamy kluski. Wierzch posypujemy orzechami oraz skórkę startą z pomarańczy. Całość polewamy syropem klonowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba z piekarnika
- Pierniki
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kutia
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Guacamole
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1422 dni temu
mniam pyszne są <3 :)
Odpowiedz