zobacz film Kresowe kluski z makiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Dodatkowo:

  • praska do ziemniaków
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • naczynie żaroodporne

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki ugotuj i odstaw do ostygnięcia.

 

Sposób przygotowania:

 

KROK 1: SPARZAMY MAK


Mak wsypujemy do garnka. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 20 minut, a następnie odstawiamy do przestygnięcia

 

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI


Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mak, cukier puder, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Całość wyrabiamy na jednolita masę.

 

KROK 3: FORMUJEMY KLUSKI

 

Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy w wałki o grubości ok 5 cm. Kluski kroimy pod kątem i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

 

KROK 4: PODPRAŻAMY ORZECHY

 

Posiekane orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy ok 3 minuty.

 

KROK 5: PODAJEMY KLUSKI


Na talerz wylewamy śmietanę, układamy kluski. Wierzch posypujemy orzechami oraz skórkę startą z pomarańczy. Całość polewamy syropem klonowym.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!