Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko o drobnych oczkach
- gazę
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy ją na sitku
i gotujemy w 300 ml wody przez 40-50 minut do miękkości.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MAK
Mak zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy na sicie wyłożonym gazą. Mocno dociskając, pozbywamy się nadmiaru wody. Przekładamy mak do miski i łączymy z ugotowaną kaszą.
KROK 3: UZUPEŁNIAMY MASĘ MAKOWĄ
Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, masło miód, pokrojone w paseczki figi i aromat migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: FASZERUJEMY OWOCE
Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy je. Odcinamy kawałek części dolnej tak, aby jabłka się nie przewracały. Gruszki przekrawamy w pół i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce faszerujemy masą. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!
Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka wielkanocna
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
- Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa
- Wegański bigos z boczniakami
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Muffinki wielkanocne
- Miętowe torciki z jagodami
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
- Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
- Salsa z mango i awokado
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Piada wraps
- Pudding z letnich owoców
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
298 dni temu
Czy farsz do owoców można przygotować wcześniej i zamrozić?
odpowiedz
297 dni temu
Drogi Gościu, możesz przygotować farsz wcześniej i zamrozić. Pamiętaj jednak, by do faszerowania owoców był już całkowicie rozmrożony :)
1401 dni temu
Proszę o uzupełnienie: W kroku 3: do piekarnika na jak długo? W kroku 4: na ile stopni?
odpowiedz
1401 dni temu
W tym przepisie nie mamy 2 etapów pieczenia-poprawiliśmy go po Twojej uwadze tak, by wszystko było czytelne. W 3 kroku przygotowujemy masę makową, a w 4 zapiekamy kutię w owocach. Temperatura to 180 stopni, a czas-50 minut :) Mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne. I dziękujemy za komentarz!