zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • sitko o drobnych oczkach
  • gazę


KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy ją na sitku  
i gotujemy w 300 ml wody przez 40-50 minut do miękkości.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MAK

Mak zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy na sicie wyłożonym gazą. Mocno dociskając, pozbywamy się nadmiaru wody. Przekładamy mak do miski i łączymy z ugotowaną kaszą.

KROK 3: UZUPEŁNIAMY MASĘ MAKOWĄ

Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, masło miód, pokrojone w paseczki figi i aromat migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: FASZERUJEMY OWOCE

Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy je. Odcinamy kawałek części dolnej tak, aby jabłka się nie przewracały. Gruszki przekrawamy w pół i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce faszerujemy masą. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    53 dni temu
    Proszę o uzupełnienie: W kroku 3: do piekarnika na jak długo? W kroku 4: na ile stopni?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    53 dni temu
    W tym przepisie nie mamy 2 etapów pieczenia-poprawiliśmy go po Twojej uwadze tak, by wszystko było czytelne. W 3 kroku przygotowujemy masę makową, a w 4 zapiekamy kutię w owocach. Temperatura to 180 stopni, a czas-50 minut :) Mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne. I dziękujemy za komentarz!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram