
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko o drobnych oczkach
- gazę
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy ją na sitku
i gotujemy w 300 ml wody przez 40-50 minut do miękkości.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MAK
Mak zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy na sicie wyłożonym gazą. Mocno dociskając, pozbywamy się nadmiaru wody. Przekładamy mak do miski i łączymy z ugotowaną kaszą.
KROK 3: UZUPEŁNIAMY MASĘ MAKOWĄ
Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, masło miód, pokrojone w paseczki figi i aromat migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: FASZERUJEMY OWOCE
Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy je. Odcinamy kawałek części dolnej tak, aby jabłka się nie przewracały. Gruszki przekrawamy w pół i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce faszerujemy masą. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik świąteczny
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
676 dni temu
Czy farsz do owoców można przygotować wcześniej i zamrozić?
Odpowiedz
675 dni temu
Drogi Gościu, możesz przygotować farsz wcześniej i zamrozić. Pamiętaj jednak, by do faszerowania owoców był już całkowicie rozmrożony :)
1779 dni temu
Proszę o uzupełnienie: W kroku 3: do piekarnika na jak długo? W kroku 4: na ile stopni?
Odpowiedz
1779 dni temu
W tym przepisie nie mamy 2 etapów pieczenia-poprawiliśmy go po Twojej uwadze tak, by wszystko było czytelne. W 3 kroku przygotowujemy masę makową, a w 4 zapiekamy kutię w owocach. Temperatura to 180 stopni, a czas-50 minut :) Mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne. I dziękujemy za komentarz!