
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko o drobnych oczkach
- gazę
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy ją na sitku
i gotujemy w 300 ml wody przez 40-50 minut do miękkości.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MAK
Mak zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy na sicie wyłożonym gazą. Mocno dociskając, pozbywamy się nadmiaru wody. Przekładamy mak do miski i łączymy z ugotowaną kaszą.
KROK 3: UZUPEŁNIAMY MASĘ MAKOWĄ
Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, masło miód, pokrojone w paseczki figi i aromat migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: FASZERUJEMY OWOCE
Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy je. Odcinamy kawałek części dolnej tak, aby jabłka się nie przewracały. Gruszki przekrawamy w pół i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce faszerujemy masą. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!

Zobacz przepisy
na lato
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Butter chicken
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Zwijane zrazy wołowe
- Grochówka wojskowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
569 dni temu
Czy farsz do owoców można przygotować wcześniej i zamrozić?
odpowiedz
568 dni temu
Drogi Gościu, możesz przygotować farsz wcześniej i zamrozić. Pamiętaj jednak, by do faszerowania owoców był już całkowicie rozmrożony :)
1672 dni temu
Proszę o uzupełnienie: W kroku 3: do piekarnika na jak długo? W kroku 4: na ile stopni?
odpowiedz
1672 dni temu
W tym przepisie nie mamy 2 etapów pieczenia-poprawiliśmy go po Twojej uwadze tak, by wszystko było czytelne. W 3 kroku przygotowujemy masę makową, a w 4 zapiekamy kutię w owocach. Temperatura to 180 stopni, a czas-50 minut :) Mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne. I dziękujemy za komentarz!