zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papilotki do muffinów
  • formę do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • 3 rękawy cukiernicze z końcówkami do szprycowania i dekorowania muffinów

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w miseczce i mieszamy, aż się połączą.

Krok 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Jajka ubijamy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła oraz roztopione i ostudzone masło. Mieszamy.

Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do mokrych składników dodajemy połowę suchych i mieszamy masę za pomocą rózgi. Dolewamy mleko, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników ciasta. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto.

Krok 4: PIECZEMY MUFFINY

Gotową masę szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do ¾ wysokości formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie uderzamy formą o blat, by wyrównać ciasto.

Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).

Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy miód, przyprawę do piernika i pokruszone czekolady. Gdy czekolady zaczną się rozpuszczać, mieszamy, aż składniki się połączą.

Dodajemy miękkie masło i zdejmujemy ganasz z ognia. Mieszamy, aż masło połączy się z resztą składników. Odstawiamy ganasz do zestalenia.

Krok 6: NADZIEWAMY I DEKORUJEMY MUFFINY

Upieczone, wystudzone muffiny szprycujemy powidłami za pomocą rękawa cukierniczego ze sztywną końcówką i przekładamy do papilotek.

Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką do dekorowania szprycujemy ganasz na wierzch babeczek. Opcjonalnie dekorujemy muffiny świątecznymi ozdobami cukrowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    28 dni temu
    Ganasz wyszedł za rzadki. Jak go zagęścić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    26 dni temu
    Gotowy ganasz trudno jest zagęścić. Aby nabrał odpowiedniej konsystencji musi odpocząć - schłodzić się.
  • Michał Michał
    17 dni temu
    Warto to podkreślić w przepisie, że taki ganasz dość długo "odpoczywa"... najlepiej na parę godzin wstawić do lodówki jak już ostygnie.
  • BARTEK BARTEK
    34 dni temu
    NIE MOGĘ WYDRUKOWAĆ OD 5 KROKU

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Krok 5 i 6 drukują się na kolejnej stronie :)
  • BARTEK BARTEK
    34 dni temu
    NIE MOGĘ WYDRUKOWAĆ OD 5 KROKU

    odpowiedz

  • Gość Gość
    118 dni temu
    Przepraszam czym mogę zastąpić jaja i masło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    117 dni temu
    Jajka możesz zastąpić puree z banana. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o zastępowaniu jajka w wypiekach - zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Jeśli chodzi o masło - zamień je na tłuszcz roślinny np. olej rzepakowy.
  • Miszka Miszka
    40 dni temu
    Ja dodaję zamiast masła oliwy extra virgin cytrynowej, i dodaję mąki ziemniaczanej do związania ciasta :)
  • Aneta Aneta
    394 dni temu
    Czym mogę zastąpić mączkę z orzechów laskowych? Dziecko ma alergię na orzechy :( Z góry dziękuję za podpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    393 dni temu
    Aneto, zamiast mączki z orzechów, dodaj tyle samo mąki pszennej :)
  • Gość Gość
    393 dni temu
    albo mąkę migdałową

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram