Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papilotki do muffinów
- formę do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- 3 rękawy cukiernicze z końcówkami do szprycowania i dekorowania muffinów
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w miseczce i mieszamy, aż się połączą.
Krok 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła oraz roztopione i ostudzone masło. Mieszamy.
Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do mokrych składników dodajemy połowę suchych i mieszamy masę za pomocą rózgi. Dolewamy mleko, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników ciasta. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto.
Krok 4: PIECZEMY MUFFINY
Gotową masę szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do ¾ wysokości formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie uderzamy formą o blat, by wyrównać ciasto.
Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).
Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy miód, przyprawę do piernika i pokruszone czekolady. Gdy czekolady zaczną się rozpuszczać, mieszamy, aż składniki się połączą.
Dodajemy miękkie masło i zdejmujemy ganasz z ognia. Mieszamy, aż masło połączy się z resztą składników. Odstawiamy ganasz do zestalenia.
Krok 6: NADZIEWAMY I DEKORUJEMY MUFFINY
Upieczone, wystudzone muffiny szprycujemy powidłami za pomocą rękawa cukierniczego ze sztywną końcówką i przekładamy do papilotek.
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką do dekorowania szprycujemy ganasz na wierzch babeczek. Opcjonalnie dekorujemy muffiny świątecznymi ozdobami cukrowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!
Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!
Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!
Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Pierogi z jagodami
- Muffiny marchewkowe
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Dyniowe latte i milkshake
- Orzechowiec
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Bombki z piernika
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Tort malinowy
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
- Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
- Marchewka w pomarańczowej glazurze
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
1035 dni temu
Witam, gdybym wykluczyła z przepisu powidła śliwkowe, w mokrych składnikach zwiększyć proporcję innego? Dziękuję.
odpowiedz
1035 dni temu
Olu, powidła śliwkowe możesz zastąpić innymi ulubionymi. Dodaj je w takich samych proporcjach :)
1035 dni temu
Hmm a jakbym chciała całkowicie je wyeliminować? :D
1035 dni temu
Dodanie powideł sprawi, że ciasto muffinek będzie wilgotne. Jeśli nie lubisz powideł możesz użyć np. musu jabłkowego. Jeśli jednak ta opcja również nie przypada Ci do gustu, wówczas możesz pominąć ten składnik ;)
1024 dni temu
Dziękuję bardzo za dodatkowe porady <3 Muffinki w tym roku będą królować na rodzinnym stole :)
1734 dni temu
Ganasz wyszedł za rzadki. Jak go zagęścić?
odpowiedz
1732 dni temu
Gotowy ganasz trudno jest zagęścić. Aby nabrał odpowiedniej konsystencji musi odpocząć - schłodzić się.
1723 dni temu
Warto to podkreślić w przepisie, że taki ganasz dość długo "odpoczywa"... najlepiej na parę godzin wstawić do lodówki jak już ostygnie.
1740 dni temu
NIE MOGĘ WYDRUKOWAĆ OD 5 KROKU
odpowiedz
1739 dni temu
Krok 5 i 6 drukują się na kolejnej stronie :)
1740 dni temu
NIE MOGĘ WYDRUKOWAĆ OD 5 KROKU
odpowiedz
1824 dni temu
Przepraszam czym mogę zastąpić jaja i masło?
odpowiedz
1823 dni temu
Jajka możesz zastąpić puree z banana. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o zastępowaniu jajka w wypiekach - zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Jeśli chodzi o masło - zamień je na tłuszcz roślinny np. olej rzepakowy.
1746 dni temu
Ja dodaję zamiast masła oliwy extra virgin cytrynowej, i dodaję mąki ziemniaczanej do związania ciasta :)
2100 dni temu
Czym mogę zastąpić mączkę z orzechów laskowych? Dziecko ma alergię na orzechy :( Z góry dziękuję za podpowiedź.
odpowiedz
2099 dni temu
Aneto, zamiast mączki z orzechów, dodaj tyle samo mąki pszennej :)
2099 dni temu
albo mąkę migdałową
zobacz wszystkie