zobacz film Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papilotki do muffinów
  • formę do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • 3 rękawy cukiernicze z końcówkami do szprycowania i dekorowania muffinów

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w miseczce i mieszamy, aż się połączą.

Krok 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Jajka ubijamy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła oraz roztopione i ostudzone masło. Mieszamy.

Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do mokrych składników dodajemy połowę suchych i mieszamy masę za pomocą rózgi. Dolewamy mleko, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników ciasta. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto.

Krok 4: PIECZEMY MUFFINY

Gotową masę szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do ¾ wysokości formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie uderzamy formą o blat, by wyrównać ciasto.

Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).

Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy miód, przyprawę do piernika i pokruszone czekolady. Gdy czekolady zaczną się rozpuszczać, mieszamy, aż składniki się połączą.

Dodajemy miękkie masło i zdejmujemy ganasz z ognia. Mieszamy, aż masło połączy się z resztą składników. Odstawiamy ganasz do zestalenia.

Krok 6: NADZIEWAMY I DEKORUJEMY MUFFINY

Upieczone, wystudzone muffiny szprycujemy powidłami za pomocą rękawa cukierniczego ze sztywną końcówką i przekładamy do papilotek.

Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką do dekorowania szprycujemy ganasz na wierzch babeczek. Opcjonalnie dekorujemy muffiny świątecznymi ozdobami cukrowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Ola Ola
    1110 dni temu
    Witam, gdybym wykluczyła z przepisu powidła śliwkowe, w mokrych składnikach zwiększyć proporcję innego? Dziękuję.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1110 dni temu
    Olu, powidła śliwkowe możesz zastąpić innymi ulubionymi. Dodaj je w takich samych proporcjach :)
  • Gość Gość
    1110 dni temu
    Hmm a jakbym chciała całkowicie je wyeliminować? :D
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1110 dni temu
    Dodanie powideł sprawi, że ciasto muffinek będzie wilgotne. Jeśli nie lubisz powideł możesz użyć np. musu jabłkowego. Jeśli jednak ta opcja również nie przypada Ci do gustu, wówczas możesz pominąć ten składnik ;)
  • Gość Gość
    1098 dni temu
    Dziękuję bardzo za dodatkowe porady <3 Muffinki w tym roku będą królować na rodzinnym stole :)
  • Gość Gość
    1809 dni temu
    Ganasz wyszedł za rzadki. Jak go zagęścić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1807 dni temu
    Gotowy ganasz trudno jest zagęścić. Aby nabrał odpowiedniej konsystencji musi odpocząć - schłodzić się.
  • Michał Michał
    1797 dni temu
    Warto to podkreślić w przepisie, że taki ganasz dość długo "odpoczywa"... najlepiej na parę godzin wstawić do lodówki jak już ostygnie.
  • BARTEK BARTEK
    1815 dni temu
    NIE MOGĘ WYDRUKOWAĆ OD 5 KROKU

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1814 dni temu
    Krok 5 i 6 drukują się na kolejnej stronie :)
  • BARTEK BARTEK
    1815 dni temu
    NIE MOGĘ WYDRUKOWAĆ OD 5 KROKU

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1899 dni temu
    Przepraszam czym mogę zastąpić jaja i masło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1898 dni temu
    Jajka możesz zastąpić puree z banana. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o zastępowaniu jajka w wypiekach - zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Jeśli chodzi o masło - zamień je na tłuszcz roślinny np. olej rzepakowy.
  • Miszka Miszka
    1821 dni temu
    Ja dodaję zamiast masła oliwy extra virgin cytrynowej, i dodaję mąki ziemniaczanej do związania ciasta :)
  • Aneta Aneta
    2174 dni temu
    Czym mogę zastąpić mączkę z orzechów laskowych? Dziecko ma alergię na orzechy :( Z góry dziękuję za podpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2174 dni temu
    Aneto, zamiast mączki z orzechów, dodaj tyle samo mąki pszennej :)
  • Gość Gość
    2173 dni temu
    albo mąkę migdałową

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!