
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- słoik o pojemności 1 l
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C
SUSZONE POMIDORY
Pomidory kroimy równo na plastry o grubość około 0,5 cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie posypujemy solą. Wykładamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Suszymy przez 5-6 godzin. Pomidory będą gotowe, kiedy staną się pomarszczone i wysuszone. Suszone pomidory przekładamy do woreczków strunowych. Przechowujemy w lodówce.
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE
Przygotowane wysuszone pomidory przekładamy do słoika. Dodajemy czosnek i listki bazylii. Całość zalewamy oliwą, tak aby przykryła zawartość słoika.
KISZONE POMIDORY
W litrze przefiltrowanej wody rozpuszczamy sól. Mieszamy.
Pomidorki przekładamy do czystego i wyparzonego słoika. Dodajemy czosnek, obrany chrzan, kwiaty kopru, bazylię, czosnek i gorczycę.
Całość zalewamy solanką, tak aby wszystkie pomidorki były zanurzone. Słoik dobrze zamykamy i odstawiamy na ciepły parapet na 5-6 dni. Kiszone pomidorki są najlepsze po 1-2 tygodniach.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- 3 sposoby na winegret
- Gnocchi dyniowe
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Bruschetta z pomidorami
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Mac and cheese na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)