Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- słoik o pojemności 1 l
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C
SUSZONE POMIDORY
Pomidory kroimy równo na plastry o grubość około 0,5 cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie posypujemy solą. Wykładamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Suszymy przez 5-6 godzin. Pomidory będą gotowe, kiedy staną się pomarszczone i wysuszone. Suszone pomidory przekładamy do woreczków strunowych. Przechowujemy w lodówce.
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE
Przygotowane wysuszone pomidory przekładamy do słoika. Dodajemy czosnek i listki bazylii. Całość zalewamy oliwą, tak aby przykryła zawartość słoika.
KISZONE POMIDORY
W litrze przefiltrowanej wody rozpuszczamy sól. Mieszamy.
Pomidorki przekładamy do czystego i wyparzonego słoika. Dodajemy czosnek, obrany chrzan, kwiaty kopru, bazylię, czosnek i gorczycę.
Całość zalewamy solanką, tak aby wszystkie pomidorki były zanurzone. Słoik dobrze zamykamy i odstawiamy na ciepły parapet na 5-6 dni. Kiszone pomidorki są najlepsze po 1-2 tygodniach.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Spaghetti carbonara
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kutia
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)