zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • słoik o pojemności 1 l
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C

SUSZONE POMIDORY

Pomidory kroimy równo na plastry o grubość około 0,5 cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie posypujemy solą. Wykładamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Suszymy przez 5-6 godzin. Pomidory będą gotowe, kiedy staną się pomarszczone i wysuszone. Suszone pomidory przekładamy do woreczków strunowych. Przechowujemy w lodówce.

SUSZONE POMIDORY W OLIWIE

Przygotowane wysuszone pomidory przekładamy do słoika. Dodajemy czosnek i listki bazylii. Całość zalewamy oliwą, tak aby przykryła zawartość słoika.

KISZONE POMIDORY

W litrze przefiltrowanej wody rozpuszczamy sól. Mieszamy.

Pomidorki przekładamy do czystego i wyparzonego słoika. Dodajemy czosnek, obrany chrzan, kwiaty kopru, bazylię, czosnek i gorczycę.

Całość zalewamy solanką, tak aby wszystkie pomidorki były zanurzone. Słoik dobrze zamykamy i odstawiamy na ciepły parapet na 5-6 dni. Kiszone pomidorki są najlepsze po 1-2 tygodniach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram