Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- słoik o pojemności 1 l
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C
SUSZONE POMIDORY
Pomidory kroimy równo na plastry o grubość około 0,5 cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie posypujemy solą. Wykładamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Suszymy przez 5-6 godzin. Pomidory będą gotowe, kiedy staną się pomarszczone i wysuszone. Suszone pomidory przekładamy do woreczków strunowych. Przechowujemy w lodówce.
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE
Przygotowane wysuszone pomidory przekładamy do słoika. Dodajemy czosnek i listki bazylii. Całość zalewamy oliwą, tak aby przykryła zawartość słoika.
KISZONE POMIDORY
W litrze przefiltrowanej wody rozpuszczamy sól. Mieszamy.
Pomidorki przekładamy do czystego i wyparzonego słoika. Dodajemy czosnek, obrany chrzan, kwiaty kopru, bazylię, czosnek i gorczycę.
Całość zalewamy solanką, tak aby wszystkie pomidorki były zanurzone. Słoik dobrze zamykamy i odstawiamy na ciepły parapet na 5-6 dni. Kiszone pomidorki są najlepsze po 1-2 tygodniach.
Zobacz podobne
przepisy
Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!
Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
Bez względu na to, czy lubisz łagodne czy ostre smaki, Kinga ma dla Ciebie przepis na kiszoną sałatkę! Zjesz ją tak szybko, jak przygotujesz – już po 24 godzinach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowany makaron lumaconi
- Mus szarlotkowy
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- 3 sposoby na słodkie lunchboxy
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Cronuty
- Omlet białkowy z łososiem
- Szarlotka sypana
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Tosty dyniowe
- Domowy kebab drobiowy
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Sos do pizzy
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Fajita z kurczaka
- Kruche ciasteczka – przepis
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Limonkowa babka majonezowa
- Zupa fasolowa
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Kurczak duszony w piwie
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Babka mocno cytrynowa
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Wegańskie nuggetsy z jackfruita
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)