Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 500 ml
Krok 1: Przygotowujemy roztwór
W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2: Kroimy warzywa
Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka.
Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek.
Krok 3: Przyprawiamy sałatkę
WARIANT 1 – NA OSTRO
Dodajemy posiekaną papryczkę chili i liście kolendry.
WARIANT 2 – ŁAGODNIE
Dodajemy świeże liście pietruszki.
Krok 4: Zalewamy sałatkę
Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.
Otwartą sałatkę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
Zobacz podobne
przepisy
Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!
Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!
Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kutia
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1859 dni temu
ale z kiszeniem to to nie ma nic wspólnego skoro jest ocet. To chyba marynowanie....
odpowiedz
2290 dni temu
są ogórki kiszone i są korniszony, tak jak są PRAWDZIWE marynaty i Pani "marynaty"...
odpowiedz
2323 dni temu
Kiszenie jest efektem fermentacji.... Nie ważne jakiego octu użyjemy. Po zalaniu octem i pasteryzacji żadna fermentacja nie zajdzie.
odpowiedz
2327 dni temu
Kiszone z octem?
odpowiedz
2327 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie został użyty biały ocet winny, który jest łagodniejszy w smaku, niż ocet spirytusowy, dlatego też doskonale nadaje się do kiszonek :)