
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 500 ml
Krok 1: Przygotowujemy roztwór
W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2: Kroimy warzywa
Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka.
Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek.
Krok 3: Przyprawiamy sałatkę
WARIANT 1 – NA OSTRO
Dodajemy posiekaną papryczkę chili i liście kolendry.
WARIANT 2 – ŁAGODNIE
Dodajemy świeże liście pietruszki.
Krok 4: Zalewamy sałatkę
Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.
Otwartą sałatkę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Placuszki z kaszy manny
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Jajecznica na 3 sposoby
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Krem ziemniaczany
- Kotlety jajeczne
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (5)
2078 dni temu
ale z kiszeniem to to nie ma nic wspólnego skoro jest ocet. To chyba marynowanie....
odpowiedz
2508 dni temu
są ogórki kiszone i są korniszony, tak jak są PRAWDZIWE marynaty i Pani "marynaty"...
odpowiedz
2542 dni temu
Kiszenie jest efektem fermentacji.... Nie ważne jakiego octu użyjemy. Po zalaniu octem i pasteryzacji żadna fermentacja nie zajdzie.
odpowiedz
2545 dni temu
Kiszone z octem?
odpowiedz
2545 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie został użyty biały ocet winny, który jest łagodniejszy w smaku, niż ocet spirytusowy, dlatego też doskonale nadaje się do kiszonek :)