
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 500 ml
Krok 1: Przygotowujemy roztwór
W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2: Kroimy warzywa
Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka.
Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek.
Krok 3: Przyprawiamy sałatkę
WARIANT 1 – NA OSTRO
Dodajemy posiekaną papryczkę chili i liście kolendry.
WARIANT 2 – ŁAGODNIE
Dodajemy świeże liście pietruszki.
Krok 4: Zalewamy sałatkę
Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.
Otwartą sałatkę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
Zobacz podobne
przepisy
Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Ogórki kiszone
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Komentarze (5)
1481 dni temu
ale z kiszeniem to to nie ma nic wspólnego skoro jest ocet. To chyba marynowanie....
odpowiedz
1912 dni temu
są ogórki kiszone i są korniszony, tak jak są PRAWDZIWE marynaty i Pani "marynaty"...
odpowiedz
1945 dni temu
Kiszenie jest efektem fermentacji.... Nie ważne jakiego octu użyjemy. Po zalaniu octem i pasteryzacji żadna fermentacja nie zajdzie.
odpowiedz
1949 dni temu
Kiszone z octem?
odpowiedz
1949 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie został użyty biały ocet winny, który jest łagodniejszy w smaku, niż ocet spirytusowy, dlatego też doskonale nadaje się do kiszonek :)
zobacz wszystkie