zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • słoik o pojemności 500 ml

Krok 1: Przygotowujemy roztwór

W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2: Kroimy warzywa

Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka.
Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek.

Krok 3: Przyprawiamy sałatkę

WARIANT 1 – NA OSTRO

Dodajemy posiekaną papryczkę chili i liście kolendry.

WARIANT 2 – ŁAGODNIE

Dodajemy świeże liście pietruszki.

Krok 4: Zalewamy sałatkę

Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.

Otwartą sałatkę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    16 dni temu
    Kiszenie jest efektem fermentacji.... Nie ważne jakiego octu użyjemy. Po zalaniu octem i pasteryzacji żadna fermentacja nie zajdzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    20 dni temu
    Kiszone z octem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie został użyty biały ocet winny, który jest łagodniejszy w smaku, niż ocet spirytusowy, dlatego też doskonale nadaje się do kiszonek :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram