Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży słój lub beczkę
- kilka mniejszych słoików
- drewnianą łyżkę
Przygotowanie
Szatkujemy drobno kapustę. Marchew i jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę przekładamy do dużej miski i zasypujemy ją solą. Zostawiamy na około godzinę, aż puści sok. Następnie dodajemy startą marchewkę i jabłko. Doprawiamy kminkiem. Przekładamy wszystko do dużego słoja lub beczki. Dociskamy łyżką (koniecznie drewnianą) i przykrywamy talerzykiem. Sok musi wypłynąć na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty. Słoja nie zakręcamy do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Warto kilka razy odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np. takim do szaszłyków. Po kilku dniach możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Guacamole
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Kutia
- Domek z piernika
- Piernik świąteczny
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1498 dni temu
Ile czasu można trzymać ukiszone kapustę w sloikach? Czy podczas kiszenia wytwarza się na kapuście jakiś osad, który jest normalny a który można pomylić z pleśnią?
Odpowiedz
1498 dni temu
Ukiszoną kapustę <- sorki autokorekta :)
1496 dni temu
Wiele zależy od temperatury i miejsca przechowywania. Jeśli dysponujesz ciemnym i chłodnym pomieszczeniem, w którym temperatura utrzymuje się na poziomie 0-6 stopni Celsjusza, możesz przechowywać kapustę nawet do kilku miesięcy (np. od jesieni do wczesnej wiosny). W takiej temperaturze fermentacja ustaje. Jeśli natomiast będziesz przechowywać ją w cieplejszym miejscu, wówczas nie warto przekraczać miesiąca i spożyć ją do tego czasu. Sok, w którym kisi się kapusta powinien być czysty i przejrzysty, ale od czasu do czasu może pojawiać się na nim warstwa białego osadu fermentacyjnego. To efekt pracy bakterii. Należy go usunąć i uzupełnić płyn oraz sprawdzać kiszonkę codziennie. Powodem do niepokoju może być nalot w innym kolorze, nieprzyjemny zapach i całkowite mętnienie zalewy.