
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży słój lub beczkę
- kilka mniejszych słoików
- drewnianą łyżkę
Przygotowanie
Szatkujemy drobno kapustę. Marchew i jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę przekładamy do dużej miski i zasypujemy ją solą. Zostawiamy na około godzinę, aż puści sok. Następnie dodajemy startą marchewkę i jabłko. Doprawiamy kminkiem. Przekładamy wszystko do dużego słoja lub beczki. Dociskamy łyżką (koniecznie drewnianą) i przykrywamy talerzykiem. Sok musi wypłynąć na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty. Słoja nie zakręcamy do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Warto kilka razy odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np. takim do szaszłyków. Po kilku dniach możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce.
Zobacz podobne
przepisy
Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!

Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Komentarze (0)
zobacz wszystkie