Domowa kapusta kiszona
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • duży słój lub beczkę
  • kilka mniejszych słoików
  • drewnianą łyżkę

Przygotowanie

Szatkujemy drobno kapustę. Marchew i jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę przekładamy do dużej miski i zasypujemy ją solą. Zostawiamy na około godzinę, aż puści sok. Następnie dodajemy startą marchewkę i jabłko. Doprawiamy kminkiem. Przekładamy wszystko do dużego słoja lub beczki. Dociskamy łyżką (koniecznie drewnianą) i przykrywamy talerzykiem. Sok musi wypłynąć na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty. Słoja nie zakręcamy do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Warto kilka razy odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np. takim do szaszłyków. Po kilku dniach możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    8 dni temu
    Ile czasu można trzymać ukiszone kapustę w sloikach? Czy podczas kiszenia wytwarza się na kapuście jakiś osad, który jest normalny a który można pomylić z pleśnią?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    8 dni temu
    Ukiszoną kapustę <- sorki autokorekta :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    5 dni temu
    Wiele zależy od temperatury i miejsca przechowywania. Jeśli dysponujesz ciemnym i chłodnym pomieszczeniem, w którym temperatura utrzymuje się na poziomie 0-6 stopni Celsjusza, możesz przechowywać kapustę nawet do kilku miesięcy (np. od jesieni do wczesnej wiosny). W takiej temperaturze fermentacja ustaje. Jeśli natomiast będziesz przechowywać ją w cieplejszym miejscu, wówczas nie warto przekraczać miesiąca i spożyć ją do tego czasu. Sok, w którym kisi się kapusta powinien być czysty i przejrzysty, ale od czasu do czasu może pojawiać się na nim warstwa białego osadu fermentacyjnego. To efekt pracy bakterii. Należy go usunąć i uzupełnić płyn oraz sprawdzać kiszonkę codziennie. Powodem do niepokoju może być nalot w innym kolorze, nieprzyjemny zapach i całkowite mętnienie zalewy.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!