
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży słój lub beczkę
- kilka mniejszych słoików
- drewnianą łyżkę
Przygotowanie
Szatkujemy drobno kapustę. Marchew i jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę przekładamy do dużej miski i zasypujemy ją solą. Zostawiamy na około godzinę, aż puści sok. Następnie dodajemy startą marchewkę i jabłko. Doprawiamy kminkiem. Przekładamy wszystko do dużego słoja lub beczki. Dociskamy łyżką (koniecznie drewnianą) i przykrywamy talerzykiem. Sok musi wypłynąć na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty. Słoja nie zakręcamy do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Warto kilka razy odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np. takim do szaszłyków. Po kilku dniach możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce.
Zobacz podobne
przepisy
Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!

Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Deser z chia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1384 dni temu
Ile czasu można trzymać ukiszone kapustę w sloikach? Czy podczas kiszenia wytwarza się na kapuście jakiś osad, który jest normalny a który można pomylić z pleśnią?
odpowiedz
1384 dni temu
Ukiszoną kapustę <- sorki autokorekta :)
1381 dni temu
Wiele zależy od temperatury i miejsca przechowywania. Jeśli dysponujesz ciemnym i chłodnym pomieszczeniem, w którym temperatura utrzymuje się na poziomie 0-6 stopni Celsjusza, możesz przechowywać kapustę nawet do kilku miesięcy (np. od jesieni do wczesnej wiosny). W takiej temperaturze fermentacja ustaje. Jeśli natomiast będziesz przechowywać ją w cieplejszym miejscu, wówczas nie warto przekraczać miesiąca i spożyć ją do tego czasu. Sok, w którym kisi się kapusta powinien być czysty i przejrzysty, ale od czasu do czasu może pojawiać się na nim warstwa białego osadu fermentacyjnego. To efekt pracy bakterii. Należy go usunąć i uzupełnić płyn oraz sprawdzać kiszonkę codziennie. Powodem do niepokoju może być nalot w innym kolorze, nieprzyjemny zapach i całkowite mętnienie zalewy.