Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży słój lub beczkę
- kilka mniejszych słoików
- drewnianą łyżkę
Przygotowanie
Szatkujemy drobno kapustę. Marchew i jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę przekładamy do dużej miski i zasypujemy ją solą. Zostawiamy na około godzinę, aż puści sok. Następnie dodajemy startą marchewkę i jabłko. Doprawiamy kminkiem. Przekładamy wszystko do dużego słoja lub beczki. Dociskamy łyżką (koniecznie drewnianą) i przykrywamy talerzykiem. Sok musi wypłynąć na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty. Słoja nie zakręcamy do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Warto kilka razy odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np. takim do szaszłyków. Po kilku dniach możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce.
Zobacz podobne
przepisy
Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!
Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1184 dni temu
Ile czasu można trzymać ukiszone kapustę w sloikach? Czy podczas kiszenia wytwarza się na kapuście jakiś osad, który jest normalny a który można pomylić z pleśnią?
odpowiedz
1184 dni temu
Ukiszoną kapustę <- sorki autokorekta :)
1182 dni temu
Wiele zależy od temperatury i miejsca przechowywania. Jeśli dysponujesz ciemnym i chłodnym pomieszczeniem, w którym temperatura utrzymuje się na poziomie 0-6 stopni Celsjusza, możesz przechowywać kapustę nawet do kilku miesięcy (np. od jesieni do wczesnej wiosny). W takiej temperaturze fermentacja ustaje. Jeśli natomiast będziesz przechowywać ją w cieplejszym miejscu, wówczas nie warto przekraczać miesiąca i spożyć ją do tego czasu. Sok, w którym kisi się kapusta powinien być czysty i przejrzysty, ale od czasu do czasu może pojawiać się na nim warstwa białego osadu fermentacyjnego. To efekt pracy bakterii. Należy go usunąć i uzupełnić płyn oraz sprawdzać kiszonkę codziennie. Powodem do niepokoju może być nalot w innym kolorze, nieprzyjemny zapach i całkowite mętnienie zalewy.