Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży słój lub beczkę
- kilka mniejszych słoików
- drewnianą łyżkę
Przygotowanie
Szatkujemy drobno kapustę. Marchew i jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę przekładamy do dużej miski i zasypujemy ją solą. Zostawiamy na około godzinę, aż puści sok. Następnie dodajemy startą marchewkę i jabłko. Doprawiamy kminkiem. Przekładamy wszystko do dużego słoja lub beczki. Dociskamy łyżką (koniecznie drewnianą) i przykrywamy talerzykiem. Sok musi wypłynąć na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty. Słoja nie zakręcamy do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Warto kilka razy odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np. takim do szaszłyków. Po kilku dniach możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce.
Zobacz podobne
przepisy
Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!
Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pikantny kebab z sosem jogurtowym
- Florentynki migdałowe
- Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
- Szynka w kapuście curry
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
- Baklawa
- Kolorowe donuty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Zasmażana młoda kapusta
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z grillowanym bakłażanem
- Nalewka z głogu
- Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Karp w galarecie
- Sycylijski makaron z kalafiorem
- Spaghetti alla puttanesca
- Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
- Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
- Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1119 dni temu
Ile czasu można trzymać ukiszone kapustę w sloikach? Czy podczas kiszenia wytwarza się na kapuście jakiś osad, który jest normalny a który można pomylić z pleśnią?
odpowiedz
1119 dni temu
Ukiszoną kapustę <- sorki autokorekta :)
1117 dni temu
Wiele zależy od temperatury i miejsca przechowywania. Jeśli dysponujesz ciemnym i chłodnym pomieszczeniem, w którym temperatura utrzymuje się na poziomie 0-6 stopni Celsjusza, możesz przechowywać kapustę nawet do kilku miesięcy (np. od jesieni do wczesnej wiosny). W takiej temperaturze fermentacja ustaje. Jeśli natomiast będziesz przechowywać ją w cieplejszym miejscu, wówczas nie warto przekraczać miesiąca i spożyć ją do tego czasu. Sok, w którym kisi się kapusta powinien być czysty i przejrzysty, ale od czasu do czasu może pojawiać się na nim warstwa białego osadu fermentacyjnego. To efekt pracy bakterii. Należy go usunąć i uzupełnić płyn oraz sprawdzać kiszonkę codziennie. Powodem do niepokoju może być nalot w innym kolorze, nieprzyjemny zapach i całkowite mętnienie zalewy.