Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży słoik
Krok 1: Ścieramy buraki i imbir na tarce
Buraki i imbir obieramy. Niezbyt drobno ścieramy na tarce. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i lekko ugniatamy w misce przez 1-2 minuty aż do wyciśnięcia soku. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Zalewamy warzywa solanką
Podgrzewamy 0,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy. Buraki z imbirem przekładamy do czystego słoika i mocno dociskamy. Zalewamy solanką i obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby buraki były wciśnięte pod powierzchnię zalewy.
Krok 3: Odstawiamy buraki do fermentacji
Słoik pod przykryciem stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraczki zaczynają fermentować i w słoiku pojawiają się pęcherzyki. Próbujemy i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki. Buraczki podajemy jako dodatek do pożywnych dań.
Zobacz podobne
przepisy
Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!
Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!
Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cytryny z miodem i rumem
- Pieczona dynia w ziołach
- Gorąca lemoniada
- Piernik świąteczny
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Duszony por
- Zielone szparagi z burratą
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Carskie tosty
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Sałatka z brukselki
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Ciasto z profiterolkami
- Serniczkowe zajączki
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2456 dni temu
A na którym etapie dodajemy anyż i goździki?
odpowiedz
2454 dni temu
W kroku drugim dodajemy przyprawy :)