Kiszone buraki z anyżem i goździkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • duży słoik

Krok 1: Ścieramy buraki i imbir na tarce

Buraki i imbir obieramy. Niezbyt drobno ścieramy na tarce. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i lekko ugniatamy w misce przez 1-2 minuty aż do wyciśnięcia soku. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Krok 2: Zalewamy warzywa solanką

Podgrzewamy 0,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy. Buraki z imbirem przekładamy do czystego słoika i mocno dociskamy. Zalewamy solanką i obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby buraki były wciśnięte pod powierzchnię zalewy.

Krok 3: Odstawiamy buraki do fermentacji

Słoik pod przykryciem stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraczki zaczynają fermentować i w słoiku pojawiają się pęcherzyki. Próbujemy i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki. Buraczki podajemy jako dodatek do pożywnych dań.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • erre erre
    2265 dni temu
    A na którym etapie dodajemy anyż i goździki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2264 dni temu
    W kroku drugim dodajemy przyprawy :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!