Kiszone buraki z anyżem i goździkami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • duży słoik

Krok 1: Ścieramy buraki i imbir na tarce

Buraki i imbir obieramy. Niezbyt drobno ścieramy na tarce. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i lekko ugniatamy w misce przez 1-2 minuty aż do wyciśnięcia soku. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Krok 2: Zalewamy warzywa solanką

Podgrzewamy 0,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy. Buraki z imbirem przekładamy do czystego słoika i mocno dociskamy. Zalewamy solanką i obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby buraki były wciśnięte pod powierzchnię zalewy.

Krok 3: Odstawiamy buraki do fermentacji

Słoik pod przykryciem stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraczki zaczynają fermentować i w słoiku pojawiają się pęcherzyki. Próbujemy i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki. Buraczki podajemy jako dodatek do pożywnych dań.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny

Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Daria Ładocha

Kiszonka orientalna

Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Kiszonka orientalna
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Domowa kapusta kiszona

Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Domowa kapusta kiszona

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą

Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • erre erre
    2704 dni temu
    A na którym etapie dodajemy anyż i goździki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2703 dni temu
    W kroku drugim dodajemy przyprawy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!