
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży słoik
Krok 1: Ścieramy buraki i imbir na tarce
Buraki i imbir obieramy. Niezbyt drobno ścieramy na tarce. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i lekko ugniatamy w misce przez 1-2 minuty aż do wyciśnięcia soku. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Zalewamy warzywa solanką
Podgrzewamy 0,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy. Buraki z imbirem przekładamy do czystego słoika i mocno dociskamy. Zalewamy solanką i obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby buraki były wciśnięte pod powierzchnię zalewy.
Krok 3: Odstawiamy buraki do fermentacji
Słoik pod przykryciem stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraczki zaczynają fermentować i w słoiku pojawiają się pęcherzyki. Próbujemy i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki. Buraczki podajemy jako dodatek do pożywnych dań.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kutia
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2810 dni temu
A na którym etapie dodajemy anyż i goździki?
Odpowiedz
2809 dni temu
W kroku drugim dodajemy przyprawy :)