
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- kuchenkę mikrofalową
- miskę przeznaczoną do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY
W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy borówki, cukier żelujący i sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.
KROK 3: WEKUJEMY KONFITURĘ
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.
Słoiczek ostrożnie wyjmujemy z mikrofalówki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.

Zobacz przepisy
na lato
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Jajecznica na 3 sposoby
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Krem ziemniaczany
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Kotlety jajeczne
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)