zobacz film Dżem, konfitura i galaretka owocowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • zakręcane słoiczki
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręczną wyciskarkę do cytrusów
  • blender

 

Konfitura z czerwonej porzeczki z malinami

Umyte porzeczki bez ogonków i umyte maliny przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy cukier, mieszamy. Pod koniec gotowania zmniejszamy ogień.

Gdy konfitura odparuje i osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia, a gorącą konfiturę ostrożnie przelewamy do słoiczków. Słoiczki zakręcamy.

Dżem śliwkowy

Umyte śliwki pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i wyciśnięty z nich sok. Zagotowujemy.

Dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze przez chwilę. Pod koniec gotowania zmniejszamy ogień. Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoiczków.

Galaretka brzoskwiniowa z wanilią

Umyte brzoskwinie pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż brzoskwinie lekko zmiękną.

Dodajemy nasionka laski wanilii oraz laskę wanilii. Brzoskwinie gotujemy, aż całkowicie zmiękną. Dodajemy cukier żelujący, zagotowujemy.

Laskę wanilii wyjmujemy z garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Brzoskwinie blendujemy na jednolitą masę. Gotową, wciąż gorącą galaretkę brzoskwiniową przelewamy do słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!