Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- zakręcane słoiczki
- tarkę o drobnych oczkach
- ręczną wyciskarkę do cytrusów
- blender
Konfitura z czerwonej porzeczki z malinami
Umyte porzeczki bez ogonków i umyte maliny przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy cukier, mieszamy. Pod koniec gotowania zmniejszamy ogień.
Gdy konfitura odparuje i osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia, a gorącą konfiturę ostrożnie przelewamy do słoiczków. Słoiczki zakręcamy.
Dżem śliwkowy
Umyte śliwki pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i wyciśnięty z nich sok. Zagotowujemy.
Dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze przez chwilę. Pod koniec gotowania zmniejszamy ogień. Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoiczków.
Galaretka brzoskwiniowa z wanilią
Umyte brzoskwinie pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż brzoskwinie lekko zmiękną.
Dodajemy nasionka laski wanilii oraz laskę wanilii. Brzoskwinie gotujemy, aż całkowicie zmiękną. Dodajemy cukier żelujący, zagotowujemy.
Laskę wanilii wyjmujemy z garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Brzoskwinie blendujemy na jednolitą masę. Gotową, wciąż gorącą galaretkę brzoskwiniową przelewamy do słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!
Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.
Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)