![Dżem, konfitura i galaretka owocowa Dżem, konfitura i galaretka owocowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/6b1cc24588a3-1a6f2d9d1190-KW28_PAWEL_dzem_II_30175_020719_MJ_90279_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- zakręcane słoiczki
- tarkę o drobnych oczkach
- ręczną wyciskarkę do cytrusów
- blender
Konfitura z czerwonej porzeczki z malinami
Umyte porzeczki bez ogonków i umyte maliny przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy cukier, mieszamy. Pod koniec gotowania zmniejszamy ogień.
Gdy konfitura odparuje i osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia, a gorącą konfiturę ostrożnie przelewamy do słoiczków. Słoiczki zakręcamy.
Dżem śliwkowy
Umyte śliwki pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i wyciśnięty z nich sok. Zagotowujemy.
Dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze przez chwilę. Pod koniec gotowania zmniejszamy ogień. Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoiczków.
Galaretka brzoskwiniowa z wanilią
Umyte brzoskwinie pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż brzoskwinie lekko zmiękną.
Dodajemy nasionka laski wanilii oraz laskę wanilii. Brzoskwinie gotujemy, aż całkowicie zmiękną. Dodajemy cukier żelujący, zagotowujemy.
Laskę wanilii wyjmujemy z garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Brzoskwinie blendujemy na jednolitą masę. Gotową, wciąż gorącą galaretkę brzoskwiniową przelewamy do słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!
![3 sposoby na chutney jabłkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5cc909b49b02-28e589e17755-ONLINE_KAROL_KW51_24741_CHUTNEY_Z_JABLEK_NA_3_SPOSOBY_5652_RGB_OK_1250x700.webp)
Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.
![Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9f618fa3cf0d-e551a72aed34-powidla_pawel_kw39_2018_1250x700.webp)
Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!
![Masło kasztanowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0b6b867d8a4b-742ff23e7184-1250x700_KW_47_kinga_maslo_kasztanowe.webp)
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!
![Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9ed1825a0eb7-fbe43eb726c9-konfitura_marchewka_pomarancza_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
- Sernik czekoladowy
- Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Suflet malinowy
- 4 sposoby na warzywne przetwory
- Spaghetti z królikiem
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- Domowe pastrami
- Monogram cake
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Wegański krem ziołowy
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Makaron chow mein z woka
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Karkówka z szynkowaru
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Komentarze (0)