Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- słoik z zakrętką
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY KONFITURĘ
Żurawiny łączymy w rondlu z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i ksylitolem. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
KROK 2: PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przelewamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę, zostawiamy do wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przechowywać konfiturę dłużej niż 1-2 tygodnie, poddaj słoik procesowi pasteryzacji. Szczegółowe informacje dotyczące różnych metod pasteryzacji znajdziesz w materiale Kingi Paruzel: JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY. Kliknij i sprawdź!
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!
Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!
EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
Konfitura z malin w 15 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ekspresową konfiturę, którą przygotujesz przy użyciu kuchenki mikrofalowej.
Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Ciasto miodowe z orzechami pekan
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Kawa po kozacku
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Chlebek jabłkowo-cynamonowy
- Wegański pasztet z fasoli
- Roladki z tortilli
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Biscotti z migdałami i orzechami
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
- Wytrawna tarta Tatin
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Sushi z banana
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Deser z mango i jogurtem greckim
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Piroshki z wołowiną
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Figa z makiem i pampuchem
- Cytryny w soli
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)