
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- słoik z zakrętką
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY KONFITURĘ
Żurawiny łączymy w rondlu z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i ksylitolem. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
KROK 2: PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przelewamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę, zostawiamy do wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przechowywać konfiturę dłużej niż 1-2 tygodnie, poddaj słoik procesowi pasteryzacji. Szczegółowe informacje dotyczące różnych metod pasteryzacji znajdziesz w materiale Kingi Paruzel: JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY. Kliknij i sprawdź!
Komentarze (0)