
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- słoik z zakrętką
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY KONFITURĘ
Żurawiny łączymy w rondlu z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i ksylitolem. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
KROK 2: PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przelewamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę, zostawiamy do wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przechowywać konfiturę dłużej niż 1-2 tygodnie, poddaj słoik procesowi pasteryzacji. Szczegółowe informacje dotyczące różnych metod pasteryzacji znajdziesz w materiale Kingi Paruzel: JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY. Kliknij i sprawdź!
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)