
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- kuchenkę mikrofalową
- miskę przeznaczoną do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY
W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy maliny, cukier żelujący i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie rozgniatając owoce za pomocą łopatki.
KROK 2: PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.
KROK 3: WEKUJEMY KONFITURĘ
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.
Słoiczek ostrożnie wyjmujemy z mikrofalówki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)