![Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/92f09a777061-3abdf69d32e4-KW_34_Pawel_34461_202591_konfitura_malinowa_borowkowa_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- kuchenkę mikrofalową
- miskę przeznaczoną do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej
- słoiczki z zakrętkami
KONFITURA Z MALIN
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY
W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy maliny, cukier żelujący i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie rozgniatając owoce za pomocą łopatki.
Krok 2: PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.
Krok 3: WEKUJEMY KONFITURĘ
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.
Słoiczek ostrożnie wyjmujemy z mikrofalówki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
KONFITURA Z BORÓWEK
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY
W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy borówki, cukier żelujący i sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2: PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.
Krok 3: WEKUJEMY KONFITURĘ
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.
Słoiczek ostrożnie wyjmujemy z mikrofalówki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!
![Konfitura czereśniowa z nasionami chia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6fd48511ea6b-d37f54e76fd1-BS_PAWEL_MALECKI_konfitura_czeresniowa_23137_170504_MA_0881_RGB_OK.webp)
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!
![Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9ed1825a0eb7-fbe43eb726c9-konfitura_marchewka_pomarancza_1250x700.webp)
Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!
![Dżem, konfitura i galaretka owocowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6591f1c402b6-1a6f2d9d1190-KW28_PAWEL_dzem_II_30175_020719_MJ_90279_1250x700.webp)
Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.
![Konfitura żurawinowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/15fd0733b2a9-00a55ce5a5fc-kw29-kinga-paruzel-konfitura-zurawinowa-1250x703.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Lizaki z ksylitolu
- Budyń migdałowy z chia
- Sałatka z brokułem i winogronami
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Zabajone z owocami
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Konfitura żurawinowa
- Kanapki z serem, szynką i warzywami
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Tosty z awokado i jajkiem
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Sos do pizzy
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Kiszone i suszone pomidory
- Kurczak duszony w piwie
- Wegańskie nuggetsy z jackfruita
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Fajita z kurczaka
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Limonkowa babka majonezowa
- Kruche ciasteczka – przepis
- Zupa fasolowa
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Komentarze (2)
1143 dni temu
Dzień dobry, tak się zastanawiam bo zauważyłam dwa przepisy na konfiturę, jeden uwzględniający cukier żelujący a drugi potrzebuje sam cukier przepis na konfitury, drzemy i galaretkę Pana Pawła. Zastanawiam się dlaczego w jednym jest zwykły cukier, a w drugim cukier żelujący, czy mogę liczyć na jakieś wyjaśnienie?
odpowiedz
1142 dni temu
Aniu, tradycyjne konfitury przygotowywało się zazwyczaj z dodatkiem zwykłego cukru. Gotowało się je dłużej, a za ich gęstnienie odpowiadały pektyny zawarte w owocach. W efekcie konfitury osiągały gęstą, ale nieżelowaną konsystencję i takie zasady przygotowywania tradycyjnych konfitur obowiązują do dziś. W przypadku ekspresowych przepisów na konfitury (takich, jak te przyrządzane w kuchence mikrofalowej) znacznie lepiej sięgnąć po cukier żelujący, który działa szybciej i pozwoli nam osiągnąć zwartą konsystencję w krótszym czasie. Cukier żelujący stosuje się także do przygotowywania dżemów i galaretek, tzw. jelly, wykorzystywanych do smarowania pieczywa.