Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- kuchenkę mikrofalową
- miskę przeznaczoną do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej
- słoiczki z zakrętkami
KONFITURA Z MALIN
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY
W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy maliny, cukier żelujący i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie rozgniatając owoce za pomocą łopatki.
Krok 2: PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.
Krok 3: WEKUJEMY KONFITURĘ
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.
Słoiczek ostrożnie wyjmujemy z mikrofalówki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
KONFITURA Z BORÓWEK
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY
W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy borówki, cukier żelujący i sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2: PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.
Krok 3: WEKUJEMY KONFITURĘ
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.
Słoiczek ostrożnie wyjmujemy z mikrofalówki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!
Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!
Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1281 dni temu
Dzień dobry, tak się zastanawiam bo zauważyłam dwa przepisy na konfiturę, jeden uwzględniający cukier żelujący a drugi potrzebuje sam cukier przepis na konfitury, drzemy i galaretkę Pana Pawła. Zastanawiam się dlaczego w jednym jest zwykły cukier, a w drugim cukier żelujący, czy mogę liczyć na jakieś wyjaśnienie?
odpowiedz
1280 dni temu
Aniu, tradycyjne konfitury przygotowywało się zazwyczaj z dodatkiem zwykłego cukru. Gotowało się je dłużej, a za ich gęstnienie odpowiadały pektyny zawarte w owocach. W efekcie konfitury osiągały gęstą, ale nieżelowaną konsystencję i takie zasady przygotowywania tradycyjnych konfitur obowiązują do dziś. W przypadku ekspresowych przepisów na konfitury (takich, jak te przyrządzane w kuchence mikrofalowej) znacznie lepiej sięgnąć po cukier żelujący, który działa szybciej i pozwoli nam osiągnąć zwartą konsystencję w krótszym czasie. Cukier żelujący stosuje się także do przygotowywania dżemów i galaretek, tzw. jelly, wykorzystywanych do smarowania pieczywa.