zobacz film Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • kuchenkę mikrofalową
  • miskę przeznaczoną do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej
  • słoiczki z zakrętkami

KONFITURA Z MALIN

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY

W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy maliny, cukier żelujący i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie rozgniatając owoce za pomocą łopatki.

Krok 2: PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.

Krok 3: WEKUJEMY KONFITURĘ

Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.

Słoiczek ostrożnie wyjmujemy z mikrofalówki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

KONFITURA Z BORÓWEK

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY

W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy borówki, cukier żelujący i sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2: PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.

Krok 3: WEKUJEMY KONFITURĘ

Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.

Słoiczek ostrożnie wyjmujemy z mikrofalówki, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Ania Ania
    1023 dni temu
    Dzień dobry, tak się zastanawiam bo zauważyłam dwa przepisy na konfiturę, jeden uwzględniający cukier żelujący a drugi potrzebuje sam cukier przepis na konfitury, drzemy i galaretkę Pana Pawła. Zastanawiam się dlaczego w jednym jest zwykły cukier, a w drugim cukier żelujący, czy mogę liczyć na jakieś wyjaśnienie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1022 dni temu
    Aniu, tradycyjne konfitury przygotowywało się zazwyczaj z dodatkiem zwykłego cukru. Gotowało się je dłużej, a za ich gęstnienie odpowiadały pektyny zawarte w owocach. W efekcie konfitury osiągały gęstą, ale nieżelowaną konsystencję i takie zasady przygotowywania tradycyjnych konfitur obowiązują do dziś. W przypadku ekspresowych przepisów na konfitury (takich, jak te przyrządzane w kuchence mikrofalowej) znacznie lepiej sięgnąć po cukier żelujący, który działa szybciej i pozwoli nam osiągnąć zwartą konsystencję w krótszym czasie. Cukier żelujący stosuje się także do przygotowywania dżemów i galaretek, tzw. jelly, wykorzystywanych do smarowania pieczywa.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!