zobacz film Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny
  • foremkę do muffinek
  • papilotki

Przygotuj wcześniej:

Masło przechowuj w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Truskawki kroimy w kostkę. Masło przekładamy do niewielkiej miseczki, dolewamy do niego olej i roztapiamy w mikrofali.

KROK 2: MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA

Jajka ubijamy z erytrolem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ubitych jajek dodajemy przestudzone i roztopione masło wymieszane z olejem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo na zmianę dodajemy wymieszane suche składniki i mleko.

KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i całość dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę tak, aby mogły przez nią przejść kawałki truskawek, i wyciskamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

W miseczce umieszczamy miękkie masło, erytrol i mąkę. Całość wyrabiamy w dłoniach, aż powstanie kruszonka, którą następnie oprószamy muffiny.

KROK 5: PIECZEMY MUFFINY

Muffiny pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • jane jane
    39 dni temu
    W przepisie jest żeby rozpuścić masło z olejem, więc co zrobić dalej z tą mieszanką bo w przepisie nic więcej o tym nie pisze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    38 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu, faktycznie umknęło nam jedno zdanie. Mieszankę tłuszczy lekko studzimy i dodajemy do ubitych jajek.
  • Gość Gość
    47 dni temu
    A olej.... Kiedy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    38 dni temu
    Olej wymieszany z roztopionym masłem lekko studzimy i dodajemy do ubitych jajek.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!