![Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/916e0a2baa7b-0b3fe2f1a084-kw23-pawel-malecki-muffiny-z-truskawkami-bez-dodatku-cukru-1250x700Px.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
- foremkę do muffinek
- papilotki
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Truskawki kroimy w kostkę. Masło przekładamy do niewielkiej miseczki, dolewamy do niego olej i roztapiamy w mikrofali.
KROK 2: MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA
Jajka ubijamy z erytrolem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ubitych jajek dodajemy przestudzone i roztopione masło wymieszane z olejem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo na zmianę dodajemy wymieszane suche składniki i mleko.
KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i całość dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę tak, aby mogły przez nią przejść kawałki truskawek, i wyciskamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
W miseczce umieszczamy miękkie masło, erytrol i mąkę. Całość wyrabiamy w dłoniach, aż powstanie kruszonka, którą następnie oprószamy muffiny.
KROK 5: PIECZEMY MUFFINY
Muffiny pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
![Muffiny bananowe z czekoladą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ed7d09e8ad56-19f57f5c88-KW_22_babeczki_bananowe_h-42_960x540.webp)
Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
![Muffiny z owocami lasu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b9f0fa40185b-870efbb651-KW_20_Mufiny_z-owocami_lasu_17331_S_307199_960x540.webp)
Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!
![Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8e4af27df2bd-e68e185452f3-Dinkel-Brotmuffins.webp)
Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!
![Muffiny marchewkowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d1d9d1016e95-81399206ad15-BS_ONLINE_PAWEL_MALECKI_KW43_24315_MARCHEWKOWE_MUFFINY_171009_MA_10561_RGB_OK_1250x700.webp)
Komentarze (4)
39 dni temu
W przepisie jest żeby rozpuścić masło z olejem, więc co zrobić dalej z tą mieszanką bo w przepisie nic więcej o tym nie pisze?
odpowiedz
38 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu, faktycznie umknęło nam jedno zdanie. Mieszankę tłuszczy lekko studzimy i dodajemy do ubitych jajek.
47 dni temu
A olej.... Kiedy
odpowiedz
38 dni temu
Olej wymieszany z roztopionym masłem lekko studzimy i dodajemy do ubitych jajek.