
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o pojemności ok. 1 l
Przygotuj wcześniej:
Słoiki wyparz. Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. 4-5 godzin, aby były chrupkie i jędrne. Szklankę wody potrzebną do przygotowania ogórków zagotuj i wystudź do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY OGÓRKI
Każdego ogórka umieszczamy między dwoma pałeczkami i nacinamy po skosie co 3-5 mm, następnie odwracamy go i dokładnie tak samo nacinamy z drugiej strony.
KROK 2: SIEKAMY DODATKI
Ząbki czosnku i imbir bardzo drobno siekamy. Dymkę kroimy w plastry.
KROK 3: NACIERAMY OGÓRKI SOLĄ
Ogórki zasypujemy solą i nacieramy je nią dokładnie. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pozostałe składniki i sos sojowy i ponownie dokładnie nacieramy.
KROK 4: MARYNUJEMY OGÓRKI
Natarte przyprawami ogórki przekładamy jasną stroną do góry do słoika i zalewamy wodą. Gotowe ogórki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym przez ok. 24 godziny. Po tym czasie przetwory przekładamy do lodówki i marynujemy przez kolejne 3-4 dni, pamiętając, że z każdym dniem będą bardziej intensywne w smaku.
UWAGA! Ogórki najlepiej zjeść przed upływem 7 dni od przygotowania.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
- Lody tajskie
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pizza z tortilli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
674 dni temu
Strasznie krzyczy ta pani. I macha rękoma nadmiernie.
odpowiedz
705 dni temu
Przepis wydawał się być fajny, ale to najgorsze ogórki, jakie jadłam :( Żałuję zmarnowanych warzyw, bo wszystko poszło do kosza.
odpowiedz