
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o pojemności ok. 1 l
Przygotuj wcześniej:
Słoiki wyparz. Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. 4-5 godzin, aby były chrupkie i jędrne. Szklankę wody potrzebną do przygotowania ogórków zagotuj i wystudź do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY OGÓRKI
Każdego ogórka umieszczamy między dwoma pałeczkami i nacinamy po skosie co 3-5 mm, następnie odwracamy go i dokładnie tak samo nacinamy z drugiej strony.
KROK 2: SIEKAMY DODATKI
Ząbki czosnku i imbir bardzo drobno siekamy. Dymkę kroimy w plastry.
KROK 3: NACIERAMY OGÓRKI SOLĄ
Ogórki zasypujemy solą i nacieramy je nią dokładnie. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pozostałe składniki i sos sojowy i ponownie dokładnie nacieramy.
KROK 4: MARYNUJEMY OGÓRKI
Natarte przyprawami ogórki przekładamy jasną stroną do góry do słoika i zalewamy wodą. Gotowe ogórki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym przez ok. 24 godziny. Po tym czasie przetwory przekładamy do lodówki i marynujemy przez kolejne 3-4 dni, pamiętając, że z każdym dniem będą bardziej intensywne w smaku.
UWAGA! Ogórki najlepiej zjeść przed upływem 7 dni od przygotowania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Śledź w oleju
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
769 dni temu
Strasznie krzyczy ta pani. I macha rękoma nadmiernie.
Odpowiedz
800 dni temu
Przepis wydawał się być fajny, ale to najgorsze ogórki, jakie jadłam :( Żałuję zmarnowanych warzyw, bo wszystko poszło do kosza.
Odpowiedz