![Marynowane ogórki w stylu koreańskim Marynowane ogórki w stylu koreańskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/703f1a03754c-fa01196b1c4d-kw27-2023-kinga-paruzel-marynowane-ogorki-w-stylu-koreanskim-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o pojemności ok. 1 l
Przygotuj wcześniej:
Słoiki wyparz. Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. 4-5 godzin, aby były chrupkie i jędrne. Szklankę wody potrzebną do przygotowania ogórków zagotuj i wystudź do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY OGÓRKI
Każdego ogórka umieszczamy między dwoma pałeczkami i nacinamy po skosie co 3-5 mm, następnie odwracamy go i dokładnie tak samo nacinamy z drugiej strony.
KROK 2: SIEKAMY DODATKI
Ząbki czosnku i imbir bardzo drobno siekamy. Dymkę kroimy w plastry.
KROK 3: NACIERAMY OGÓRKI SOLĄ
Ogórki zasypujemy solą i nacieramy je nią dokładnie. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pozostałe składniki i sos sojowy i ponownie dokładnie nacieramy.
KROK 4: MARYNUJEMY OGÓRKI
Natarte przyprawami ogórki przekładamy jasną stroną do góry do słoika i zalewamy wodą. Gotowe ogórki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym przez ok. 24 godziny. Po tym czasie przetwory przekładamy do lodówki i marynujemy przez kolejne 3-4 dni, pamiętając, że z każdym dniem będą bardziej intensywne w smaku.
UWAGA! Ogórki najlepiej zjeść przed upływem 7 dni od przygotowania.
Zobacz podobne
przepisy
Ogórkowa agua fresca
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.
![Ogórkowa agua fresca](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/32b0c3d575c7-3aea9dfb957e-KW24-kinga-paruzel-ogórkowa-agua-fresca.webp)
Ogórki małosolne
Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!
![Ogórki małosolne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9bb96f24da1e-73149f7150b9-KW27_KAROL_Ogorki_malosolne_26377_19062018_MJ0100_RGB_OK_1250x700.webp)
Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
![Ogórki kiszone — przepis tradycyjny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3108994489dd-2f8e65a206c8-BS_KAROL_KW34_23591_KiszoneOgorki_200717_MS_2026_RGB_OK.webp)
Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!
![Ogórki faszerowane rybą i ryżem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/abea95b73923-9bcf46c4e0-Schmorgurken.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny makowiec
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
494 dni temu
Strasznie krzyczy ta pani. I macha rękoma nadmiernie.
odpowiedz
525 dni temu
Przepis wydawał się być fajny, ale to najgorsze ogórki, jakie jadłam :( Żałuję zmarnowanych warzyw, bo wszystko poszło do kosza.
odpowiedz