Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o pojemności ok. 1 l
Przygotuj wcześniej:
Słoiki wyparz. Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. 4-5 godzin, aby były chrupkie i jędrne. Szklankę wody potrzebną do przygotowania ogórków zagotuj i wystudź do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY OGÓRKI
Każdego ogórka umieszczamy między dwoma pałeczkami i nacinamy po skosie co 3-5 mm, następnie odwracamy go i dokładnie tak samo nacinamy z drugiej strony.
KROK 2: SIEKAMY DODATKI
Ząbki czosnku i imbir bardzo drobno siekamy. Dymkę kroimy w plastry.
KROK 3: NACIERAMY OGÓRKI SOLĄ
Ogórki zasypujemy solą i nacieramy je nią dokładnie. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pozostałe składniki i sos sojowy i ponownie dokładnie nacieramy.
KROK 4: MARYNUJEMY OGÓRKI
Natarte przyprawami ogórki przekładamy jasną stroną do góry do słoika i zalewamy wodą. Gotowe ogórki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym przez ok. 24 godziny. Po tym czasie przetwory przekładamy do lodówki i marynujemy przez kolejne 3-4 dni, pamiętając, że z każdym dniem będą bardziej intensywne w smaku.
UWAGA! Ogórki najlepiej zjeść przed upływem 7 dni od przygotowania.
Zobacz podobne
przepisy
Ogórkowa agua fresca
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.
Ogórki małosolne
Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!
Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Zalewajka
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Grzybowy sos pieczeniowy
- Nuggetsy z halloumi
- Koreczki ze schabem w boczku
- Pesto z suszonych pomidorów
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
- Szybkie ciasto z jeżynami
- Sałatka hamburgerowa
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
388 dni temu
Strasznie krzyczy ta pani. I macha rękoma nadmiernie.
odpowiedz
419 dni temu
Przepis wydawał się być fajny, ale to najgorsze ogórki, jakie jadłam :( Żałuję zmarnowanych warzyw, bo wszystko poszło do kosza.
odpowiedz