Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Mrożoną rybę wkładamy do wrzącej, osolonej wody i rozmrażamy przez 5-8 minut, następnie osączamy i rozdzielamy na kawałki dwoma widelcami. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Koperek siekamy. Mieszamy 150 g ryżu (pozostały ryż trzymamy w cieple), rybę, koperek, 1 czubatą łyżeczkę musztardy. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością soku z cytryny.
Krok 2: Faszerujemy ogórki
Szalotki obieramy i siekamy. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy. Wydrążony miąższ z ogórków siekamy i podsmażamy z szalotkami na patelni na rozgrzanym oleju. Rozcieńczamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki ogórków faszerujemy masą rybno-ryżową. Ogórki układamy na patelni w sosie i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut.
Krok 3: Doprawiamy sos
Ogórki wyjmujemy i trzymamy w cieple. Do sosu dolewamy śmietanę, podgrzewamy i miksujemy. Sos doprawiamy pozostałą musztardą i niewielką ilością soku z cytryny. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z ogórkami i pozostałym ryżem.
Wskazówka: ogórki można łatwo wydrążyć za pomocą łyżki do wykrawania melonów.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kutia
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)