zobacz film Ogórki małosolne

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie kamionkowe lub słoik

Krok 1: MOCZYMY OGÓRKI

Ogórki zalewamy zimną wodą w misce. Osobno do przegotowanej, lekko przestudzonej wody dodajemy gorczycę i sól.

Krok 2: UKŁADAMY SKŁADNIKI W KAMIONCE

Na dnie kamionki układamy koper, dodajemy pokrojony w cząstki korzeń chrzanu, połówki czosnku i liście porzeczki.

Ogórki odcedzamy i układamy na płasko w kamionce, przekładając je naprzemiennie wszystkimi dodatkami. Dopełniamy zalewą, a gdy ostygną, przykrywamy kamionkę i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Ja Ja
    1333 dni temu
    Kiedyś mama wkładała liście dębu. Ja teraz jednocześnie: liście czarnej porzeczki, wiśni, winogron. Baldachy kopru koniecznie muszą pachnieć nektarem. Sól nie może być jodowana. Oczywiście docisnąć od góry by nic nie wypływało powyżej poziomu wody.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1733 dni temu
    Trochę niejasny ten przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1731 dni temu
    Czy coś możemy doprecyzować?
  • Ventas Ventas
    1773 dni temu
    Zupełnie jak przepis mojego taty :D Z tą różnicą, że on daje po liściu z wiśni i porzeczki oraz zamiast korzenia również liść chrzanu + zielony koperek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1772 dni temu
    Liście wiśni i porzeczki - brzmi super!
  • Gość Gość
    2118 dni temu
    tradycyjny prosty i sprawdzony przepis na ogórki małosolne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2120 dni temu
    Karol, jaki seksowny głos...

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!