Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj na twardo w osolonej wodzie, a następnie ostudź i obierz jajka.
Krok 1: Kroimy składniki sałatki
Jajka kroimy w kostkę. Szalotki siekamy, awokado kroimy w dużą, a ogórki w małą kostkę. Mieszamy składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majonezem i sokiem wyciśniętym z limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą.
Krok 2: Karmelizujemy rzodkiewki
Na suchą patelnię wysypujemy cukier i podgrzewamy. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy tak długo, aż z cukru zrobi się karmel. Podlewamy octem balsamicznym, dodajemy musztardę – całość mieszamy i odstawiamy.
Sałatkę podajemy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.
Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.
Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!
Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!
Sałatka z rzodkiewki ze słodkim twistem
Klasyczna sałatka z rzodkiewek tym razem pojawia się w nowej, odświeżonej odsłonie! Za jej wyjątkowy charakter odpowiadają karmelizowane rzodkiewki, które za sprawą odpowiedniej obróbki zyskują bardzo interesujący smak. Nie oprze się im żaden miłośnik dań ze słodkim akcentem. Sałata z rzodkiewką wspaniale smakuje wczesną wiosną, ale jeśli przyjdzie Ci na nią ochota w innej porze roku, nie wahaj się – sałatka z rzodkiewką robi wrażenie przez cały rok. Może wystąpić w roli lunchu, podwieczorku czy dodatku do obiadu bądź do kolacji. To zaskakująco uniwersalna, a zarazem dość niecodzienna propozycja. Przekonaj się, jakie tajemnice skrywa przepis na sałatkę z rzodkiewką!
Sałatka z rzodkiewki – jak zrobić?
Zadbaliśmy, aby opis wykonania sałatki z rzodkiewką nie pozostawiał żadnych wątpliwości. Nie bez powodu zalicza się on do przepisów określanych mianem łatwych. Wiemy jednak, że z przepisów Kuchni Lidla korzystają również osoby uważające się za zupełnych laików w sztuce kulinarnej. Właśnie z myślą o nich bliżej przyglądamy się poszczególnym punktom przygotowania sałatki z rzodkiewki z majonezem.
- Pierwszy krok w przygotowaniu sałatki z rzodkiewką zakłada ugotowanie jajek na twardo. Nie masz pewności co do czasu ich gotowania? Od chwili zagotowania wody i włożenia do niej jajek odczekaj 8 minut. Tyle wystarczy, aby zyskały pożądaną, odpowiednią do sałatki konsystencję. W końcu nawet wielbiciele jajek na miękko muszą przyznać, że nie stanowią one najlepszego wyboru do sałatki.
- Aby sałatka z rzodkiewką nie tylko dobrze smakowała, ale i znakomicie wyglądała, nie zapomnij o skropieniu warzyw limonką. Dotyczy to zwłaszcza awokado, które bez tego kroku szybko ciemnieje.
- Czas przyjrzeć się kluczowemu punktowi programu, czyli karmelizacji rzodkiewki! To dość popularna praktyka kulinarna nadająca składnikom cudowną słodycz. Na czym dokładnie polega karmelizacja? To proces termicznej degradacji cukrów prowadzący do powstania karmelu o charakterystycznym słodkim smaku i brązowym kolorze. Proces ten zachodzi pod wpływem wysokiej temperatury, zazwyczaj powyżej 160°C, choć dokładna temperatura zależy od rodzaju cukrów oraz samego produktu. Pamiętaj, że proces karmelizacji wymaga ostrożności oraz uważności Uważaj, aby nie przypalić cukru, a także się nie poparzyć. Mamy też wskazówkę, która przyda się osobom zupełnie początkującym. Otóż w razie potrzeby proces karmelizacji zatrzymasz poprzez nagłe schłodzenie substancji karmelizowanej, na przykład przez zanurzenie naczynia w zimnej wodzie lub dodanie do karmelu płynu.
- Do karmelizowania rzodkiewek najlepiej wybrać musztardę Dijon. Dlaczego właśnie tę? Ma ona delikatny, jedynie odrobinę pikantny smak, dlatego na pewno nie zdominuje całej potrawy. Ponadto ma gładką i kremową konsystencję – jest zazwyczaj mniej ziarnista niż tradycyjna musztarda. W omawianym przepisie nie potrzebujemy wyraźnych ziarenek gorczycy, dlatego Dijon to strzał w dziesiątkę.
- To od Ciebie zależy, czy do sałatki trafi rzodkiewka na ciepło, czy zaczekasz, aż się wystudzi. Nie radzimy jednak podawać jej bardzo gorącej, ponieważ może skutecznie zaburzyć strukturę pozostałych składników kompozycji.
Sałatka z rzodkiewki – szybki przepis, który możesz nieco zmodyfikować
Jak wyżej wspomnieliśmy, przyrządzenie sałatki z rzodkiewki zajmuje zaledwie 25 minut! Nie wymaga też wyjątkowo zaawansowanych umiejętności – pokrojenie poszczególnych składników nikomu nie sprawi kłopotu. Sugerujemy przygotować naszą sałatkę z rzodkiewki z majonezem, tak jak podaje przepis. Chyba nie ma osoby, która nie lubi jego smaku… Jednocześnie jesteśmy świadomi, że czasami należy wymienić go na inny składnik, zwłaszcza gdy ograniczasz liczbę kalorii w diecie. Na szczęście to żaden problem. W przepisie sprawdzi się choćby lekki jogurt naturalny, w nieco bardziej fantazyjnej wersji jogurt grecki. Do sałatki z jajkiem i rzodkiewką pasuje również śmietana – 12 lub 18% to najlepszy wybór. Aby wymienione składniki zyskały nieco charakteru, możesz dodać do nich odrobinę więcej przypraw, niż wskazujemy w liście składników. Sałatka z rzodkiewki i jajka z dodatkiem wysokiej jakości oliwy z oliwek również może dobrze smakować!
Jesteśmy przekonani, że sałatka z jajka i rzodkiewki karmelizowanej podbije Twoje serce. Z pewnością stanie się niekwestionowanym hitem podczas rozmaitych przyjęć czy spotkań rodzinnych. Cóż, na jej korzyść przemawia prostota oraz szybkość przygotowania, a także niespotykane walory smakowe, które zawdzięcza oczywiście karmelizowanym rzodkiewkom. Ten nietypowy akcent na pewno zachwyci Twoich gości, a i Ty zechcesz jeszcze nie raz skosztować tej niebanalnej kompozycji. Ale to tylko jedna ze smakowitych propozycji z bogatego zbioru przepisów Kuchni Lidla! Sałatka z rzodkiewką i jajkiem może okazać się początkiem fantastycznej przygody kulinarnej. Wypróbuj choćby wyśmienitą, orzeźwiającą sałatkę z arbuzem, melonem i mozzarellą czy sałatkę szwajcarską z serem gruyère i orzechami włoskimi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
- Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Roladki z bakłażana
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Placuszki z kukurydzy
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Ajwar
- Sałatka z bobem i cykorią
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Twarożek z rzodkiewkami
- Lunchbox z serowymi proziakami
- Wegański makaron udon z tofu i warzywami
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Chutney z ananasa
- Sałatka z pitają
- Pudding chia z owocami leśnymi
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Smoothie pancakes
- Ciasto na makaron
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Kapuśniak gryczany
- Pita z serem graviera
- Sałatka z owocami morza
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)