Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o małych oczkach
- garnek o pojemności co najmniej 3 l
- rękawiczki jednorazowe
- 2 słoiki o pojemności 500 g
- dużą miskę
- sito o drobnych oczkach
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: GOTUJEMY BURAKI
Buraki myjemy i gotujemy bez obierania w wodzie, aż zmiękną. Zwykle trwa to ok. 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu studzimy je.
KROK 2: OBIERAMY I ŚCIERAMY BURAKI
Zakładamy rękawiczki i zaczynamy obierać buraki. Gdy wszystkie są już obrane, przechodzimy do ścierania ich na tarce wprost do miski. Delikatnie odsączamy starte buraki z nadmiaru soku na sitku. Wkładamy je z powrotem do miski.
KROK 3: ŚCIERAMY CHRZAN
Chrzan obieramy i również ścieramy wprost do buraków.
KROK 4: DOPRAWIAMY BURACZKI
Do buraków dodajemy wszystkie przyprawy i ocet, a następnie porządnie mieszamy.
KROK 5: CHŁODZIMY BURACZKI
Miskę z buraczkami wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
KROK 6: PRZEKŁADAMY BURACZKI DO SŁOIKÓW
Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy buraczki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku przez 4-5 minut od zagotowania się wody. Po wystudzeniu słoików buraczki są już gotowe!
Zobacz podobne
przepisy
Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!
3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!
Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!
Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!
Tradycyjna ćwikła z chrzanem — co to takiego?
Ćwikła to tradycyjna polska sałatka warzywna, której głównymi składnikami są buraczki z chrzanem. Jej historia w naszym kraju sięga XVI wieku, a pierwszy przepis na to danie pojawił się w jednym z dzieł Mikołaja Reja. Chociaż to Polska odegrała kluczową rolę w popularyzacji tego dodatku do mięs, podobne potrawy istnieją także w innych kuchniach, np. w niemieckiej, gdzie znana jest jako Salatrüben lub Rote-Bete-Meerrettich. W polskiej tradycji ćwikła od wieków towarzyszyła świątecznym ucztom, głównie podczas Wielkanocy i Bożego Narodzenia, doskonale komponując się z pieczonymi mięsami i wędlinami.
Głównymi składnikami ćwikły z chrzanem są ugotowane i starte buraki z chrzanem, które nadają potrawie wyjątkowy, ostry smak. Oprócz buraków, do ćwikły często dodaje się cukier, sól, ocet winny lub sok z cytryny oraz przyprawy takie jak kminek, goździki, a nawet czerwone wino. Warto wybrać dobrej jakości, dojrzałe buraki, które mają intensywny kolor i są odpowiednio miękkie po ugotowaniu. Najlepiej sprawdzają się buraki ćwikłowe, które są naturalnie słodsze i bardziej aromatyczne. W niektórych domach do buraczków z chrzanem i octem dodaje się także jabłka lub cebulę, aby bardziej zbalansować smak buraczków.
Ćwikła domowa to nie tylko smakowity dodatek do mięs, ale również idealna propozycja do obiadu wegetariańskiego, np. smażonego jajka czy pieczonej cukinii lub kotletów sojowych. W wielu domach jest to stały element na stole, serwowany np. do kotletów schabowych czy pieczeni. Co więcej, buraczki z chrzanem do obiadu na zimno można przygotować wcześniej, a ich smak z każdym dniem staje się coraz głębszy. Ćwikła doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi oraz warzywnymi, a jej uniwersalność sprawia, że można ją podać na co dzień, jak i od święta.
Ćwikła — przepis
Ćwikła z chrzanem to przepis, który mimo swojej prostoty potrafi zachwycić bogactwem smaku. Aby przygotować ją w domowych warunkach, niezbędne będą takie akcesoria jak tarka do buraków, miska do mieszania składników, ostry nóż oraz słoiki – jeśli planujesz ją przechowywać dłużej. Kluczowym składnikiem w naszym przepisie na buraczki z chrzanem są oczywiście dobrze ugotowane buraki ćwikłowe, które powinny być miękkie, ale nie rozgotowane – aby zachować swoją strukturę. Wybierając buraki, warto postawić na te o intensywnym kolorze – takie znajdziesz na Ryneczku Lidla. Chrzan możesz dodać świeży lub sięgnąć po ten ze słoiczka, który jest nieco łagodniejszy, dzięki czemu ćwikła staje się mniej ostra i bardziej przyjazna dla wrażliwszych podniebień.
Składniki w przepisie na ćwikłę można dobrać w zależności od preferencji smakowych. Osoby preferujące bardziej kwaśne smaki mogą użyć octu winnego, który doda intensywniejszej kwasowości. Z kolei, jeśli wolisz nieco łagodniejszą wersję, warto postawić na sok z cytryny. Do osłodzenia ćwikły można dodać starte jabłko — to świetny sposób na subtelne złagodzenie ostrości buraczków z chrzanem z dowolnego przepisu, szczególnie jeśli przygotowujesz je dla młodszych domowników lub osób o wrażliwszym smaku. Warto pamiętać, że dobór dodatków, takich jak ocet czy cytryna, powinien być dopasowany do własnych preferencji — ćwikła z chrzanem to elastyczny przepis, które łatwo pozmieniać.
Jeśli wolisz ostrzejszą wersję, dodaj więcej chrzanu, natomiast jeśli preferujesz subtelniejsze smaki, możesz zmniejszyć jego ilość lub użyć łagodniejszego. To samo dotyczy kwasowości. Ostateczny efekt zależy od Twoich preferencji, a nasz sprawdzony przepis na buraczki z chrzanem daje Ci pełną swobodę w eksperymentowaniu. Niezależnie od tego, czy wybierzesz bardziej klasyczny przepis na buraki z chrzanem, czy wzbogacony o jabłko, każda wersja będzie idealnym dodatkiem do przygotowanych przez ciebie potraw.
Jak zrobić ćwikłę? Wskazówki
Jak zrobić buraczki z chrzanem? Aby uzyskać idealną ćwikłę z chrzanem, warto zacząć od doboru odpowiednich akcesoriów. Kluczowa będzie tarka o drobnych oczkach, która pozwoli na uzyskanie jednolitej konsystencji buraków. Trzeba ugotować buraki do miękkości — najlepiej wrzucić je do zimnej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu. Sprawdź, czy buraki są odpowiednio ugotowane, wbijając w nie widelec — powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. To ważne, ponieważ zbyt twarde buraki będą trudne do starcia, a zbyt miękkie stracą swój kształt i konsystencję.
Aby buraki zachowały intensywny kolor podczas gotowania, warto dodać do wody odrobinę soku z cytryny lub octu — to trik, który zapobiegnie ich blaknięciu. Szukasz sposobu, by zrobić ćwikłę z chrzanem jak u babci? Pamiętaj, że dobrze ugotowane buraki nie tylko łatwiej się ścierają, ale też intensywniej wchłaniają smak chrzanu. Po starciu buraków i dodaniu chrzanu możesz dopasować smak, dodając sok z cytryny, cukier, sól lub odrobinę octu — wszystko w zależności od preferencji. W ten sposób uzyskasz pełnię smaku i kolorów, które idealnie wzbogacą każde danie.
Ile gotować buraki na ćwikłę?
Zastanawiając się nad tym, jak się robi ćwikłę, zapewne zadałeś sobie pytanie o to, jak długo gotować buraki na ćwikłę? Czas gotowania buraków zależy głównie od ich wielkości oraz gramatury. Średnio przyjmuje się, że kilogram buraków powinien gotować się od godziny do 1,5 godziny. Większe buraki mogą wymagać dłuższego gotowania, aby zmiękły wystarczająco do starcia. Niezwykle istotne jest to, aby sprawdzać ich miękkość co jakiś czas, wkłuwając w nie widelec — powinien z łatwością wchodzić w miąższ. Alternatywnie można użyć szybkowaru — w nim gotowanie zajmie tylko około 25 minut, co znacznie skraca czas ich przygotowania.
Po ugotowaniu buraków wystarczy je ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Polecamy obieranie i ścieranie buraków w rękawiczkach, gdyż mocno farbują dłonie. Przygotowane w ten sposób buraczki tarte z chrzanem są doskonałym dodatkiem do mięs, ryb czy jaj. Do startych buraków dodawaj chrzan, sól, cukier oraz odrobinę octu, aby nadać im odpowiedni smak i kwasowość. Pamiętaj, że buraczki powinny być przygotowane tak, aby smakowały właśnie tobie — dodaj składniki, zmniejsz ich ilość. Eksperymentuj i stwórz własną wersję ćwikły z chrzanem!
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)