Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik o pojemności ok. 900 ml
Przygotuj wcześniej:
Buraki w skórkach ugotuj do miękkości i pozostaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYPEŁNIAMY SŁOIK
Wystudzone buraki obieramy i kroimy w ćwiartki. W słoikach układamy ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi.
KROK 3: ZALEWAMY I PASTERYZUJEMY BURAKI
Następnie zalewamy buraki przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!
Duszone buraczki
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!
Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
- Trio sosów do grilla
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Gofry z kokosową śmietanką
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Wegański twarożek z ziołami
- Fabada
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Duszone buraczki
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Tarta z owocami kaki
- Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Ciasto z marcepanem
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
689 dni temu
Czy buraczki można zetrzeć na tarce i włożyć do słoika, czy konieczna jest forma ćwiartek?
odpowiedz
688 dni temu
W przypadku tego przepisu zdecydowanie polecamy pokroić buraki. Przy tak dużej ilości zalewy tarte buraczki będą mało apetyczne, chociaż zawsze możesz spróbować je tak przyrządzić :)