
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik o pojemności ok. 900 ml
Przygotuj wcześniej:
Buraki w skórkach ugotuj do miękkości i pozostaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYPEŁNIAMY SŁOIK
Wystudzone buraki obieramy i kroimy w ćwiartki. W słoikach układamy ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi.
KROK 3: ZALEWAMY I PASTERYZUJEMY BURAKI
Następnie zalewamy buraki przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Komentarze (2)
34 dni temu
Czy buraczki można zetrzeć na tarce i włożyć do słoika, czy konieczna jest forma ćwiartek?
odpowiedz
33 dni temu
W przypadku tego przepisu zdecydowanie polecamy pokroić buraki. Przy tak dużej ilości zalewy tarte buraczki będą mało apetyczne, chociaż zawsze możesz spróbować je tak przyrządzić :)
zobacz wszystkie