Syrop z szypułek truskawek

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • butelkę o pojemności ok. 300-400 ml

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZYPUŁKI

Truskawki dokładnie myjemy. Odcinamy lub odrywamy wszystkie szypułki i przekładamy je, wraz z kilkoma truskawkami, do rondelka.

WSKAZÓWKA! Truskawki możesz wykorzystać do przygotowania ciasta jogurtowego z truskawkami wg przepisu Kingi lub odwróconego ciasta z truskawkami wg przepisu Pawła.

KROK 2: GOTUJEMY SYROP

Do szypułek dodajemy erytrytol i zalewamy je wodą. Całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30-40 minut.

KROK 3: PRZELEWAMY SYROP

Gotowy syrop przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach i przelewamy do butelki.

Po wystudzeniu syrop przechowujemy w lodówce. Można go podawać z deserami, jako dodatek do wody lub lemoniady.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    11 dni temu
    Super pomysł! Czy syrop gotować pod przykryciem czy bez? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    9 dni temu
    Możesz nałożyć pokrywkę, jednak nie jest to konieczne. Jeśli się zdecydujesz, najlepiej, aby cały czas była ona uchylona, aby para miała ujście.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!