Syrop z szypułek truskawek

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • butelkę o pojemności ok. 300-400 ml

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZYPUŁKI

Truskawki dokładnie myjemy. Odcinamy lub odrywamy wszystkie szypułki i przekładamy je, wraz z kilkoma truskawkami, do rondelka.

WSKAZÓWKA! Truskawki możesz wykorzystać do przygotowania ciasta jogurtowego z truskawkami wg przepisu Kingi lub odwróconego ciasta z truskawkami wg przepisu Pawła.

KROK 2: GOTUJEMY SYROP

Do szypułek dodajemy erytrytol i zalewamy je wodą. Całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30-40 minut.

KROK 3: PRZELEWAMY SYROP

Gotowy syrop przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach i przelewamy do butelki.

Po wystudzeniu syrop przechowujemy w lodówce. Można go podawać z deserami, jako dodatek do wody lub lemoniady.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    420 dni temu
    Super pomysł! Czy syrop gotować pod przykryciem czy bez? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    418 dni temu
    Możesz nałożyć pokrywkę, jednak nie jest to konieczne. Jeśli się zdecydujesz, najlepiej, aby cały czas była ona uchylona, aby para miała ujście.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!