Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- butelkę o pojemności ok. 300-400 ml
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZYPUŁKI
Truskawki dokładnie myjemy. Odcinamy lub odrywamy wszystkie szypułki i przekładamy je, wraz z kilkoma truskawkami, do rondelka.
WSKAZÓWKA! Truskawki możesz wykorzystać do przygotowania ciasta jogurtowego z truskawkami wg przepisu Kingi lub odwróconego ciasta z truskawkami wg przepisu Pawła.
KROK 2: GOTUJEMY SYROP
Do szypułek dodajemy erytrytol i zalewamy je wodą. Całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30-40 minut.
KROK 3: PRZELEWAMY SYROP
Gotowy syrop przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach i przelewamy do butelki.
Po wystudzeniu syrop przechowujemy w lodówce. Można go podawać z deserami, jako dodatek do wody lub lemoniady.
Zobacz podobne
przepisy
Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!
Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!
Serduszka z musem z liczi i malin
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!
Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Knedle ze śliwkami
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Śliwkowe piersi gęsi
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Syrop piernikowy
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Pizza marchewkowa
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Kanapki rybki
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
- Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Słodka mikstura zdrowia z mrożonych truskawek, borówek i kefiru z siemieniem lnianym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
420 dni temu
Super pomysł! Czy syrop gotować pod przykryciem czy bez? Pozdrawiam
odpowiedz
418 dni temu
Możesz nałożyć pokrywkę, jednak nie jest to konieczne. Jeśli się zdecydujesz, najlepiej, aby cały czas była ona uchylona, aby para miała ujście.