Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
 - butelkę o pojemności ok. 300-400 ml
 
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZYPUŁKI
Truskawki dokładnie myjemy. Odcinamy lub odrywamy wszystkie szypułki i przekładamy je, wraz z kilkoma truskawkami, do rondelka.
WSKAZÓWKA! Truskawki możesz wykorzystać do przygotowania ciasta jogurtowego z truskawkami wg przepisu Kingi lub odwróconego ciasta z truskawkami wg przepisu Pawła.
KROK 2: GOTUJEMY SYROP
Do szypułek dodajemy erytrytol i zalewamy je wodą. Całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30-40 minut.
KROK 3: PRZELEWAMY SYROP
Gotowy syrop przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach i przelewamy do butelki.
Po wystudzeniu syrop przechowujemy w lodówce. Można go podawać z deserami, jako dodatek do wody lub lemoniady.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Krokiety z mięsem
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Pierniki
 - Jajka na miękko
 - Uszka z grzybami
 - Mini burgery
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Przekąski sylwestrowe
 - Burek ze szpinakiem
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Pieczona ryba po grecku
 - Boczek pieczony
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Ryba z piekarnika
 - Spaghetti carbonara
 - Makowiec japoński
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Śledzie po kaszubsku
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (2)
779 dni temu
Super pomysł! Czy syrop gotować pod przykryciem czy bez? Pozdrawiam
Odpowiedz
777 dni temu
Możesz nałożyć pokrywkę, jednak nie jest to konieczne. Jeśli się zdecydujesz, najlepiej, aby cały czas była ona uchylona, aby para miała ujście.