Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cukier, cukier waniliowy, ziarna kawy wkładamy do garnka. Zalewamy 500 ml wody i powoli zagotowujemy w wysokim garnku, a następnie gotujemy przez 5 minut.
Czekoladę siekamy. Syrop zdejmujemy z ognia i stapiamy w nim czekoladę. Pozostawiamy na 5-10 minut. Następnie zagotowujemy ponownie, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 5 minut, stale mieszając. Syrop przelewamy przez sitko i napełniamy nim wypłukane gorącą wodą, czyste butelki (po 100 ml). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia. Otwarte butelki przechowujemy w lodówce i zużywamy w krótkim czasie.
Idealnie nadaje się do lodów, gofrów, deserów i kawy.
Zobacz podobne
przepisy
Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.
Syrop piernikowy
Aromatyczna kompozycja smaku i obłędny zapach – wszystko dzięki połączeniu goździków, imbiru, cynamonu i laski wanilii.
Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!
Syrop z szypułek truskawek
Nie lubisz wyrzucać resztek, ale nie wiesz, co zrobić z szypułkami truskawek? Oto rozwiązanie! Wypróbuj przepis Kingi na pyszny syrop z szypułek usuniętych z 1 kilograma truskawek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik daktylowy
- Spaghetti bolognese
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Mazurek czekoladowy
- Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
- Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Sernik cytrynowy na zimno
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Spaghetti carbonara
- Makaron z musem jabłkowym
- Wegańskie placki z cukinii
- Złote mleko
- Ocet morelowy
- Syrop piernikowy
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Kalafiorowa zupa krem
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Szparagi na 3 sposoby
- Lody wegańskie
- Pikantne smoothie z kaki
- Szpecle ze szpinakiem z serem
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- Wegańskie tofumisu
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2581 dni temu
A można zapasteryzować żeby przedłużyć trwałość
odpowiedz
2579 dni temu
Nasturcjo, akurat ten syropu nie polecamy pasteryzować. Przygotowany na świeżo jest zdecydowanie lepszy :)
3185 dni temu
jakie to opakowania cukru waniliowego?
odpowiedz
3318 dni temu
a co z kawą?
odpowiedz
3318 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie - ziarna kawy gotujemy wraz z cukrem.
3352 dni temu
Robiłam wczoraj ,jest pyszny ,dzisiaj z naleśnikami...
odpowiedz