
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cukier, cukier waniliowy, ziarna kawy wkładamy do garnka. Zalewamy 500 ml wody i powoli zagotowujemy w wysokim garnku, a następnie gotujemy przez 5 minut.
Czekoladę siekamy. Syrop zdejmujemy z ognia i stapiamy w nim czekoladę. Pozostawiamy na 5-10 minut. Następnie zagotowujemy ponownie, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 5 minut, stale mieszając. Syrop przelewamy przez sitko i napełniamy nim wypłukane gorącą wodą, czyste butelki (po 100 ml). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia. Otwarte butelki przechowujemy w lodówce i zużywamy w krótkim czasie.
Idealnie nadaje się do lodów, gofrów, deserów i kawy.
Komentarze (6)
1980 dni temu
A można zapasteryzować żeby przedłużyć trwałość
odpowiedz
1977 dni temu
Nasturcjo, akurat ten syropu nie polecamy pasteryzować. Przygotowany na świeżo jest zdecydowanie lepszy :)
2584 dni temu
jakie to opakowania cukru waniliowego?
odpowiedz
2717 dni temu
a co z kawą?
odpowiedz
2716 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie - ziarna kawy gotujemy wraz z cukrem.
2750 dni temu
Robiłam wczoraj ,jest pyszny ,dzisiaj z naleśnikami...
odpowiedz
zobacz wszystkie