Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cukier, cukier waniliowy, ziarna kawy wkładamy do garnka. Zalewamy 500 ml wody i powoli zagotowujemy w wysokim garnku, a następnie gotujemy przez 5 minut.
Czekoladę siekamy. Syrop zdejmujemy z ognia i stapiamy w nim czekoladę. Pozostawiamy na 5-10 minut. Następnie zagotowujemy ponownie, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 5 minut, stale mieszając. Syrop przelewamy przez sitko i napełniamy nim wypłukane gorącą wodą, czyste butelki (po 100 ml). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia. Otwarte butelki przechowujemy w lodówce i zużywamy w krótkim czasie.
Idealnie nadaje się do lodów, gofrów, deserów i kawy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Jajka na miękko
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Domek z piernika
- Pierniki
- Mini burgery
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Pulpety w sosie pomidorowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2930 dni temu
A można zapasteryzować żeby przedłużyć trwałość
Odpowiedz
2927 dni temu
Nasturcjo, akurat ten syropu nie polecamy pasteryzować. Przygotowany na świeżo jest zdecydowanie lepszy :)
3534 dni temu
jakie to opakowania cukru waniliowego?
Odpowiedz
3667 dni temu
a co z kawą?
Odpowiedz
3667 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie - ziarna kawy gotujemy wraz z cukrem.
3700 dni temu
Robiłam wczoraj ,jest pyszny ,dzisiaj z naleśnikami...
Odpowiedz