Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cukier, cukier waniliowy, ziarna kawy wkładamy do garnka. Zalewamy 500 ml wody i powoli zagotowujemy w wysokim garnku, a następnie gotujemy przez 5 minut.
Czekoladę siekamy. Syrop zdejmujemy z ognia i stapiamy w nim czekoladę. Pozostawiamy na 5-10 minut. Następnie zagotowujemy ponownie, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 5 minut, stale mieszając. Syrop przelewamy przez sitko i napełniamy nim wypłukane gorącą wodą, czyste butelki (po 100 ml). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia. Otwarte butelki przechowujemy w lodówce i zużywamy w krótkim czasie.
Idealnie nadaje się do lodów, gofrów, deserów i kawy.
Zobacz podobne
przepisy
Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.
Syrop piernikowy
Aromatyczna kompozycja smaku i obłędny zapach – wszystko dzięki połączeniu goździków, imbiru, cynamonu i laski wanilii.
Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!
Syrop z szypułek truskawek
Nie lubisz wyrzucać resztek, ale nie wiesz, co zrobić z szypułkami truskawek? Oto rozwiązanie! Wypróbuj przepis Kingi na pyszny syrop z szypułek usuniętych z 1 kilograma truskawek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2603 dni temu
A można zapasteryzować żeby przedłużyć trwałość
odpowiedz
2601 dni temu
Nasturcjo, akurat ten syropu nie polecamy pasteryzować. Przygotowany na świeżo jest zdecydowanie lepszy :)
3207 dni temu
jakie to opakowania cukru waniliowego?
odpowiedz
3340 dni temu
a co z kawą?
odpowiedz
3340 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie - ziarna kawy gotujemy wraz z cukrem.
3374 dni temu
Robiłam wczoraj ,jest pyszny ,dzisiaj z naleśnikami...
odpowiedz