
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cynamon, imbir i goździki. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską wanilii dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy wanilię i przecedzamy płyn przez filtr do kawy lub gazę. Płyn wlewamy ponownie do rondelka, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby redukujemy płyn aż do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji. Syrop przelewamy do czystej butelki.
Jak podawać
Podajemy go jako dodatek do kawy, herbaty, gorącej czekolady lub deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Gruszki w syropie
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Mrożone truskawki w syropie waniliowym
Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Komentarze (20)
1236 dni temu
Ile ml syropu wyjdzie z tego przepisu?
odpowiedz
1236 dni temu
Po odparowaniu uzyskamy połowę płynu, czyli w tym przypadku ok. 250 ml syropu.
97 dni temu
Mi wyszło około 400ml, ale mocno zredukowałam syrop (po rozpuszczeniu się cukru gotowałam około 5 minut bez przykrycia)
1913 dni temu
Czy można go zawekować i używać po kilku miesiącach?
odpowiedz
2247 dni temu
jak ilosc cukru i gozdzikow w sypkim stanie?
odpowiedz
2247 dni temu
Drogi Gościu, w liście składników podane są dokładne ilości każdego produktu :)
2445 dni temu
Jak długo taki syrop może stać?
odpowiedz
2443 dni temu
W lodówce około 2-3 tygodni.
2757 dni temu
jak długo można to przechowywać?
odpowiedz
2757 dni temu
Gościu, w lodówce syrop wytrzyma nawet kilka tygodni :)
2936 dni temu
Zrobiłam dokąłdnie wg przepisu, u mnie z brązowym cukrem Muscovado...wyszło obłędne...mniam : ) Polecam!
odpowiedz
3322 dni temu
Pyszny i dziecinnie prosty. Z tym, że ilość cukru jest zabójcza, nawet na to, że to syrop. Chyba, że mi jakoś wyjątkowo dużo tego płynu odparowało (po pierwszej fazie gotowania zostało mi ok 250-300ml). Dałam cukier biały (60g) + porządną łyżkę miodu gryczanego, bo miałam do wykończenia. Następnym razem rozważyłabym nawet mniej cukru, ale rzecz gustu. Ogólnie fajna sprawa, do kawy, herbaty, gofrów czy nalesników. Jeszcze będę robić ;)
odpowiedz
3351 dni temu
tak, cynamon podczas gotowania zmienia się w galaretkę, co strasznie utrudnia odcedzenie wody od reszty składników
odpowiedz
3383 dni temu
Czy to normalne, że podczas gotowania utworzył się korzuch? I cynamon zebrał się na górze, a w płynie utworzyły się "ciągnące gluty"?
odpowiedz
3395 dni temu
Naprawdę świetny i bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam!
odpowiedz
3409 dni temu
Polu imbir dodajemy suszony, taki z torebki.
odpowiedz
3409 dni temu
A imbir ma być świeży czy taki z torebki.
odpowiedz
3410 dni temu
Syrop jest pyszny,ja dodałam cukier waniliowy zamiast laski wanilii i wyszedł świetny,naleśniki nim polane smakowały wszystkim.
odpowiedz
3410 dni temu
Marik, syrop przechowujemy w lodówce, w szczelnej butelce. Można go przechowywać dość długo, nawet parę tygodni.
odpowiedz
3410 dni temu
Proszę napisać gdzie i jak długo możemy taki syrop przechowywać.
odpowiedz
zobacz wszystkie