
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cynamon, imbir i goździki. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską wanilii dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy wanilię i przecedzamy płyn przez filtr do kawy lub gazę. Płyn wlewamy ponownie do rondelka, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby redukujemy płyn aż do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji. Syrop przelewamy do czystej butelki.
Jak podawać
Podajemy go jako dodatek do kawy, herbaty, gorącej czekolady lub deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Gruszki w syropie
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Mrożone truskawki w syropie waniliowym
Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Komentarze (19)
436 dni temu
Ile ml syropu wyjdzie z tego przepisu?
odpowiedz
435 dni temu
Po odparowaniu uzyskamy połowę płynu, czyli w tym przypadku ok. 250 ml syropu.
1112 dni temu
Czy można go zawekować i używać po kilku miesiącach?
odpowiedz
1447 dni temu
jak ilosc cukru i gozdzikow w sypkim stanie?
odpowiedz
1446 dni temu
Drogi Gościu, w liście składników podane są dokładne ilości każdego produktu :)
1644 dni temu
Jak długo taki syrop może stać?
odpowiedz
1642 dni temu
W lodówce około 2-3 tygodni.
1956 dni temu
jak długo można to przechowywać?
odpowiedz
1956 dni temu
Gościu, w lodówce syrop wytrzyma nawet kilka tygodni :)
2135 dni temu
Zrobiłam dokąłdnie wg przepisu, u mnie z brązowym cukrem Muscovado...wyszło obłędne...mniam : ) Polecam!
odpowiedz
2522 dni temu
Pyszny i dziecinnie prosty. Z tym, że ilość cukru jest zabójcza, nawet na to, że to syrop. Chyba, że mi jakoś wyjątkowo dużo tego płynu odparowało (po pierwszej fazie gotowania zostało mi ok 250-300ml). Dałam cukier biały (60g) + porządną łyżkę miodu gryczanego, bo miałam do wykończenia. Następnym razem rozważyłabym nawet mniej cukru, ale rzecz gustu. Ogólnie fajna sprawa, do kawy, herbaty, gofrów czy nalesników. Jeszcze będę robić ;)
odpowiedz
2550 dni temu
tak, cynamon podczas gotowania zmienia się w galaretkę, co strasznie utrudnia odcedzenie wody od reszty składników
odpowiedz
2583 dni temu
Czy to normalne, że podczas gotowania utworzył się korzuch? I cynamon zebrał się na górze, a w płynie utworzyły się "ciągnące gluty"?
odpowiedz
2594 dni temu
Naprawdę świetny i bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam!
odpowiedz
2608 dni temu
Polu imbir dodajemy suszony, taki z torebki.
odpowiedz
2609 dni temu
A imbir ma być świeży czy taki z torebki.
odpowiedz
2609 dni temu
Syrop jest pyszny,ja dodałam cukier waniliowy zamiast laski wanilii i wyszedł świetny,naleśniki nim polane smakowały wszystkim.
odpowiedz
2609 dni temu
Marik, syrop przechowujemy w lodówce, w szczelnej butelce. Można go przechowywać dość długo, nawet parę tygodni.
odpowiedz
2610 dni temu
Proszę napisać gdzie i jak długo możemy taki syrop przechowywać.
odpowiedz
zobacz wszystkie