
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremkę silikonową w kształcie serduszek
- foremkę do wykrawania w kształcie serca
- worek cukierniczy
- blender
- sito
KROK 1: Przygotowujemy spód
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy do masy pokruszone wafelki. Całość mieszamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru. Rozwałkowujemy na placek o grubości 4-5 mm. Wstawiamy do lodówki.
KROK 2: Miksujemy owoce
Owoce liczi obieramy ze skórki. Przecinamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ liczi miksujemy, a następnie przecieramy przez sito do czystej miseczki. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito do czystej miseczki.
KROK 3: Przygotowujemy mus owocowy
200 g przetartych malin i 300 g przetartego liczi łączymy w dużej misce. Dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z limonki. Mieszamy. Żelatynę namaczamy w 50 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami musu owocowego. Mieszamy i wlewamy do przetartych owoców. Dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Łączymy z owocami. Mus przekładamy do worka cukierniczego.
KROK 4: Składamy deserki
Do form szprycujemy mus. Do musu możemy włożyć kilka malin. Ze schłodzonego spodu wycinamy serduszka i układamy je na wierzchu każdej formy wypełnionej musem. Jeśli spód się kruszy, dociskamy go do musu, wówczas zestalą się razem. Deserki wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.
KROK 5: Przygotowujemy polewę
Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi. Zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Przecedzamy polewę przez sito. Studzimy do ok. 30°C.
KROK 6: Dekorujemy deserki
Zamrożone deserki wyciągamy z formy. Oblewamy polewą i pozostawiamy do rozmrożenia. Najlepiej pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Puszyste pianki w czekoladzie
Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1095 dni temu
Czy można użyć mrożonych malin?
odpowiedz
1094 dni temu
Tak, pamiętaj jednak, by bardzo dobrze je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, która mogłaby mieć wpływ na konsystencję musu i polewy.
938 dni temu
nie
1438 dni temu
Faktycznie. Nie doczytałam wcześniej ;-)
odpowiedz
1438 dni temu
Zdarza się, zawsze chętnie pomożemy i doprecyzujemy niejasne kwestie :) Powodzenia w przygotowywaniu deseru!
1439 dni temu
Witam Mam pytanie odnośnie polewy. W przepisie jest "...gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi" Tylko nie doszukałam się niestety nigdzie informacji - ta reszta to ile dokładnie?
odpowiedz
1438 dni temu
Matyldo, tak jak piszemy w 3 kroku sposobu przygotowania: 200 g przetartych malin wykorzystujemy do musu, zatem do przygotowania polewy potrzebujemy reszty-300 g przetartych malin.