zobacz film Serduszka z musem z liczi i malin

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • foremkę silikonową w kształcie serduszek
  • foremkę do wykrawania w kształcie serca
  • worek cukierniczy
  • blender
  • sito

KROK 1: Przygotowujemy spód

Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy do masy pokruszone wafelki. Całość mieszamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru. Rozwałkowujemy na placek o grubości 4-5 mm. Wstawiamy do lodówki.

KROK 2: Miksujemy owoce

Owoce liczi obieramy ze skórki. Przecinamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ liczi miksujemy, a następnie przecieramy przez sito do czystej miseczki. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito do czystej miseczki.

KROK 3: Przygotowujemy mus owocowy

200 g przetartych malin i 300 g przetartego liczi łączymy w dużej misce. Dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z limonki. Mieszamy. Żelatynę namaczamy w 50 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami musu owocowego. Mieszamy i wlewamy do przetartych owoców. Dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Łączymy z owocami. Mus przekładamy do worka cukierniczego.

KROK 4: Składamy deserki

Do form szprycujemy mus. Do musu możemy włożyć kilka malin. Ze schłodzonego spodu wycinamy serduszka i układamy je na wierzchu każdej formy wypełnionej musem. Jeśli spód się kruszy,  dociskamy go do musu, wówczas zestalą się razem. Deserki wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.

KROK 5: Przygotowujemy polewę

Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi. Zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Przecedzamy polewę przez sito. Studzimy do ok. 30°C.

KROK 6: Dekorujemy deserki

Zamrożone deserki wyciągamy z formy. Oblewamy polewą i pozostawiamy do rozmrożenia. Najlepiej pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    981 dni temu
    Czy można użyć mrożonych malin?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    980 dni temu
    Tak, pamiętaj jednak, by bardzo dobrze je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, która mogłaby mieć wpływ na konsystencję musu i polewy.
  • Gość Gość
    824 dni temu
    nie
  • Matylda Matylda
    1324 dni temu
    Faktycznie. Nie doczytałam wcześniej ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1324 dni temu
    Zdarza się, zawsze chętnie pomożemy i doprecyzujemy niejasne kwestie :) Powodzenia w przygotowywaniu deseru!
  • Matylda Matylda
    1325 dni temu
    Witam Mam pytanie odnośnie polewy. W przepisie jest "...gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi" Tylko nie doszukałam się niestety nigdzie informacji - ta reszta to ile dokładnie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1324 dni temu
    Matyldo, tak jak piszemy w 3 kroku sposobu przygotowania: 200 g przetartych malin wykorzystujemy do musu, zatem do przygotowania polewy potrzebujemy reszty-300 g przetartych malin.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!