Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremkę silikonową w kształcie serduszek
- foremkę do wykrawania w kształcie serca
- worek cukierniczy
- blender
- sito
KROK 1: Przygotowujemy spód
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy do masy pokruszone wafelki. Całość mieszamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru. Rozwałkowujemy na placek o grubości 4-5 mm. Wstawiamy do lodówki.
KROK 2: Miksujemy owoce
Owoce liczi obieramy ze skórki. Przecinamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ liczi miksujemy, a następnie przecieramy przez sito do czystej miseczki. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito do czystej miseczki.
KROK 3: Przygotowujemy mus owocowy
200 g przetartych malin i 300 g przetartego liczi łączymy w dużej misce. Dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z limonki. Mieszamy. Żelatynę namaczamy w 50 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami musu owocowego. Mieszamy i wlewamy do przetartych owoców. Dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Łączymy z owocami. Mus przekładamy do worka cukierniczego.
KROK 4: Składamy deserki
Do form szprycujemy mus. Do musu możemy włożyć kilka malin. Ze schłodzonego spodu wycinamy serduszka i układamy je na wierzchu każdej formy wypełnionej musem. Jeśli spód się kruszy, dociskamy go do musu, wówczas zestalą się razem. Deserki wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.
KROK 5: Przygotowujemy polewę
Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi. Zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Przecedzamy polewę przez sito. Studzimy do ok. 30°C.
KROK 6: Dekorujemy deserki
Zamrożone deserki wyciągamy z formy. Oblewamy polewą i pozostawiamy do rozmrożenia. Najlepiej pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.
Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!
Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!
Puszyste pianki w czekoladzie
Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Walentynkowe serduszka
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Jajko zapiekane w bagietce
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Kruche makowe ciasteczka
- Placuszki jaglane z jabłkami
- Daktylowe praliny
- Lizaki w kształcie reniferków
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Czekoladowe fondue
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
958 dni temu
Czy można użyć mrożonych malin?
odpowiedz
957 dni temu
Tak, pamiętaj jednak, by bardzo dobrze je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, która mogłaby mieć wpływ na konsystencję musu i polewy.
801 dni temu
nie
1301 dni temu
Faktycznie. Nie doczytałam wcześniej ;-)
odpowiedz
1301 dni temu
Zdarza się, zawsze chętnie pomożemy i doprecyzujemy niejasne kwestie :) Powodzenia w przygotowywaniu deseru!
1302 dni temu
Witam Mam pytanie odnośnie polewy. W przepisie jest "...gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi" Tylko nie doszukałam się niestety nigdzie informacji - ta reszta to ile dokładnie?
odpowiedz
1302 dni temu
Matyldo, tak jak piszemy w 3 kroku sposobu przygotowania: 200 g przetartych malin wykorzystujemy do musu, zatem do przygotowania polewy potrzebujemy reszty-300 g przetartych malin.