Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę prostokątną o wymiarach 24 x 15 cm
- folię
- mikser
Krok 1: Przygotowujemy masę kawową
Żelatynę namaczamy w wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii. Białka podbijamy. Cały czas ubijając białka, dolewamy do nich stopniowo gorący syrop cukrowy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z espresso. Gdy białka będą już ubite na sztywno, dodajemy do nich żelatynę połączoną z espresso i jeszcze chwilę ubijamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
Krok 2: Zanurzamy puszyste pianki w czekoladzie
Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy (zobacz trik). Czekoladę rozsmarowujemy na folii i układamy na wierzchu pianek, tak samo postępujemy z drugą stroną. Nóż rozgrzewamy nad ogniem i kroimy pianki w dowolne kształty. Każdy kawałek zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Z papieru do pieczenia formujemy rożek i wlewamy do niego czekoladę. Odcinamy końcówkę i dekorujemy pianki. Ponownie umieszczamy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.
Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1391 dni temu
Witam A jakaś inna wersja przepisu niż kawowa i naturalna waniliowa? Czym jeszcze można takie pianki urozmaicić? Dziękuję
odpowiedz
1391 dni temu
Matyldo, pianki mogą mieć również owocowy smak! By je przygotować, dodaj do masy słodki syrop lub sok odciśnięty z owoców (np. truskawek, malin, pomarańczy, cytryn) zamiast espresso, w takiej samej ilości. Jeśli zależy Ci na cytrusowym smaku pianek, poza sokiem możesz dodać również odrobinę skórki startej z tych owoców (bez białej części, by uniknąć goryczy). Można przygotować także pianki z mleczka kokosowego o kokosowym smaku, wtedy do podgrzanego mleczka dodajemy rozpuszczoną żelatynę i białka jajek nie powinny być w takim wypadku konieczne. Zachęcamy do eksperymentowania! :)
721 dni temu
Ja robię cytrynowe lub limonkowe, ale myślę, że można też użyć galaretki i nadać dowolny, owocowy smak
2089 dni temu
Dziekuje za przepis! Wyprobowany i na stale zagosci w naszym domu! A czy bylaby przygotowania domowej czekolady z masla kakaowego i proszku kakaowego?
odpowiedz
2088 dni temu
Zobaczmy, co da się zrobić! :)
2270 dni temu
Gdy mam formę ale o innych wymiarach (większą) powinnam zwiększyć proporcje? Czy nie zaburzy to konsystencji, smaku i całego wykonania??
odpowiedz
2269 dni temu
Wszystko zależy od tego, jak duża jest forma. Jeśli dwa razy większa - najlepiej podwoić składniki. Jeśli jest tylko trochę większa - smak pozostanie taki sam, jedynie pianki mogą być nieco niższe :)
2700 dni temu
Ile dni może stać w domu takie ptasie mleczko
odpowiedz
2700 dni temu
Oskarek - 3-4 dni, koniecznie w lodówce :)
2708 dni temu
Czy w Lidlu jest dostępna czekolada do tego przepisu, ale bez glutenu?
odpowiedz