zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę prostokątną o wymiarach 24 x 15 cm
  • folię
  • mikser

Krok 1: Przygotowujemy masę kawową

Żelatynę namaczamy w wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii. Białka podbijamy. Cały czas ubijając białka, dolewamy do nich stopniowo gorący syrop cukrowy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z espresso. Gdy białka będą już ubite na sztywno, dodajemy do nich żelatynę połączoną z espresso i jeszcze chwilę ubijamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.

Krok 2: Zanurzamy puszyste pianki w czekoladzie

Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy (zobacz trik). Czekoladę rozsmarowujemy na folii i układamy na wierzchu pianek, tak samo postępujemy z drugą stroną. Nóż rozgrzewamy nad ogniem i kroimy pianki w dowolne kształty. Każdy kawałek zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Z papieru do pieczenia formujemy rożek i wlewamy do niego czekoladę. Odcinamy końcówkę i dekorujemy pianki. Ponownie umieszczamy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Oskarek Oskarek
    329 dni temu
    Ile dni może stać w domu takie ptasie mleczko

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    329 dni temu
    Oskarek - 3-4 dni, koniecznie w lodówce :)
  • Gość Gość
    337 dni temu
    Czy w Lidlu jest dostępna czekolada do tego przepisu, ale bez glutenu?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram