
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o objętości 1 l
Przygotuj wcześniej:
Słoiki wyparz. Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. 4-5 godzin, aby były chrupkie i jędrne.
UWAGA! Najlepiej sprawdzą się mniejsze ogórki gruntowe. Jeśli dostępne są tylko duże, najlepiej będzie pozbawić je gniazd nasiennych.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę. Następnie dodajemy do niej cukier, sól, ocet i musztardę. Całość podgrzewamy, aż się zagotuje.
KROK 2: UKŁADAMY OGÓRKI I PRZYPRAWY W SŁOIKACH
Marchew kroimy w dość grube plastry. Do słoików dodajemy po połowie: ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku. Na koniec dodajemy marchew i ciasno układamy ogórki jasną stroną do góry.
KROK 3: ZALEWAMY OGÓRKI ZALEWĄ
Ogórki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż przestygną. Następnie stawiamy je ponownie w normalnej pozycji. Tak przygotowane ogórki marynujemy przez ok. 1 tydzień.
WSKAZÓWKA! Aby ogórki były dłużej zdatne do spożycia, można je pasteryzować. Wystarczy zagotować słoiki przez ok. 10-15 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Sernik pistacjowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
791 dni temu
OGÓRKI W STYLU KOZACKIM to moje ulubione. Dziś zrobiłem według przepisu. ..aż nie mogę się doczekać..:} Gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam serdeznie
Odpowiedz