Ser do naleśników na 4 sposoby

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miskę
  • mikser
  • tarkę
  • miseczkę
  • sitko

PRZYGOTOWANIE:

Wariant podstawowy:

Krok 1: przygotowujemy żółtka

Jajka dokładnie myjemy i polewając wrzątkiem, wyparzamy je. Rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka zachowujemy do innego dania.

Krok 2: mieszamy składniki

Przekładamy twaróg do miski. Dodajemy żółtka, cukier, cukier wanilinowy i 3 łyżki śmietany. Mieszamy dokładnie mikserem i jeśli masa okaże się za gęsta, dodajemy jeszcze jedną łyżkę śmietany. Ser jest gotowy, by smarować nim naleśniki.

Wariant pomarańczowy:

Pomarańczę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Osuszamy i ścieramy jej skórkę na tarce o małych oczkach. Pomarańczę przekrawamy i wyciskamy sok z jednej połowy. Do sera przygotowanego według powyższej instrukcji dodajemy skórkę pomarańczową i 1-2 łyżki soku. Ilość użytego soku zależy od gęstości twarogu. Jeśli wyjściowo był on dość rzadki, dodajemy 1 łyżkę, jeśli był gęsty - 2.

Wariant bananowy:

Ser przygotowujemy zgodnie z podstawowym przepisem, dodając o jedną łyżkę cukru mniej. Zamiast tego dodajemy miód. W osobnej miseczce rozgniatamy widelcem banana. Dodajemy go do sera i wszystko mieszamy. Tak przygotowany twaróg ma nieco bardziej płynną konsystencję.

Wariant z rodzynkami:

Ser przygotowujemy dokładnie tak, jak w podstawowym przepisie. W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku. Wrzątkiem przelewamy rodzynki na sitku. Zostawiamy na chwilę do ostudzenia. Twaróg doprawiamy cynamonem, dodajemy rodzynki i całość mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Naleśniki każdy lubi i większość z nas - prędzej czy później, z mniejszymi lub większymi sukcesami - podejmuje się nauki ich smażenia. A co z nadzieniem? Można oczywiście naleśniki smarować dżemem, ale najlepsze wspomnienia z dzieciństwa uruchamiają naleśniki z serem. Chcesz wiedzieć, jak robi się ser do naleśników? To świetnie, bo mamy przepis aż na cztery smaczne warianty. Wypróbuj i przekonaj się, który przepis na ser do naleśników będzie Twoim ulubionym!

Ser do naleśników - tradycyjne nadzienie na polskich stołach

Twaróg do naleśników ma w Polsce długą tradycję. Już nasze babcie wiedziały, że dobry serek do naleśników to podstawa udanego niedzielnego śniadania. W każdym regionie naszego kraju znajdziemy nieco inne podejście do przygotowania masy serowej do naleśników - gdzieś dodaje się więcej cukru, gdzie indziej króluje wanilia, a czasem pojawia się też skórka z cytryny.

Tradycyjnie ser biały do naleśników przygotowywano z domowego twarogu, który był znacznie bardziej ziarnisty niż dzisiejsze produkty sklepowe. Nasze prababcie doskonale wiedziały, jak zrobić ser do naleśników, aby był jednocześnie kremowy i nie za słodki. Często masa twarogowa do naleśników wzbogacana była o sezonowe dodatki - latem świeże owoce, zimą rodzynki namoczone w rumie, suszone śliwki czy morele.

Przepis na ser do naleśników - jak zrobić idealną masę twarogową?

Podstawą dobrego sera do naleśników jest właściwy wybór twarogu. Najlepiej sprawdzi się twaróg do naleśników drobno zmielony - taki, który ma gładką, jednorodną konsystencję. Jeśli masz tylko ziarnisty, nie martw się! Wystarczy, że utrzesz go choćby zwykłą drewnianą pałką w misce. Możesz go oczywiście także zmielić w maszynce albo rozdrobnić w blenderze. Najprościej jednak będzie się wybrać do Lidla po twaróg mielony w wiaderku!

Jak przygotować ser do naleśników, żeby był naprawdę pyszny? Sekret tkwi w proporcjach. Przepisy dają pewne wytyczne w tym zakresie, ale ostatecznie każdy powinien dobierać ilości poszczególnych składników zgodnie ze swoim smakiem.

 Najpierw mieszamy twaróg z żółtkami - to one nadają serowi twarogu do naleśników kremową konsystencję i piękny, żółtawy kolor. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, który nada delikatnego aromatu. Ważnym elementem jest śmietana, która sprawia, że puszysty ser do naleśników staje się bardziej smarowny. Jeśli masa wydaje Ci się za gęsta, spokojnie dodaj jeszcze łyżkę (a nawet więcej) śmietany. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić - farsz twarogowy do naleśników nie może być za rzadki, bo będzie wypływał z naleśników podczas smażenia, a także podczas krojenia naleśników już na talerzu.

Ważną czynnością przy przygotowywaniu sera do naleśników jest wyparzanie jajek wrzątkiem. Ten zabieg eliminuje bakterie i sprawia, że ser do naleśników z żółtkiem jest bezpieczniejszy, zwłaszcza, jeśli posmarowanych takim serem naleśników nie poddajemy już dalszej obróbce cieplnej. A czy można zrobić ser do naleśników bez żółtka? Jak najbardziej - takim nadzieniem smarujemy naleśniki, zwijamy i podajemy! Bez podsmażania.

Jak przygotować ser do naleśników na różne sposoby?

Mając opanowaną podstawę, możemy eksperymentować! Serek waniliowy do naleśników w wersji pomarańczowej to prawdziwa uczta dla zmysłów. Świeża skórka pomarańczowa dodaje niesamowitego aromatu, a kilka kropel soku z tego owocu dodaje świeżości całej masie. To doskonały pomysł na ser do naleśników na słodko z wyjątkowym charakterem.

Wariant bananowy to z kolei sposób na naturalnie słodki ser do naleśników. Aby nie przesadzić ze słodyczą, można najpierw dodać do sera banana, następnie np. ⅓ porcji cukru i spróbować. Jeśli smak jest satysfakcjonujący, nie musimy dodawać reszty! Jeśli jednak twaróg powinien być słodszy, zawsze można dodać kolejną łyżkę cukru lub dwie.

Jak zrobić twaróg do naleśników jeszcze bardziej interesujący? Wystarczy dodać miód zamiast części cukru - twaróg i miód to zawsze udane połączenie smakowe.

Farsz z twarogu do naleśników z rodzynkami i cynamonem to prawdziwy hit jesienno-zimowy. Rodzynki przed dodaniem należy sparzyć wrzątkiem - staną się miękkie i soczyste. Cynamon doskonale komponuje się z twarogiem na słodko do naleśników, dodając ciepłej nuty. Taki twaróg świetnie komponuje się z prażonymi jabłkami, gruszkami czy śliwkami.

Jak podawać naleśniki z serem i inne przydatne wskazówki

Gotowy ser do naleśników najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowany, ale można go przechowywać w lodówce do dwóch dni. Przed użyciem warto go delikatnie wymieszać, bo może się nieco rozwarstwiać.

Naleśniki z serem z wiaderka do naleśników można składać na różne sposoby. Tradycyjnie nakłada się nadzienie na jedną połowę naleśnika i składa się dwa razy, by otrzymać kształt trójkąta, ale równie dobrze można zwinąć je w ruloniki. Ważne, żeby masa serowa miała odpowiednią temperaturę - wyjęta prosto z lodówki będzie się gorzej rozprowadzać.

Czy twaróg jest wystarczającym dodatkiem do naleśników? Jak najbardziej, ale jeśli masz ochotę, możesz łączyć go z innymi składnikami! Spróbuj posypać naleśniki cukrem pudrem, polać owocowym sosem lub podać z świeżymi owocami. Latem doskonale sprawdzą się truskawki, a zimą np. mrożone maliny.

Jeśli zostanie Ci ser biały do naleśników, nie marnuj go! Możesz wykorzystać go do przygotowania mini serniczków czy jako dodatek do kanapek. Twaróg do naleśników to naprawdę uniwersalny składnik.

Jeśli pokochałeś naleśniki z serem, koniecznie sprawdź inne przepisy na naszej stronie! Tort naleśnikowy XXL autorstwa Pawła Małeckiego to imponujący sposób na wykorzystanie naleśników w wersji deserowej.

Dla miłośników czekolady polecamy czekoladowe naleśniki z bananami, to również przepis Pawła Małeckiego. Jesienią warto sięgnąć po cynamonowe naleśniki ze śliwkami - przepis typowo jesienno-zimowy.

Prawdziwą perełką są francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami Pawła Małeckiego - elegancka wersja naleśników na szczególne okazje. Każdy z tych przepisów to gwarancja kulinarnego sukcesu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl