Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobota MC Smart
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZTAPIAMY MASŁO
Masło przekładamy do pojemnika miksującego i roztapiamy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 2 minuty / prędkość: 1.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Masło roztapiamy. Odmierzamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz tahini w misie termorobota MC Smart. Następnie obieramy banany, 4 z nich wrzucamy do misy i wbijamy jajka.
WSKAZÓWKA! Warto wybrać jak najdojrzalsze banany.
KROK 3: MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Łączymy wszystkie składniki, używając programu „miksowanie na piure” / czas: 40 sekund / prędkość: 5. Masa powinna być nie do końca gładka. Na koniec do ciasta dodajemy posiekaną na większe kawałki gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Keksówkę wewnątrz dokładnie smarujemy masłem i wypełniamy przygotowanym ciastem. Ostatniego banana przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na wierzchu jako dekorację, ciasto delikatnie ozdabiamy też tahini.
KROK 5: PIECZEMY CHLEBEK
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)