Kopiec kreta

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 170°C
  • mikrofalę
  • folię spożywczą

Przygotuj wcześniej:

Czekoladę deserową przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy ją, używając programu „własne ustawienia” / czas: 6 sekund / obroty: 5. Tak przygotowaną czekoladę przekładamy do innego naczynia. Nie myjemy pojemnika miksującego.

Śmietanki przechowujemy w lodówce, aby w momencie użycia były mocno schłodzone.

Sposób przygotowania:

CIASTO KAKAOWE

KROK 1: UBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylka), wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Składniki miksujemy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 1 minuta 30 sekund / obroty: 5.

KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Wyjmujemy nasadkę mieszającą. Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 4. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 3: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 170°C. Gotowe ciasto studzimy.

KREM ŚMIETANKOWY

KROK 1: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniała. Do umytego pojemnika miksującego wkładamy nasadkę mieszającą, wlewamy 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% i 115 ml mocno schłodzonej śmietanki 36% oraz 30 g cukru pudru. Śmietankę ubijamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 2-4 minuty / obroty: 3, i przekładamy do większej miski. Pozostałą śmietankę i cukier ubijamy, używając tych samych ustawień, i również przekładamy do miski.

WSKAZÓWKA! Ubijanie śmietanki potrwa od 2 do 4 minut. Najlepiej zacząć od 2 minut i obserwować, co się dzieje, gdyż czas ubijania może się różnić w zależności od temperatury i zawartości tłuszczu.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy przez kilka sekund w mikrofali (lub kąpieli wodnej) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietanki, ponownie mieszamy, dodajemy drugą łyżkę ubitej śmietanki i kolejny raz mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę mieszamy z pozostałą bitą śmietanką za pomocą rózgi. Do gotowego kremu śmietankowego dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę, całość ponownie mieszamy. Miskę z kremem przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 10-15 minut, aż zacznie się ścinać.

PODANIE

KROK 1: KRUSZYMY CIASTO KAKAOWE

Z wystudzonego ciasta ścinamy górę, aby je wyrównać. Następnie, za pomocą łyżki, w cieście robimy zagłębienie. Całe ścięte i wybrane ze środka ciasto przekładamy do miski i kruszymy.

KROK 2: FORMUJEMY CIASTO

Do wyciętego spodu z ciasta kakaowego przekładamy 2-3 łyżki kremu i dokładnie smarujemy nim dno oraz boki. Banany kroimy w plastry i układamy na kremie. Następnie z pozostałego kremu formujemy kopułę (nasz kopiec). Całość oprószamy okruchami z ciasta kakaowego i wstawiamy ciasto do lodówki na 1-1,5 godziny.

WSKAZÓWKA! Ciasto możemy udekorować figurką kreta z lukru plastycznego lub masy cukrowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!