Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- formę do pieczenia o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem
- papier do pieczenia
- silikonową szpatułkę
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DAKTYLE I FORMĘ DO PIECZENIA
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez minimum 30 minut. Spód formy z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy.
KROK 2: MIKSUJEMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW
Wiórki kokosowe i orzeszki ziemne przekładamy do pojemnika miksującego termorobota MC Smart i miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 7.
Następnie dodajemy masło orzechowe i miód i ponownie miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 4.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY
Uzyskaną masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i rozprowadzamy ją na spodzie i bokach na wysokość 4-5 cm. Po tym wstawiamy formę do lodówki.
WSKAZÓWKA! Najlepiej podzielić masę na pół, jedną część wykorzystać na spód, a drugą na boki.
KROK 4: DODAJEMY DAKTYLE I MASŁO ORZECHOWE
Dodajemy namoczone wcześniej i odcedzone daktyle, dolewamy 100 ml wody, która pozostała po ich namaczaniu, oraz dodajemy masło orzechowe. Wszystko miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 6. Silikonową szpatułką zgarniamy masę ze ścianek naczynia.
KROK 5: DODAJEMY ODŻYWKĘ BIAŁKOWĄ I ŻELATYNĘ
Do misy termorobota MC Smart dodajemy odżywkę białkową i rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Zanim dodamy żelatynę – lekko ją przestudzamy. Miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 5.
KROK 6: DODAJEMY ORZECHY ZIEMNE
Dodajemy orzechy ziemne i wszystko mieszamy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.
KROK 7: WYLEWAMY MASĘ NA SPÓD
Następnie masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Misę urządzenia dokładnie myjemy.
KROK 8: DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE I CZEKOLADĘ
Do misy termorobota dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 90°C / obroty: 2. Po tym dokładamy drobno pokrojoną gorzką czekoladę i również wszystko mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 40°C / obroty: 1.
KROK 9: WYLEWAMY POLEWĘ NA TARTĘ
Wylewamy polewę na wierzch tarty i rozprowadzamy na jej powierzchni. Rant ciasta możemy posypać orzechami ziemnymi. Tartę wstawiamy na 15 minut do lodówki, po czym wyjmujemy ją z formy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta kokosowa
Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!
Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.
Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!
Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)