Fittarta karmelowo-orzechowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • formę do pieczenia o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem
  • papier do pieczenia
  • silikonową szpatułkę

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DAKTYLE I FORMĘ DO PIECZENIA

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez minimum 30 minut. Spód formy z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy.

KROK 2: MIKSUJEMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW

Wiórki kokosowe i orzeszki ziemne przekładamy do pojemnika miksującego termorobota MC Smart i miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 7.

Następnie dodajemy masło orzechowe i miód i ponownie miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 4.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY

Uzyskaną masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i rozprowadzamy ją na spodzie i bokach na wysokość 4-5 cm. Po tym wstawiamy formę do lodówki.

WSKAZÓWKA! Najlepiej podzielić masę na pół, jedną część wykorzystać na spód, a drugą na boki.

KROK 4: DODAJEMY DAKTYLE I MASŁO ORZECHOWE

Dodajemy namoczone wcześniej i odcedzone daktyle, dolewamy 100 ml wody, która pozostała po ich namaczaniu, oraz dodajemy masło orzechowe. Wszystko miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 6. Silikonową szpatułką zgarniamy masę ze ścianek naczynia.

KROK 5: DODAJEMY ODŻYWKĘ BIAŁKOWĄ I ŻELATYNĘ

Do misy termorobota MC Smart dodajemy odżywkę białkową i rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Zanim dodamy żelatynę – lekko ją przestudzamy. Miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 5.

KROK 6: DODAJEMY ORZECHY ZIEMNE

Dodajemy orzechy ziemne i wszystko mieszamy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.

KROK 7: WYLEWAMY MASĘ NA SPÓD

Następnie masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Misę urządzenia dokładnie myjemy.

KROK 8: DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE I CZEKOLADĘ

Do misy termorobota dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 90°C / obroty: 2. Po tym dokładamy drobno pokrojoną gorzką czekoladę i również wszystko mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 40°C / obroty: 1.

KROK 9: WYLEWAMY POLEWĘ NA TARTĘ

Wylewamy polewę na wierzch tarty i rozprowadzamy na jej powierzchni. Rant ciasta możemy posypać orzechami ziemnymi. Tartę wstawiamy na 15 minut do lodówki, po czym wyjmujemy ją z formy i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!