
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- tortownicę o średnicy ok. 16 cm
- papier do pieczenia
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY BUDYŃ
Połowę mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Pozostałe 300 ml mleka dokładnie mieszamy z budyniem i przelewamy do gorącego mleka. Całość gotujemy, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Gotowy budyń studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY
Do wystudzonego budyniu dodajemy niewielkie kawałki masła i miksujemy, aż powstanie jednolity krem. Następnie dodajemy krem pistacjowy i ponownie krótko miksujemy.
KREM 3: UKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go niewielką ilością kremu budyniowego. Na tak przygotowany spód wysypujemy połowę groszku ptysiowego i lekko go dociskamy, aby przykleił się do kremu. Następnie do tortownicy przekładamy resztę kremu i całość posypujemy pozostałym groszkiem ptysiowym.
KROK 4: CHŁODZIMY I PODAJEMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny. Bezpośrednio przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Przekąski sylwestrowe
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Makówki śląskie
- Sernik pistacjowy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)