![Ciasto kogel-mogel Ciasto kogel-mogel](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2bdc1ac6d38b-f8077282b68e-kw38-pawel-malecki-ciasto-kogel-mogel-_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- formę o średnicy 24-26 cm
- kornet z papieru do pieczenia
- kuchenkę mikrofalową
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową
- obieraczkę do warzyw
- paterę
Przygotuj wcześniej:
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na sztywną, perłową pianę. W trakcie ubijania zalewamy je gorącym syropem cukrowym.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ KAKAOWĄ (CIEMNĄ)
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
Rozpuszczone masło łączymy w miseczce z kakao i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy namoczoną, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ponownie mieszamy.
Do kakaowej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej piany z białek i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą pianą z białek i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą kakaową masę pozbawioną grudek.
Dno formy wykładamy herbatnikami. Na warstwę herbatników wylewamy kakaową masę i wyrównujemy ją z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Formę wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by warstwa kakaowa się zestaliła.
Krok 3: UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
Żółtka łączymy z jajkami w naczyniu robota. Dodajemy nasionka z laski wanilii i ubijamy całość na puszystą masę. W trakcie ubijania zalewamy jajka gorącym syropem cukrowym.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ WANILIOWĄ (JASNĄ)
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
Rozpuszczone i lekko przestudzone masło łączymy w miseczce z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Do tak przygotowanej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą masą jajeczną i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą waniliową masę.
Masę przelewamy do formy na zestaloną warstwę kakaową i całość ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by się zestaliła.
Krok 5: DEKORUJEMY CIASTO KOGEL-MOGEL
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Z białej czekolady ścinamy wiórki za pomocą obieraczki do warzyw.
Zestalone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy wiórkami z białej czekolady. Czekoladę deserową przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia. Kornet zamykamy od góry, końcówkę odcinamy. Czekoladę szprycujemy na wierzch ciasta, rysując na nim nieregularne wzory.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
![Ciasto kokosowo-ananasowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3e13c2fb9026-bd44967434-Cukiernik_KW_36_ciasto_kokosowo-ananasowe_12976_S122673_RGB.webp)
Kogel-mogel zapiekany z malinami
Smak dzieciństwa w odświeżonej wersji! Przygotuj kogel-mogel z nutą wanilii, zapieczony z dodatkiem świeżych malin!
![Kogel-mogel zapiekany z malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ea577ffb1768-c56cefbc5ea4-KW_22_Pawel_Malecki_Kogel_mogel_zapiekany_z_malinami_48730_RGB_OK_1250x700.webp)
Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!
![Sernikoblondie z owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4a345e0aa531-aecdbe355f30-Pawel-Malecki_sernikoblondie-z-owocami_33033_060420_MS_89728_rgb_ok.webp)
Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Chrupiąca beza, truskawki i śmietana - to połączenie idealne nie tylko na Wielkanoc! Spróbuj i pozwól sobie na chwilę słodkiego zapomnienia
![Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/46309f793f41-bd41c459a010-KW11_Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Granita truskawkowa
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Kogel-mogel zapiekany z malinami
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Kajmakowy deser tiramisu
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Racuszki na kefirze z owocami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Risotto z cukinią
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Agarowe galaretki jagodowe
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Bulion wołowy
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
- Chleb chmurka z TikToka
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Komentarze (0)