
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- formę o średnicy 24-26 cm
- kornet z papieru do pieczenia
- kuchenkę mikrofalową
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową
- obieraczkę do warzyw
- paterę
Przygotuj wcześniej:
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na sztywną, perłową pianę. W trakcie ubijania zalewamy je gorącym syropem cukrowym.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ KAKAOWĄ (CIEMNĄ)
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
Rozpuszczone masło łączymy w miseczce z kakao i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy namoczoną, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ponownie mieszamy.
Do kakaowej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej piany z białek i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą pianą z białek i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą kakaową masę pozbawioną grudek.
Dno formy wykładamy herbatnikami. Na warstwę herbatników wylewamy kakaową masę i wyrównujemy ją z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Formę wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by warstwa kakaowa się zestaliła.
Krok 3: UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
Żółtka łączymy z jajkami w naczyniu robota. Dodajemy nasionka z laski wanilii i ubijamy całość na puszystą masę. W trakcie ubijania zalewamy jajka gorącym syropem cukrowym.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ WANILIOWĄ (JASNĄ)
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
Rozpuszczone i lekko przestudzone masło łączymy w miseczce z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Do tak przygotowanej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą masą jajeczną i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą waniliową masę.
Masę przelewamy do formy na zestaloną warstwę kakaową i całość ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by się zestaliła.
Krok 5: DEKORUJEMY CIASTO KOGEL-MOGEL
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Z białej czekolady ścinamy wiórki za pomocą obieraczki do warzyw.
Zestalone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy wiórkami z białej czekolady. Czekoladę deserową przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia. Kornet zamykamy od góry, końcówkę odcinamy. Czekoladę szprycujemy na wierzch ciasta, rysując na nim nieregularne wzory.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Ryba z piekarnika
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Ramen
- Grochówka wojskowa
- Chlebek bananowy
- Gulasz węgierski
- Francuskie makaroniki
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Tort lodowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)