Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- formę o średnicy 24-26 cm
- kornet z papieru do pieczenia
- kuchenkę mikrofalową
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową
- obieraczkę do warzyw
- paterę
Przygotuj wcześniej:
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na sztywną, perłową pianę. W trakcie ubijania zalewamy je gorącym syropem cukrowym.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ KAKAOWĄ (CIEMNĄ)
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
Rozpuszczone masło łączymy w miseczce z kakao i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy namoczoną, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ponownie mieszamy.
Do kakaowej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej piany z białek i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą pianą z białek i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą kakaową masę pozbawioną grudek.
Dno formy wykładamy herbatnikami. Na warstwę herbatników wylewamy kakaową masę i wyrównujemy ją z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Formę wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by warstwa kakaowa się zestaliła.
Krok 3: UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
Żółtka łączymy z jajkami w naczyniu robota. Dodajemy nasionka z laski wanilii i ubijamy całość na puszystą masę. W trakcie ubijania zalewamy jajka gorącym syropem cukrowym.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ WANILIOWĄ (JASNĄ)
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
Rozpuszczone i lekko przestudzone masło łączymy w miseczce z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Do tak przygotowanej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą masą jajeczną i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą waniliową masę.
Masę przelewamy do formy na zestaloną warstwę kakaową i całość ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by się zestaliła.
Krok 5: DEKORUJEMY CIASTO KOGEL-MOGEL
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Z białej czekolady ścinamy wiórki za pomocą obieraczki do warzyw.
Zestalone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy wiórkami z białej czekolady. Czekoladę deserową przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia. Kornet zamykamy od góry, końcówkę odcinamy. Czekoladę szprycujemy na wierzch ciasta, rysując na nim nieregularne wzory.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
Kogel-mogel zapiekany z malinami
Smak dzieciństwa w odświeżonej wersji! Przygotuj kogel-mogel z nutą wanilii, zapieczony z dodatkiem świeżych malin!
Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!
Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Chrupiąca beza, truskawki i śmietana - to połączenie idealne nie tylko na Wielkanoc! Spróbuj i pozwól sobie na chwilę słodkiego zapomnienia
Zobacz wszystkie
przepisy
- Granita truskawkowa
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Kogel-mogel zapiekany z malinami
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Kajmakowy deser tiramisu
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Racuszki na kefirze z owocami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Risotto z cukinią
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Agarowe galaretki jagodowe
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Bulion wołowy
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
- Chleb chmurka z TikToka
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)