
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- formę o średnicy 24-26 cm
- kornet z papieru do pieczenia
- kuchenkę mikrofalową
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową
- obieraczkę do warzyw
- paterę
Przygotuj wcześniej:
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na sztywną, perłową pianę. W trakcie ubijania zalewamy je gorącym syropem cukrowym.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ KAKAOWĄ (CIEMNĄ)
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
Rozpuszczone masło łączymy w miseczce z kakao i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy namoczoną, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ponownie mieszamy.
Do kakaowej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej piany z białek i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą pianą z białek i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą kakaową masę pozbawioną grudek.
Dno formy wykładamy herbatnikami. Na warstwę herbatników wylewamy kakaową masę i wyrównujemy ją z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Formę wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by warstwa kakaowa się zestaliła.
Krok 3: UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
Żółtka łączymy z jajkami w naczyniu robota. Dodajemy nasionka z laski wanilii i ubijamy całość na puszystą masę. W trakcie ubijania zalewamy jajka gorącym syropem cukrowym.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ WANILIOWĄ (JASNĄ)
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
Rozpuszczone i lekko przestudzone masło łączymy w miseczce z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Do tak przygotowanej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą masą jajeczną i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą waniliową masę.
Masę przelewamy do formy na zestaloną warstwę kakaową i całość ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by się zestaliła.
Krok 5: DEKORUJEMY CIASTO KOGEL-MOGEL
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Z białej czekolady ścinamy wiórki za pomocą obieraczki do warzyw.
Zestalone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy wiórkami z białej czekolady. Czekoladę deserową przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia. Kornet zamykamy od góry, końcówkę odcinamy. Czekoladę szprycujemy na wierzch ciasta, rysując na nim nieregularne wzory.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Kogel-mogel zapiekany z malinami
Smak dzieciństwa w odświeżonej wersji! Przygotuj kogel-mogel z nutą wanilii, zapieczony z dodatkiem świeżych malin!

Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!

Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Chrupiąca beza, truskawki i śmietana - to połączenie idealne nie tylko na Wielkanoc! Spróbuj i pozwól sobie na chwilę słodkiego zapomnienia

Zobacz przepisy
na święta
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)