zobacz film Ciasto kogel-mogel

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny
  • formę o średnicy 24-26 cm
  • kornet z papieru do pieczenia
  • kuchenkę mikrofalową
  • rózgę kuchenną
  • łopatkę silikonową
  • obieraczkę do warzyw
  • paterę

Przygotuj wcześniej:

Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK

Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na sztywną, perłową pianę. W trakcie ubijania zalewamy je gorącym syropem cukrowym.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ KAKAOWĄ (CIEMNĄ)

Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.

Rozpuszczone masło łączymy w miseczce z kakao i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy namoczoną, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ponownie mieszamy.

Do kakaowej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej piany z białek i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą pianą z białek i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą kakaową masę pozbawioną grudek.

Dno formy wykładamy herbatnikami. Na warstwę herbatników wylewamy kakaową masę i wyrównujemy ją z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Formę wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by warstwa kakaowa się zestaliła.

Krok 3: UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ

Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.

Żółtka łączymy z jajkami w naczyniu robota. Dodajemy nasionka z laski wanilii i ubijamy całość na puszystą masę. W trakcie ubijania zalewamy jajka gorącym syropem cukrowym.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ WANILIOWĄ (JASNĄ)

Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.

Rozpuszczone i lekko przestudzone masło łączymy w miseczce z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Do tak przygotowanej bazy przekładamy niewielką porcję ubitej masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia robota z ubitą masą jajeczną i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, by uzyskać jednolitą waniliową masę.

Masę przelewamy do formy na zestaloną warstwę kakaową i całość ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut, by się zestaliła.

Krok 5: DEKORUJEMY CIASTO KOGEL-MOGEL

Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Z białej czekolady ścinamy wiórki za pomocą obieraczki do warzyw.

Zestalone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy wiórkami z białej czekolady. Czekoladę deserową przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia. Kornet zamykamy od góry, końcówkę odcinamy. Czekoladę szprycujemy na wierzch ciasta, rysując na nim nieregularne wzory.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!