
Przygotuj
- naczynia do zapiekania, 4-6 szt., o średnicy 10-12 cm i ściankach około 2 cm
- mikser ręczny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Dodajemy nasiona wanilii do żółtek
Żółtka umieszczamy w misce o wysokich ściankach. Do żółtek dodajemy nasionka lasek wanilii i 3 czubate łyżki cukru pudru. Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą ręcznego miksera.
Krok 2: Ucieramy żółtka
Gdy wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i zaczną napowietrzać, dodajemy pozostałą część cukru i ucieramy, aż masa będzie bardzo puszysta.
Krok 3: Rozkładamy kogel-mogel do naczyń
Gotowy kogel-mogel rozkładamy do naczyń. Na dno wykładamy 2 łyżki masy, na to świeże maliny i ponownie kogel-mogel. Tak przygotowane desery wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 8-10 minut. Dekorujemy listkami mięty lub melisy. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Kolorowe donuty
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!

Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!

Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!

Komentarze (5)
627 dni temu
chyba niekompletny ten przepis:/
odpowiedz
627 dni temu
Już wszystko gra :)
413 dni temu
czemu?
269 dni temu
kogel mogel jest na bazie żółtek i cukru
269 dni temu
Ten również :) Ale Paweł urozmaicił go malinami, laską wanilii :) Zapieczony jest równie smaczny!
zobacz wszystkie