Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynia do zapiekania, 4-6 szt., o średnicy 10-12 cm i ściankach około 2 cm
  • mikser ręczny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Dodajemy nasiona wanilii do żółtek  

Dodajemy nasiona wanilii do żółtek

Żółtka umieszczamy w misce o wysokich ściankach. Do żółtek dodajemy nasionka lasek wanilii i 3 czubate łyżki cukru pudru. Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą ręcznego miksera.

 

 

Krok 2: Ucieramy żółtka

Ucieramy żółtka

Gdy wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i zaczną napowietrzać, dodajemy pozostałą część cukru i ucieramy, aż masa będzie bardzo puszysta.

 

 

 

Krok 3: Rozkładamy kogel-mogel do naczyń

Rozkładamy kogel-mogel do naczyń

Gotowy kogel-mogel rozkładamy do naczyń. Na dno wykładamy 2 łyżki masy, na to świeże maliny i ponownie kogel-mogel. Tak przygotowane desery wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 8-10 minut. Dekorujemy listkami mięty lub melisy. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    448 dni temu
    chyba niekompletny ten przepis:/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    448 dni temu
    Już wszystko gra :)
  • Gość Gość
    234 dni temu
    czemu?
  • Gość Gość
    90 dni temu
    kogel mogel jest na bazie żółtek i cukru
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    90 dni temu
    Ten również :) Ale Paweł urozmaicił go malinami, laską wanilii :) Zapieczony jest równie smaczny!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram