zobacz film Czekoladowy sernik z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 20 cm
  • malakser
  • trzepaczkę
  • mikser

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona. Serki homogenizowane wyjmij z lodówki wcześniej, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KARMELIZOWANE JABŁKA

KROK 1: OBIERAMY I KROIMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie owoce skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

KROK 2: KARMELIZUJEMY JABŁKA

Na patelni podgrzewamy miód. Kiedy na powierzchni miodu zaczną pojawiać się bąbelki, na patelnię wykładamy jabłka. Całość podsmażamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce nabiorą złotobrązowego koloru.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do karmelizujących się jabłek możemy dodać 1-2 łyżki miodu więcej.

KROK 3: DOPRAWIAMY JABŁKA

Do skarmelizowanych jabłek dodajemy masło i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy, aż cynamon zacznie pachnieć. Gotowe jabłka odkładamy do miski, aby wystygły.

SPÓD Z CIASTECZEK

KROK 1: ROZDRABNIAMY I DOPRAWIAMY CIASTECZKA

Ciasteczka migdałowe, w kilku turach, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, aż będą przypominały mokry piasek. Następnie przekładamy je do miski i doprawiamy cynamonem.

KROK 2: ŁĄCZYMY CIASTECZKA Z MASŁEM

Masło roztapiamy i dodajemy do rozdrobnionych ciastek wymieszanych z cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy.

KROK 3: WYKŁADAMY TORTOWNICĘ CIASTECZKAMI

Ciasteczka wymieszane z masłem rozprowadzamy równomiernie po spodzie i brzegach tortownicy. Następnie za pomocą szklanki ugniatamy ciasto na dnie i bokach tortownicy, aby było jak najbardziej równe. Gotowy spód przekładamy do lodówki na 15-20 minut, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

MASA SEROWA

KROK 1: NAMACZAMY I ROZTAPIAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie roztapiamy ją w mikrofali.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Ok. 150 ml śmietanki przelewamy do garnka i zagotowujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do sporej miski i zalewamy gorącą śmietanką. Całość odstawiamy na chwilę, dodajemy nasiona laski wanilii i dokładnie mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY GANASZ Z SERKAMI

Do gotowego ganaszu dodajemy roztopioną żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy czekoladowej dodajemy serki homogenizowane i całość ponownie mieszamy.

KROK 4: ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z BITĄ ŚMIETANĄ

Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę delikatnie ubijamy. Bitą śmietanę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.

PODANIE

KROK 1: UKŁADAMY WARSTWY

Na schłodzony spód wykładamy ok. ¼ karmelizowanych jabłek. Następnie na jabłka wylewamy masę serową, delikatnie potrząsamy tortownicą, aby pozbyć się bąbelków powietrza – i tak przygotowany sernik chłodzimy przez min. 2 godziny w lodówce.

KROK 2: DEKORUJEMY SERNIK

Boki tortownicy delikatnie ogrzewamy i wyjmujemy z niej sernik. Następnie na wierzch ciasta wykładamy pozostałe karmelizowane jabłka i ozdabiamy laskami cynamonu i ciasteczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!